Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ευρωζώνη: Σε χαμηλό 4 μηνών η οικονομική ανάπτυξη τον Ιανουάριο – Στις 53,5 μονάδες υποχώρησε ο σύνθετος PMI

Ευρωζώνη: Σε χαμηλό 4 μηνών η οικονομική ανάπτυξη τον Ιανουάριο – Στις 53,5 μονάδες υποχώρησε ο σύνθετος PMI
Εγείρονται ερωτήματα αν τα τρέχοντα μέτρα τόνωσης της ΕΚΤ υπήρξαν μη επαρκή ή αν η νομισματική πολιτική αποδεικνύεται αναποτελεσματική, επισημαίνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit, Chris Williamson
Απογοητευτικό ήταν το ξεκίνημα του 2016 για την Ευρωζώνη, καθώς τον Ιανουάριο καταγράφηκε επιβράδυνση του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης σε χαμηλό τεσσάρων μηνών, όπως σημειώνει η Markit.
Χαρακτηριστικά σημειώνεται ότι επιβραδυνόμενη επέκταση καταγράφηκε τόσο στον μεταποιητικό τομέα όσο και σε αυτόν των υπηρεσιών.
Ο σύνθετος δείκτης PMI για την Ευρωζώνη υποχώρησε στο χαμηλό τεσσάρων μηνών των 53,6 μονάδων τον Ιανουάριο, έναντι των 54,3 μονάδων τον Δεκέμβριο του 2015 και μόλις πάνω από τις αρχικές εκτιμήσεις για διαμόρφωσή του στις 53,5 μονάδες.
Παρ' όλα αυτά, ο δείκτης παρέμεινε πάνω από τις 50 μονάδες που σηματοδοτούν το όριο μεταξύ της ανάπτυξης και της συρρίκνωσης.
Όπως αναφέρει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Markit, Chris Williamson, «τα απογοητευτικά στοιχεία για τον δείκτη PMI στην Ευρωζώνη υποδηλώνουν μια από τις πιο αδύναμες επεκτάσεις που είδαμε τον περασμένο χρόνο και αυξάνουν την προοπτική περαιτέρω μέτρων τόνωσης.
»Η ανάπτυξη της δραστηριότητας, των παραγγελιών και της απασχόλησης, όλες έχασαν δυναμική, όμως το πιο ανησυχητικό όλων είναι ότι η ένταση των αποπληθωριστικών πιέσεων».
Η ανάπτυξη και ο πληθωρισμός απέτυχαν σαφώς να αυξηθούν κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, παρά τις νέες προσπάθειες ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ, σημειώνει ο οικονομολόγος της Markit, για να προσθέσει ότι «αυτό εγείρει ερωτήματα αν τα τρέχοντα μέτρα τόνωσης της ΕΚΤ υπήρξαν μη επαρκή ή αν η νομισματική πολιτική αποδεικνύεται αναποτελεσματική».
Τα στοιχεία, επισημαίνεται, υποδηλώνουν μια αύξηση του ΑΕΠ στο τρίμηνο μόλις 0,4% στην αρχή του έτους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης