Τελευταία Νέα
Διεθνή

MarketWatch: Πώς η λεκτική παρέμβαση της Ρωσίας οδήγησε σε ράλι το πετρέλαιο

MarketWatch: Πώς η λεκτική παρέμβαση της Ρωσίας οδήγησε σε ράλι το πετρέλαιο
Τόσο το αργό πετρέλαιο όσο και το Brent κατέγραψαν κέρδη στις τέσσερις από τις πέντε συνεδριάσεις της περασμένης εβδομάδας, για να επιτύχουν εβδομαδιαία άνοδο 4,4% και 8% αντίστοιχα
Σε ράλι επιδόθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα οι τιμές του πετρελαίου, το οποίο βασίστηκε στις ελπίδες μείωσης της παραγωγής «μαύρου χρυσού», ένα ριμπάουντ, που όπως επισημαίνει σε άρθρο του το MarketWatch, πλέον φαίνεται λανθασμένο, εμπνευσμένο από μια «λεκτική παρέμβαση» της Ρωσίας και άλλων μεγάλων πετρελαιοπαραγωγών χωρών.
Τόσο το αργό πετρέλαιο όσο και το Brent κατέγραψαν κέρδη στις τέσσερις από τις πέντε συνεδριάσεις της περασμένης εβδομάδας, για να επιτύχουν εβδομαδιαία άνοδο 4,4% και 8% αντίστοιχα.
Η μεγαλύτερη άνοδος καταγράφηκε την περασμένη Πέμπτη, όταν οι τιμές σημείωσαν άνοδο άνω του 7% μετά τις δηλώσεις του ρώσου υπουργού Πετρελαίου, Alexander Novak, ο οποίος είπε ότι η Σαουδική Αραβία άφησε να εννοηθεί μια μείωση 5% στην παραγωγή πετρελαίου.
Η μείωση αυτή, σύμφωνα με αναφορές, θα συνέβαινε σε συνεργασίας με χώρες τόσο μέλη όσο και μη μέλη του ΟΠΕΚ και υποτίθεται ότι θα συζητιόταν σε μια έκτακτη συνεδρίαση μέσα στον Φεβρουάριο.

Άνοδος 4,4% για το αργό την περασμένη εβδομάδα


Τα σχόλια ήταν λίγο απερίσκεπτα, όμως πολύ βολικά, δεδομένου ότι το πετρέλαιο ενισχύθηκε από τα χαμηλά του. Προστέθηκαν επιπλέον 3-4 δολάρια στην τιμή, οδηγώντας το ειρωνικά σε μια περιοχή bull market», ανέφερε ο Mike van Dulken, επικεφαλής ερευνών στην Accendo Markets, για να προσθέσει ότι «δεν έχει περάσει μία εβδομάδα και τίποτα απολύτως δεν έχει αλλάξει».
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τη Σαουδική Αραβία δεν πρόκειται να υπάρξει συνάντηση του ΟΠΕΚ αυτό τον μήνα ή μια μείωση της παραγωγής.
Το Ιράν παραμένει προσηλωμένο προς το παρόν στην ίδια προσέγγιση, αφού μόλις του επετράπη να πωλήσει πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές μετά την άρση των κυρώσεων στα μέσα του Ιανουαρίου.
Παράλληλα και ο εκπρόσωπος της ρωσικής ελεγχόμενης από το κράτος πετρελαϊκής εταιρείας Rosneft, της μεγαλύτερης παραγωγού πετρελαίου στη Ρωσία, ανέφερε στους Financial Times την περασμένη εβδομάδα ότι δεν υπάρχουν νέες εξελίξεις που να συγκλίνουν σε μια μείωση της παραγωγής, περιγράφοντας μάλιστα την έντονη άνοδο των τιμών του πετρελαίου «βλακώδη».
Η μη δράση και τα πρόσφατα σχόλια εξανέμισαν τις όποιες ελπίδες για μια μείωση της παραγωγής, στέλνοντας εκ νέου τις τιμές του «μαύρου χρυσού» χαμηλότερα.
Το αμερικανικό αργό διαπραγματεύθηκε χαμηλότερα των 30 δολαρίων το βαρέλι την Τρίτη, ενώ μέχρι τώρα την εβδομάδα σημειώνει απώλειες άνω του 10%.
Εν τω μεταξύ, το Brent πλησιάζει στα 32 δολάρια, σημειώνοντας πτώση άνω του 5% αυτή την εβδομάδα.
Τι συνέβη, όμως;
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι τα σχόλια από τη Ρωσία την περασμένη εβδομάδα βοήθησαν στην άνοδο του πετρελαίου.
Δεν θα εκπλησσόμουν αν τα σχόλια έγιναν προκειμένου να φανεί η αντίδραση της αγοράς σε μια μείωση της παραγωγής κατά 5%», σημειώνει ο Phil Flynn, αναλυτής στην Price Futures Group.
Όπως αναφέρει, «εκτιμώ ότι υπάρχουν συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και ορισμένων αξιωματούχων του ΟΠΕΚ, όμως δεν είναι βέβαιο αν αυτές οι συνομιλίες μπορούν να καταλήξουν σε οποιαδήποτε συμφωνία.
Ωστόσο, είναι σαφές ότι τουλάχιστον η Ρωσία είναι έτοιμη για μια "εκεχειρία" στον πόλεμο παραγωγής πετρελαίου».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης