Τελευταία Νέα
Διεθνή

Faber: Βολικός “στόχος” η Κίνα για τη Δύση - Πρέπει να ρίξουν κάπου το φταίξιμο για τη μεγάλη διόρθωση των αγορών

Faber: Βολικός “στόχος” η Κίνα για τη Δύση - Πρέπει να ρίξουν κάπου το φταίξιμο για τη μεγάλη διόρθωση των αγορών
Ο Faber εκτιμά ότι η κινεζική οικονομία δεν πρόκειται να καταρρεύσει απλά δεν θα αναπτύσσεται πλέον με τους ίδιους ρυθμούς
«Αν κάποιος έχει αγοράσει μετοχές στις ΗΠΑ , τι του φταίει η Κίνα;»
«Απολύτως τίποτα φυσικά».
Με αυτόν τον τρόπο ο ελβετός μεγαλοεπενδυτής Marc Faber προσπαθεί να εξηγήσει την υπερβολή πολλών δυτικών αναλυτών για την επίδραση των εξελίξεων της Κίνας στις διεθνείς αγορές.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «πρέπει να ρίξουν σε κάποιον το φταίξιμο για την απόλυτα λανθασμένη πρόβλεψή τους σχετικά με την πτώση των χρηματιστηρίων και βρήκαν τον ένοχο στην Κίνα» αναφέρει.
«Στην πραγματικότητα είναι γεγονός οτι η Κίνα έχει πολλά προβλήματα, αλλά δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι συνέβαλλε τα μέγιστα στην παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη μετά την οικονομική κρίση του 2008».
Οι πολυεθνικές εταιρείες που ουσιαστικά έχουν κάποιου είδους συναλλαγές με την Κίνα δεν φαίνεται να βγαίνουν χαμένες προς το παρόν καθώς η επιχειρηματικότητα στην Κίνα είναι ουσιαστικά καλύτερη ό, τι στις ΗΠΑ» υπογραμμίζει ο Faber.
Όπως υπογραμμίζει η αναφορά στην Κίνα για την πτώση της χρηματιστηριακής αγοράς παγκοσμίας είναι λανθασμένη αν και είναι γνωστό ότι τα τελευταία 2 χρόνια ο ρυθμός ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας παρουσίαζε πτωτικές τάσεις.
«Όσο για το που και πώς θα πάει στο άμεσο μέλλον η οικονομία της κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια.
Κατά την άποψή μου, θα συνεχίσει να επιδεινώνεται και πιθανώς άσχημα αν και η μακροπρόθεσμη προοπτική εξακολουθεί να είναι μάλλον ευνοϊκή».
Όπως αναφέρει ο Faber, ο οποίος έχει ζήσει στην Ασία από το 1973, η Κίνα έχει ζήσει μεγάλα διάστημα ύφεσης και οικονομικής κρίσης και πάντα έβγαινε από αυτήν.
Όπως το 1973-1974 που η χώρα βρισκόταν σε ύφεση και το Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ έκανε βουτιά 90%.
Παρόμοια ήταν η κατάσταση το 1981-1982 όπου οι αγορές ακινήτων ξεπουλήθηκαν.
Ακολούθησε η συντριβή του 1987 στο Χονγκ Κονγκ όπου το χρηματιστήριο έκλεισε για τέσσερις ημέρες αφότου είχε μειωθεί κατά 50% μέσα σε μια μέρα.
Το 1990 είχαμε το peak στην Ιαπωνία όπου η αγορά έπεσε 70% γεγονός που ακολούθησε την Ασιατική κρίση το 2003 και 2009.
Η Ασία όπως και η Κίνα είναι μεγάλες αγορές και συνεχίζουν να παρουσιάζουν ανάπτυξη.
Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και στις ΗΠΑ όπου ενώ η Καλιφόρνια που παρουσίασε ύφεση στα μέση του 1990 την ώρα που οι υπόλοιπες πολιτείες εμφάνιζαν ανάπτυξη.
«Άλλωστε», όπως υπογραμμίζει, «η Κίνα βασίζεται στις βαριές βιομηχανίες χάλυβα που διαθέτει και αναπτύσσεται.
Παρόλα αυτά υποστηρίζει ότι τα νέα που θα συνεχίσουν να έρχονται από την Κίνα δεν θα είναι ευοίωνα καθώς το Κινεζικό χρηματιστήριο βρίσκεται σε ασυνήθιστα χαμηλά 12 μηνών.
Άλλωστε ο εξαντλητικός ρυθμός ανάπτυξης που παρουσίαζε η Κίνα τα τελευταία 15 χρόνια και κυμαινόταν από 8-12% θα σταθεροποιηθεί σε πιο φυσιολογικά επίπεδα μεταξύ 4-6% ετησίως.
Ο Faber εκτιμά ότι η κινεζική οικονομία δεν πρόκειται να καταρρεύσει απλά δεν θα αναπτύσσεται πλέον με τους ίδιους ρυθμούς.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης