Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Να πως φτάσαμε στην κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου - Τεράστιο το πλεόνασμα παραγωγής

tags :
Bloomberg: Να πως φτάσαμε στην κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου - Τεράστιο το πλεόνασμα παραγωγής
Η παράλογη διατήρηση των τιμών του πετρελαίου σε υψηλό επίπεδο για πολύ καιρό, κατέστησε οικονομικά συμφέρουσα την εκμετάλλευση κοιτασμάτων με νέες μεθόδους
Στο μέσον του 2014, μετά από τέσσερα χρόνια παράλογης (λόγω κρίσης) διατήρησης των τιμών του πετρελαίου στον υψηλότερο μέσο όρο που είχε ποτέ καταγραφεί - αψηφώντας ευθέως τους νόμους της βαρύτητας - οι τιμές του άρχισαν να κατρακυλούν.
Υποχώρησαν μέχρι και 75% στους 18 μήνες που ακολούθησαν - μέχρι τις μέρες μας, δηλαδή - προκαλώντας αναταραχή τόσο στους παραγωγούς πετρελαίου (εταιρείες και χώρες), όσο και στις διεθνείς αγορές.
Κάπως έτσι ξεκινάει το αφήγημα του ειδησεογραφικού δίκτυου Bloomberg για το πώς οι τιμές του πετρελαίου έφτασαν να έχουν καθιζήσει κολλημένες στο σημερινό τους επίπεδο.
Όπως επισημαίνει, τον σπόρο της υπερπροσφοράς «μαύρου χρυσού» έσπειρε ακριβώς η παράλογη διατήρηση των τιμών του σε υψηλό επίπεδο για τόσο πολύ καιρό, γεγονός που κατέστησε οικονομικά συμφέρουσα την εκμετάλλευση κοιτασμάτων με νέες μεθόδους, όπως τα τρυπάνια σε μεγάλα βάθη και η σχιστολιθική εξόρυξη, αυτή που κατέστησε τις ΗΠΑ τον μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο επιτρέποντάς της να απαγκιστρωθεί για τις ενεργειακές προμήθειές της από τη Μέση Ανατολή.

bloombert oil price path 1985-2015
Στις μέρες μας, η επιβράδυνση της ανάπτυξης της Κίνας προκαλεί μεγάλη μείωση των εισαγωγών της σε «μαύρο χρυσό».
Αντί υπό τις συνθήκες οι πετρελαιοπαραγωγοί χώρες της Μέσης Ανατολής να έλθουν σε συμφωνία μείωσης της παραγωγής τους, επιδόθηκαν σε πόλεμο τιμών για τη διατήρηση των μεριδίων αγοράς τους, με τα γνωστά αποτελέσματα.
Μάλιστα, το Ιράν ετοιμάζεται να ενισχύσει την υφιστάμενη δραματική υπερπροσφορά, εξερχόμενο από το καθεστώς οικονομικών κυρώσεων που του είχε επιβάλλει η Δύση για την ανάσχεση της ανάπτυξης του πυρηνικού του προγράμματος.
Επενδύσεις εκατοντάδων δισεκατομμυρίων στην εξόρυξη και παραγωγή πετρελαίου έχουν ήδη ακυρωθεί, ενώ δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας έχουν χαθεί ακόμα και από ενεργειακούς γίγαντες όπως οι Chevron, Shell και Halliburton, δίχως να έχουμε φτάσει στο ορατό τέλος της πτώσης των τιμών και των συνεπειών της.
Χαρακτηριστική της πρωτόγνωρης κατάστασης που βιώνει η αγορά πετρελαίου είναι η διαπίστωση, ότι το πετρέλαιο στις αρχές του 2015 ξεπέρασε βραχυπρόθεσμα τα 50 δολάρια ανά βαρέλι λόγω των εθνοτικών και θρησκευτικών συγκρούσεων στην Υεμένη.
Ένα χρόνο μετά, με τις υψηλές εντάσεις μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν να απειλούν ακόμα και την ομαλή τροφοδοσία της διεθνούς αγοράς με πετρέλαιο από τον Περσικό Κόλπο, το πετρέλαιο απλά αδιαφόρησε και κατρακύλησε σε χαμηλό 13 ετών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης