Τελευταία Νέα
Διεθνή

Draghi (ΕΚΤ): Το πρόγραμμα QE λειτουργεί - Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να παραμείνει η Ευρωζώνη σε τροχιά ανάπτυξης

tags :
Draghi (ΕΚΤ): Το πρόγραμμα QE λειτουργεί - Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να παραμείνει η Ευρωζώνη σε τροχιά ανάπτυξης
«Τον Μάρτιο του 2016 θα επανεξετάσουμε την πολιτική που ασκούμε», υποστήριξε ο πρόεδρος της ΕΚΤ
Την εκτίμηση ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), έχει αποτελέσματα εξέφρασε ο πρόεδρος της τράπεζας Mario Draghi, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Χωρίς τα μέτρα της ΕΚΤ η Ευρωζώνη θα είχε μπει στη δίνη του αποπληθωρισμού το 2015, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΚΤ.
Ο ίδιος υποστήριξε ότι υπάρχουν ορισμένοι κίνδυνοι που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την ανάκαμψη της Ευρωζώνης, εντούτοις επαναδιατύπωσε την ετοιμότητα της ΕΚΤ να κάνει ό,τι χρειαστεί, στο μέτρο που της αναλογεί, ώστε η περιοχή να παραμείνει σε τροχιά ανάπτυξης.
Ως ήταν αναμενόμενο ο Draghi υποστήριξε, ακόμα, ότι και οι πολιτικοί πρέπει να προχωρήσουν σε πολιτικές για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ανάπτυξης, καθιστώντας σαφές ότι η νομισματική πολιτική από μόνη της δεν αρκεί.
Παραδέχτηκε, επίσης, ότι από τις αρχές Δεκεμβρίου και έπειτα οι συνθήκες έχουν αλλάξει.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΕΚΤ, καταγράφεται μια μέτρια ανάκαμψη της οικονομίας της ζώνης του ευρώ, κυρίως λόγω της εγχώριας ζήτησης, αλλά οι καθοδικοί κίνδυνοι έχουν αυξηθεί και πάλι εν μέσω αυξημένης αβεβαιότητας σχετικά με τις προοπτικές ανάπτυξης των αναδυόμενων οικονομιών, την μεταβλητότητα στις χρηματοπιστωτικές αγορές και τους γεωπολιτικούς κινδύνους.
Η δυναμική του πληθωρισμού είναι επίσης απτά ασθενέστερη από ό, τι αναμενόταν το Δεκέμβριο, σημείωσε ο Draghi.
Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι «ενώ το πιο πρόσφατο κύμα του πληθωρισμού οφείλεται κατά κύριο λόγο στην ανανεωμένη απότομη πτώση των τιμών του πετρελαίου, ο χαμηλότερος από τον προβλεπόμενο ρυθμός αύξησης των μισθών σε συνδυασμό με τη μείωση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό απαιτούν προσεκτική ανάλυση».
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ γνωστοποίησε ότι κατά τη συνεδρίαση του Ιανουαρίου το ΔΣ της τράπεζας έκρινε ότι θα είναι αναγκαίο να επανεξεταστεί και, ενδεχομένως, να αλλάξει τη στάση της νομισματικής πολιτικής στη συνεδρίαση του Μαρτίου, όταν τα νέα μακροοικονομικά στοιχεία θα είναι διαθέσιμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης