Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στα χαμηλά 5 μηνών ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην ευρωζώνη - Επιδείνωση σε βιομηχανία - υπηρεσίες

Στα χαμηλά 5 μηνών ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην ευρωζώνη - Επιδείνωση σε βιομηχανία - υπηρεσίες
Ο δείκτης υποχώρησε στο 105 τον Ιανουάριο του 2016, από 106,7 το Δεκέμβριο
Ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην ευρωζώνη υποχώρησε τον Ιανουάριο του 2016 περισσότερο από ότι προέβλεπαν οι αναλυτές, ενισχύοντας τη θέση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής.
Ο δείκτης, που απεικονίζει την εμπιστοσύνη των στελεχών και των καταναλωτών, υποχώρησε στο 105, από το αναθεωρημένο 106,7 του Δεκεμβρίου, όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2016.
Πρόκειται για το χαμηλότερο σημείο από τον Αύγουστο του 2015, ενώ η μέση εκτίμηση των αναλυτών σε έρευνα του Bloomberg προέβλεπε ότι ο δείκτης θα έκλεινε στο 106,4.



«Είχαμε αυξημένη αστάθεια στις χρηματαγορές και συνήθως αυτό έχει παρενέργεις στο κλίμα», σημειώνει ο επικεφαλής οικονομολόγος BNP Paribas στο Λονδίνο για την ευρωζώνη, Ken Wattret.
Ενώ η προοπτική εξωτερικής ανάπτυξης έχει υποχωρήσει, «η τάση παραμένει θετική.
Η τάση ακόμη υποδεικνύει ότι οι οικονομικές συνθήκες στην ευρωζώνη είναι ανθεκτικές», είπε ο ίδιος.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Mario Draghi έχει προτάξει την προοπτική της χαλαρότερης νομισματικής πολιτικής με μία απόφαση ακόμη και εντός του Μαρτίου, προκειμένου να ενισχυθεί η ανάπτυξη και να στηριχθεί ο πληθωρισμός, ώστε να πλησιάσει περισσότερο στα επίπεδα του «λίγο κάτω από το 2%» που έχει θέσει ως στόχο η Κεντρική Τράπεζα.

Αβέβαιη προοπτική
Το κλίμα στην ευρωζώνη επιδεινώθηκε στους περισσότερους κλάδους, εν μέσω αβεβαιότητας για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.
Η Fed άφησε ένα παράθυρο ανοικτό για πιο ήπιο ρυθμό στις αυξήσεις επιτοκίων της, καθώς η Κίνα παλεύει να ανταπεξέλθει με την αναταραχή στις χρηματαγορές και την επιβράδυνση της οικονομίας της.
Ένας δείκτης για την εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη υποχώρησε στο -3,2 τον Ιανουάριο από -2 το Δεκέμβριο, σύμφωνα με τις σχετικές ανακοινώσεις.
Ακόμη, στις υπηρεσίες ο αντίστοιχος δείκτης υποχώρησε στο 11,6 από 12,8 προηγουμένως.
Το κλίμα μεταξύ των καταναλωτών και στον κατασκευαστικό κλάδο επίσης υποχώρησε.
Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη ήταν στο 0,2% το Δεκέμβριο και οι οικονομολόγοι σε έρευνα του Bllomberg δήλωσαν ότι περιμένουν μικρή αύξησή του τον Ιανουάριο, στο 0,4%.
Η Eurostat θα ανακοινώσει τα σχετικά στοιχεία την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης