Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισχυροί τριγμοί στις ευρωαγορές – Απώλειες -2,6% για τον DAX - Πτώση 200 μονάδων στα futures του Dow Jones

Ισχυροί τριγμοί στις ευρωαγορές – Απώλειες -2,6% για τον DAX - Πτώση 200 μονάδων στα futures του Dow Jones
Ραγδαία επιδείνωση για το κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
(upd) Διευρύνονται οι απώλειες στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τις αγορές να διαπραγματεύονται στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 15 μηνών, καθώς η υποχώρηση της ανεργίας στις ΗΠΑ την Παρασκευή καθιστά όλο και πιο πιθανό το ενδεχόμενο μιας νέας μείωσης επιτοκίων από τη Fed.
Παράλληλα το πετρέλαιο διέγραψε τα πρωινά κέρδη, επιβαρύνοντας το κλίμα.
Ισχυρές πιέσεις δέχονται και τα futures των δεικτών της Wall Street.
Ειδικότερα, στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί 1,93% στις 5.735 μονάδες.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX σημειώνει πτώση 2,64% στις 9.041 μονάδες.
Η διάσπαση των 9.000 μονάδων θα οδηγήσει τον DAX προς τις 8.000 μονάδες σύμφωνα με τις τεχνικές αναλύσεις.
Στο Παρίσι ο CAC 40 υποχωρεί 2,49% στις 4.096 μονάδες.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί 2,42% στις 318 μονάδες.
Το πετρέλαιο διέγραψε τα πρωινά κέρδη, με το αργό να υποχωρεί 2,78% στα 30 δολ. το βαρέλι.
Την ίδια ώρα, ισχυρές πιέσεις δέχονται τα παράγωγα των δεικτών της Wall Street.
Τα futures του Dow Jones υποχωρούν 204 μονάδες ή 1,1% στις 15.958 μονάδες, ενώ τα παράγωγα του S&P 500 σημειώνουν πτώση 20 μονάδων ή 1% στις 1.855,50 μονάδες.
Τα futures του Nasdaq υποχωρούν 51 μονάδες ή 1,3% στις 3.970 μονάδες.

Στον χρυσό στρέφονται οι επενδυτές
Σημαντικά κέρδη καταγράφουν οι τιμές του χρυσού τη Δευτέρα, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο, καθώς το sell off στα χρηματιστήρια ωθεί τους επενδυτές στην αναζήτηση ασφαλούς καταφυγίου στο πολύτιμο μέταλλο.
Η τιμή του χρυσού διαπραγματεύεται στο +1,65% και στα 1.176,80 δολάρια η ουγγιά.
Μέχρι τώρα το 2016, η τιμή του πολύτιμου μετάλλου σημειώνει άνοδο 11%, σε ένα περιβάλλον όπου οι μετοχές και το πετρέλαιο έχουν υποστεί σημαντικές απώλειες εξαιτίας ανησυχιών για την παγκόσμια οικονομία και την υπερπροσφορά πετρελαίου στην αγορά ενέργειας.
Ο χρυσός επωφελήθηκε σήμερα, Δευτέρα, και από το πιο αδύναμο δολάριο, καθώς καθιστά τα εμπορεύματα, που αποτιμώνται σε δολάριο, όπως ο χρυσός, πιο φθηνά για τους ξένους αγοραστές.

MarketWatch: Εν μέσω της τέλειας καταιγίδας οι ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες βρίσκονται εν μέσω μιας τέλειας καταιγίδας.
Τα χαμηλά κέρδη, καθώς και τα αρνητικά επιτόκια, ωθούν πλέον τους επενδυτές να απορρίπτουν μετοχές του κλάδου που θεωρούνταν πριν από λίγους μήνες ως μία από τις καλύτερες επενδυτικές ιδέες.
Αυτό αναφέρει η Sara Sjolin, αναλύτρια του MarketWatch, υπενθυμίζοντας ότι ο τραπεζικός δείκτης του Stoxx Europe 600 καταγραφεί επί έξι συνεχόμενες εβδομάδες πτώση, το μεγαλύτερο εβδομαδιαίο σερί από το 2008, όταν οι τράπεζες υποχωρούσαν επί 10 εβδομάδες.
"Το σημερινό περιβάλλον για τις ευρωπαϊκές τράπεζες είναι πολύ, πολύ κακό.
Κατά τη διάρκεια ενός πλήρους οικονομικού κύκλου, είναι πολύ αμφίβολο αν οι τράπεζες κατά μέσο όρο είναι σε θέση να καλύψουν το κόστος των ιδίων κεφαλαίων τους.
Οι προοπτικές όμως του κλάδου επιδεινώνονται την ώρα που η χρηματιστηριακή αγορά έχει μια δυσοίωνη αρχή του έτους.
Στο τέλος του περασμένου έτους, οι τράπεζες ξεχώριζαν ως ένας από τους πιο δημοφιλείς τομείς για το 2016, λόγω των αναμενόμενων οφελειών από τις υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων, την αύξηση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό και την βελτίωση της οικονομικής ανάπτυξης.
Όμως, το πετρέλαιο βυθίζεται και η οικονομία της Κίνας μειώνει τους ρυθμούς ανάπτυξης, πλήττοντας την εμπιστοσύνη των επενδυτών.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, η πτώση των τραπεζικών μετοχών είναι «λίγο περίεργη», δεδομένης της πρόσφατης επιθετικής χαλάρωσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Κανονικά, οι τράπεζες έπρεπε να επωφελούνται από τα μέτρα, όπως η ποσοτική χαλάρωση.
Μερικές από τις μεγαλύτερες τράπεζες, μάλιστα, έχουν υποαποδώσει σημαντικά.
Η Deutsche Bank, για παράδειγμα, έχει υποχωρήσει κατά 32% από την αρχή του έτους, ενώ και η Credit Suisse χάνει 31%. 

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το www.bankingnews.gr

Εν μέσω αργίας στην Κίνα όλη την εβδομάδα, για τον εορτασμό του νέου σεληνιακού έτους, το Χρηματιστήριο του Τόκιο ανέκτησε τις 17.000 μονάδες, διαμορφούμενος στις 17.004,30 μονάδες και στο +1,10%.
Πέραν της Κίνας, κλειστά είναι τα χρηματιστήρια σε Χονγκ Κονγκ, Ταϊβάν, Νότιο Κορέα, Μαλαισία, Φιλιππίνες, Βιετνάμ και Σιγκαπούρη.
Εν τω μεταξύ, ανοδικά κινείται και το πετρέλαιο, μετά τη συνάντηση μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Βενεζουέλας προκειμένου να συζητήσουν ενδεχόμενη συνεργασία προς την κατεύθυνση της σταθεροποίησης των τιμών του πετρελαίου.
Η τιμή του πετρελαίου Brent κινείται τη Δευτέρα στο +0,85% και τα 34,35 δολάρια και το αμερικανικό αργό ενισχύεται κατά 0,99%, στα 31,21 δολάρια το βαρέλι.
Όσον αφορά τις ευρωαγορές, περί τις 10:40 π.μ., ο δείκτης DAX στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης καταγράφει απώλειες 0,23%, στις 9.266 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχωρεί κατά 0,14%, στις 5.839 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι σημειώνει πτώση 0,66%, στις 4.172,60 μονάδες.
Μεικτές τάσεις στις αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας, με τον δείκτη FTSE MIB στο Μιλάνο να σημειώνει άνοδο 0,39%, στις 17.320 μονάδες, ενώ αντιθέτως ο IBEX 35 στη Μαδρίτη καταγράφει απώλειες 0,42%, στις 8.465,50 μονάδες και ο PSI 20 στο Χρηματιστήριο της Λισαβόνας κινείται οριακά σε αρνητικό έδαφος και στις 4.906,90 μονάδες.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600, τέλος, ενισχύεται κατά 0,43%, στις 327,30 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης