Τελευταία Νέα
Διεθνή

New York Times: Όλοι έχουν να χάσουν με μία έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε.

New York Times: Όλοι έχουν να χάσουν με μία έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε.
Η πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Donald Tusk συζητείται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πριν απασχολήσει τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες στις 18-19 Φεβρουαρίου
Η πιθανότητα ενός Brexit από την Ε.Ε. υπάρχει εδώ και πολύ καιρό.
Η Μεγάλη Βρετανία ποτέ δεν αγκάλιασε πραγματικά την ιδέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και οι ευρωσκεπτικιστές που κραυγάζουν ότι η χώρα πρέπει να φύγει δίνουν την εντύπωση ότι τίποτα που μπορεί να προσφέρει η Ένωση δεν θα τους άλλαζε τη γνώμη, επισημαίνει η αμερικανική εφημερίδα New York Times σε εκτενή ανάλυσή της για το θέμα.
Ένα δημοψήφισμα σχετικά με την συμμετοχή της Βρετανίας που έχει υποσχεθεί ο πρωθυπουργός David Cameron αναμένεται ότι θα έχει πραγματοποιηθεί μέχρι τον Ιούνιο.
Ένα αποτέλεσμα υπέρ της εξόδου ή αλλιώς υπέρ του Brexit θα αποτελούσε ένα σοβαρότατο πλήγμα σε μία Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία ήδη βρίσκεται σε κακή κατάσταση εξαιτίας της οικονομικής και της προσφυγικής κρίσης.
Με όλα αυτά υπόψιν, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk, δημοσιοποίησε την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου μία πρόταση για τη μεταβολή των υποχρεώσεων της Βρετανίας έναντι του υπόλοιπου μπλοκ της Ε.Ε., για την οποία ο ίδιος λέει ότι «καλύπτει όλα τα θέματα που έχει εγείρει ο πρωθυπουργός Cameron».
Το σχέδιο του κ. Tusk θα δημιουργούσε έναν ειδικό μηχανισμό για την προστασία των μη μελών του ευρώ (η Βρετανία ποτέ δεν υιοθέτησε το ευρώ και υπερηφανεύεται ότι χρησιμοποιεί το δικό της νόμισμα) από ορισμένα άδικα πλεονεκτήματα που μπορεί να έχουν οι χώρες-μέλη της ευρωζώνης.
Θα επέτρεπε στη Βρετανία να μειώσει τα κοινωνικά επιδόματα προς μη Βρετανούς ευρωπαίους πολίτες που ζουν στη Βρετανία.
Θα αναγνώριζε επίσημα τη ρήτρα «opt-out» που επιτρέπει στη Βρετανία να απορρίπτει ορισμένα μέτρα της Ε.Ε., όπως το να δέχεται συγκεκριμένο αριθμό προσφύγων.
Και θα αναγνώριζε το δικαίωμα της Βρετανίας στην αυτοκυριαρχία.
Η Βρετανία επωφελείται σημαντικά από τη συμμετοχής της στην κοινή αγορά της Ένωσης και, ως μέλος, μπορεί επίσης να επηρεάζει τις ευρωπαϊκές πολιτικές.
Θα έχανε και στα δύο επίπεδα εάν τελικά αποχωρούσε και αυτό θα επηρέαζε τις σχέσεις της Βρετανίας με το ΝΑΤΟ και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η πρόταση του κ. Tusk δίνει στη Βρετανία την ευελιξία να απομακρυνθεί από πολιτικές που βρίσκει επαχθείς.
Όπως λέει πολύ σωστά ο κ. Cameron, η Βρετανία τότε θα έχει καταφέρει να απολαμβάνει «τα καλύτερα και από τους 2 κόσμους».
Τώρα πρέπει να πείσει τους σκεπτικιστές στη Βρετανία, κάτι το οποίο δεν θα είναι εύκολο σε μία χώρα που ανησυχεί σχετικά με την ιερότητα και την ασφάλεια των συνόρων της.
Η πλημμύρα των προσφύγων από τη Μέση Ανατολή, το Αφγανιστάν και την Αφρική που αποφασίζουν να αντιμετωπίσουν το δύσκολο καιρό, τις ταραγμένες θάλασσες και τα κλειστά σύνορα μεγαλώνει μέρα με την ημέρα.
Περισσότεροι από 67.000 πρόσφυγες έχουν καταφτάσει στην Ευρώπη μέσω θαλάσσης από την αρχή του έτους.
Οι νεοαφιχθέντες προστίθενται στους περισσότερους από 1 εκατ. ανθρώπους που αναζήτησαν καταφύγιο στην Ευρώπη το 2015, αυξάνοντας τις πιέσεις στις ήδη δοκιμαζόμενες οικονομίες.
Αυτό έχει υπάρξει από τις πλέον σοβαρές ανησυχίες για τη Βρετανία.
Αλλά εάν αποσυρθεί από την Ένωση, δεν θα μπορεί πλέον να έχει λόγο για τις ευρωπαϊκές μεταναστευτικές πολιτικές και κανένα δικαίωμα να βοηθήσει στην αστυνόμευση της εισόδου του τούνελ της Μάγχης στο Καλέ της Γαλλίας, μέσω του οποίου έχουν συγκεντρωθεί χιλιάδες μετανάστες που προσπαθούν στα εδάφη της.
Η δουλειά του κ. Tusk τώρα είναι να πείσει τα υπόλοιπα 27 μέλη της Ένωσης να δεχτούν τις υποχωρήσεις προς τη Βρετανία.
Η πρότασή του συζητείται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πριν απασχολήσει τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες στις 18-19 Φεβρουαρίου.
Ένα αντιφατικό σημείο είναι η πρόβλεψη να επιτρέπεται στη Βρετανία να μειώνει τα κοινωνικά επιδόματα για ευρωπαίους εργαζόμενους εντός της χώρας.
Αλλά το να μην υπάρξει συμβιβασμός, προειδοποιεί ο κ. Tusk, «θα αποτελέσει κίνδυνο για το κοινό μέλλον όλων μας».
Και αυτό θα ήταν μία τραγωδία για τη Βρετανία, τις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. και για έναν κόσμο που χρειάζεται μία ενωμένη και επιτυχημένη Ευρώπη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης