Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Μυστικές συναντήσεις κορυφαίων στελεχών της αγοράς για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της οικονομίας

FT: Μυστικές συναντήσεις κορυφαίων στελεχών της αγοράς για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της οικονομίας
Δισεκατομμυριούχοι, διευθύνοντες σύμβουλοι και διαχειριστές κεφαλαίων προσπαθούν να αναμορφώσουν τον «κώδικα» εταιρικής διακυβέρνησης για να αμυνθούν απέναντι στους ακτιβιστές μετόχους
Οι κορυφαίοι διαχειριστές κεφαλαίων παγκοσμίως έχουν πραγματοποιήσει μυστικές συναντήσεις, προκειμένου να συζητήσουν προτάσεις για τη βελτίωση της εταιρικής διακυβέρνησης, να ενθαρρύνουν τις μακροπρόθεσμες επενδύσεις και να μειώσουν τις τριβές με τους μετόχους τους.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, ο Jamie Dimon, επικεφαλής της JPMorgan, και ο δισεκατομμυριούχους Warren Buffett συγκάλεσαν τις συναντήσεις με τους επικεφαλής της BlackRock, της Fidelity, της Vanguard και του Capital Group, προκειμένου να εργαστούν πάνω σε μία νέα δήλωση βέλτιστης πρακτικής που θα κάλυπτε τη σχέση ανάμεσα στις αμερικανικές εταιρείες και τους επενδυτές τους.
Η ασυνήθιστη συνεργασία έρχεται σε μία εποχή που ο ακτιβισμός των μετόχων αυξάνεται και ενώ φουντώνει η διαβούλευση για το εάν οι εισηγμένες εταιρείες αναζητούν βραχυπρόθεσμα κέρδη εις βάρος των μακροπρόθεσμων επενδύσεων.
Τα τελευταία χρόνια κάποιες ιδιωτικές εταιρείες έχουν αποφύγει τις γρήγορες δημόσιες εγγραφές και τα μεγάλα αφεντικά της τεχνολογίας, όπως ο Michael Dell της φερώνυμης εταιρείας προβάλουν ως επιχείρημα ότι οι τα χρηματιστήρια είναι πολύ εστιασμένα στα βραχυπρόθεσμα κέρδη.
Κάποιες μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας επίσης έχουν προχωρήσει σε δημόσιες εγγραφές με δύο κατηγορίες μετοχών, προκειμένου να περιοριστούν τα δικαιώματα των μετόχων, σε μία προσπάθεια να ελαχιστοποιηθεί η επιρροή των ακτιβιστικών hedge funds.
Τα μεγάλα αφεντικά της διαχείρισης κεφαλαίων, συμπεριλαμβανομένων της Abby Johnson της Fidelity, του Larry Fink της BlackRock και του Tim Armour του Capital Group, συναντήθηκαν πρόσφατα στα κεντρικά γραφεία της JPMorgan στη Νέα Υόρκη το Δεκέμβριο, όπως σημειώνουν οι Financial Times, έπειτα από μία πρώτη συνάντηση που είχαν τον Αύγουστο του 2015.
Η ομάδα συζητάει για μία δήλωση περί της βέλτιστης πρακτικής στην εταιρική διακυβέρνηση.
Οι συζητήσεις έχουν εστιάσει σε θέματα όπως ο ρόλος των Διοικητικών Συμβουλίων, οι αποζημιώσεις των κορυφαίων στελεχών, η θητεία των Δ.Σ. και τα δικαιώματα των μετόχων, θέματα τα οποία έχουν αποτελέσει σημεία αναφοράς στις ετήσιες γενικές συνελεύσεις των αμερικανικών εταιρειών.
Ειδικά ο κ. Dimon έχει προσωπικό λόγο να ελπίζει σε μία επαναπροσέγγιση των Δ.Σ. με τους μετόχους.
Ο ίδιος έχει αντιμετωπίσει προσωπική κριτική για το γεγονός ότι συνδυάζει το ρόλο του διευθύνοντα συμβούλου μαζί με εκείνον του προέδρου στην JPMorgan και στις τελευταίες 2 ετήσιες γενικές συνελεύσεις των εταιρειών, με περισσότερο από το 1/3 των μετόχων να ψηφίζουν υπέρ του διαχωρισμού των δύο αυτών ρόλων.
Εκτός του ότι αποτελεί βασικό παίκτη στις κεφαλαιακές αγορές, η JPMorgan διαθέτει επίσης έναν επενδυτικό βραχίονα που αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους επενδυτές στα αμερικανικά χρηματιστήρια, με υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους 1,7 τρισ. δολ.
Ο κ. Buffett, επί μακρόν φίλος του Dimon, έχει αποφύγει πολλές από τις κοινές νόρμες εταιρικής διακυβέρνησης στη δική του εταιρεία, την Berkshire Hathaway.
Άλλα στελέχη που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία φέρονται να είναι ο Mark Wiseman της Επενδυτικής Επιτροπής του Καναδικού Συνταξιοδοτικού Κεφαλαίου, και ο Jeff Ubben της ValueAct, ένας ακτιβιστής διαχειριστής hedge fund.
Οι διαχειριστές κεφαλαίων θέλουν να καταλήξουν σε μία λίστα με τις βέλτιστες πρακτικές που θα στηρίξουν τις εταιρείες στις οποίες επενδύουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης