Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι ακούσιες συνέπειες από τα αρνητικά επιτόκια στην Ιαπωνία - Ακυρώθηκε δημοπρασία 10ετών ομολόγων για πρώτη φορά

Οι ακούσιες συνέπειες από τα αρνητικά επιτόκια στην Ιαπωνία - Ακυρώθηκε δημοπρασία 10ετών ομολόγων για πρώτη φορά
Το υπ. Οικονομικών είχε ήδη αναστείλει τις πωλήσεις 2ετών και 5ετών ομολόγων - Εταιρείες και φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης επίσης έχουν ξεκινήσει να καθυστερούν τις δικές τους εκδόσεις
Το ιαπωνικό υπ. Οικονομικών αναμένεται ότι αύριο Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου θα ανακοινώσει για πρώτη φορά στην ιστορία του ότι προχωράει στην ακύρωση δημοπρασίας 10ετών κρατικών ομολόγων, καθώς περιμένει ότι οι αποδόσεις θα βρεθούν σε αρνητικό έδαφος.
Σύμφωνα με εκτενές ρεπορτάζ του πρακτορείου Nikkei, η σχεδιαζόμενη πώληση 10ετών ομολόγων το Μάρτιο σε επενδυτές λιανικής, αρχές της αυτοδιοίκησης και άλλους επενδυτές θα ακυρωθεί, λόγω των προβλέψεων ότι οι αποδόσεις θα κυμανθούν υπό του μηδενός, μετά την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου να μειώσει τα επιτόκιά της για πρώτη φορά σε αρνητικό έδαφος, στο -0,1%.
Το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται ότι θα ανακοινώσει την Τετάρτη την απόφασή του να προχωρήσει για πρώτη φορά σε ακύρωση της διαδικασίας πώλησης 10ετών κυβερνητικών ομολόγων.
Τα συγκεκριμένα ιαπωνικά κρατικά ομόλογα πωλούνται μέσω του ιαπωνικού Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και των τοπικών τραπεζών σε μερίδια των 50.000 γιεν (415 δολ).
Ο κάτοχος μπορεί να εξαργυρώσει αυτό το νέο τύπο ομολόγου πριν από την ωρίμανσή του.
Με το υπουργείο να έχει ήδη αναστείλει τις πωλήσεις 2ετών και 5ετών ομολόγων, όλες οι πωλήσεις τέτοιων ομολόγων τελικά θα σταματήσουν.
Όμως, 10ετή ομόλογα μεταβλητού επιτοκίου θα συνεχίσουν να πωλούνται στους επενδυτές λιανικής.
Οι προσφορές στη δημοπρασία του υπουργείου Οικονομικών για τα 10ετή ομόλογα μεταφράζονται στην ιστορικά χαμηλή απόδοση της τάξης του 0,078%.
Από τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου, σχεδόν το 70% των ιαπωνικών κρατικών ομολόγων στην αγορά ήδη είχαν αρνητικά επιτόκια, σύμφωνα με την Ένωση Ιαπώνων Διαπραγματευτών Χρεογράφων.
Εταιρείες και φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης επίσης έχουν ξεκινήσει να καθυστερούν τις δικές τους εκδόσεις.
Η Daiwa Securities Group ακύρωσε τα σχέδιά της να παρουσιάσει τους όρους αργότερα εντός της εβδομάδας για την έκδοση 7ετών και 10ετών ομολόγων εντός του μήνα.
Η χρηματιστηριακή αποφάσισε να εξετάσει και πάλι τις αποδόσεις των ιαπωνικών κρατικών ομολόγων και τη ζήτηση από πλευράς επενδυτών και ανακοίνωσε ότι δεν έχει αποφασίσει για το πότε πρόκειται να προχωρήσει στις εκδόσεις.
Η Nagoya Expressway Public Corp., που σχεδίαζε επίσης να προχωρήσει στην έκδοση ομολόγων, ανέβαλε να παρουσιάσει τους σχετικούς όρους για την έκδοση μέχρι την επόμενη εβδομάδα.
Κάποιοι άλλοι προχώρησαν κανονικά με τα σχέδιά τους.
Η περιφέρεια της Οσάκα εξέδωσε τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2ετή ομόλογα με κουπόνι 0,001%.
Αξιωματούχος της περιφέρειας δήλωσε ότι αυτό ήταν το χαμηλότερο εφικτό επιτόκιο, καθώς χαμηλότερες προσφορές δεν γίνονται δεκτές.
Υπενθυμίζεται ότι η Ιαπωνία δεν μπορεί να νομισματοποιήσει το χρέος, ο μόνος λόγος για τον οποίο οι αποδόσεις δεν εκρήγνυνται στιγμιαία, εκτός εάν μπορεί ταυτόχρονα να εκδοθεί περισσότερο χρέος.
Στην τελική, ο μόνος λόγος που η Τράπεζα της Ιαπωνίας προχώρησε στην απόφαση για τα αρνητικά επιτόκια ήταν ακριβώς γιατί αντιμετώπιζε πλέον ένα όριο σχετικά με το πόσα ομόλογα μπορούσε να νομισματοποιήσει.
Και τώρα, τι θα ακολουθήσει;
Το πλήρες κλείσιμο της μηχανής που χρηματοδοτεί το χρέος της Ιαπωνίας, στην οποία η χώρα με το 250% λόγο χρέος/ΑΕΠ βασίζεται;
Οπότε, τι θα κάνει τώρα η πλέον υπερχρεωμένη χώρα του κόσμου;

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης