Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παγκόσμια Τράπεζα: Σε 35 δισ δολάρια ανέρχεται το οικονομικό κόστος του πολέμου στη Συρία

Παγκόσμια Τράπεζα: Σε 35 δισ δολάρια ανέρχεται το οικονομικό κόστος του πολέμου στη Συρία
Περισσότεροι από 4,6 εκ Σύροι έχουν μεταναστεύσει, περισσότεροι από 260.000 έχασαν τη ζωή τους και 13,5 έχουν ανθρωπιστική ανάγκη 
Τις περισσότερες φορές, τα νούμερα που συνοδεύουν απολογισμούς πολέμων και καταστροφών εκτός από αμείλικτα είναι συνήθως αυτά που παρουσιάζουν την πραγματικότητα όπως δεν μπορούν οι λέξεις.
Έτσι και στη Συρία.
Σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο εμφύλιος πόλεμο που σπαράζει τα τελευταία 5 χρόνια τη Συρία, έχει οδηγήσει 4,6 εκατομμύρια ανθρώπους στον επικίνδυνο δρόμο της μετανάστευσης ενώ περισσότεροι από 260.000 έχασαν τη ζωή τους.
Το οικονομικό κόστος είναι τεράστιο και ξεπερνά τα 35 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι τώρα (ποσό που αντιστοιχεί με το ΑΕΠ της Συρίας για το 2007 αν αναχθεί σε τιμές της χρονιάς πριν την έναρξη του πολέμου).
Περισσότερα απο 13,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία.
Το βέβαιο πάντως είναι και επιβεβαιώνεται μαθηματικά, ότι το κόστος (σε όλες τις εκφάνσεις του) θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο.
Η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας για την οικονομική διάσταση του εμφυλίου στη Συρία έρχεται την ίδια ημέρα που ηγέτες από όλο τον κόσμο συγκεντρώθηκαν στο Λονδίνο και ανακοίνωσαν την βοήθεια 10 δισ. δολαρίων μέχρι το 2020 για τους Σύριους.
Ο πόλεμος στη Συρία ωστόσο έχει αρνητικές διαστάσεις και σε άλλες χώρες.
Η είσοδος για παράδειγμα περισσοτέρων από 630.000 προσφύγων στην Ιορδανία κοστίζει στην χώρα περίπου 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια τον χρόνο. Το ποσό αυτό αποτελεί σχεδόν το 6% του ΑΕΠ της Ιορδανίας, και το ένα τέταρτο των εσόδων της χώρας από την φορολογία.
Σύμφωνα με την έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, ένα ακόμη μεγάλο πλήγμα είναι η ανεργία, κυρίως στις γυναίκες.
Περίπου το 92% των Σύρων προσφύγων στον Λίβανο δεν έχουν εργασία με συμβόλαιο, ενώ πάνω από το 50% αυτών εργάζονται περιστασιακά, με λίγα μεροκάματα το μήνα, εξαιρετικά χαμηλές αμοιβές και χωρίς σταθερό αντικείμενο εργασίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης