Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κατά της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ τάσσεται ο Weidmann (Bundesbank): Προσομοιάζει με εκτύπωση χρήματος

Κατά της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ τάσσεται ο Weidmann (Bundesbank): Προσομοιάζει με εκτύπωση χρήματος
«Η κατάργηση του φυσικού χρήματος δεν είναι λύση», υποστήριξε ο γερμανός κεντρικός τραπεζίτης σε συνέντευξη του σε γερμανική εφημερίδα
Κατά του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) που εφαρμόζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) τάχθηκε για ακόμα μία φορά ο κεντρικός τραπεζίτης της Γερμανίας, πρόεδρος της Bundesbank, Jens Weidmann, σε δηλώσεις του στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).
Ειδικότερα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη FAZ, και η οποία θα δημοσιευτεί αύριο, Παρασκευή 29 Ιανουαρίου, υποστήριξε ότι το πρόγραμμα προσομοιάζει με εκτύπωση χρήματος, ενώ αναφέρθηκε και στους κινδύνους που εγκυμονεί η αθρόα αγορά κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ.
Ο ίδιος σημείωσε ότι όσο πιο μεγάλο είναι το ύψος της αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ, τόσο ενισχύονται οι συνέπειες στις δευτερογενείς αγορές, ενώ προειδοποίησε ότι οι κεντρικές τράπεζες μετατρέπονται σε εγγυητές των κρατικών ομολόγων.
Ως αποτέλεσμα υπάρχει άμεση αλληλεξάρτηση της νομισματικής πολιτικής και τη δημοσιονομικής πολιτικής των κρατών, ενώ ενισχύεται η πίεση στις κεντρικές τράπεζες να συνεχίσουν να κρατούν επ’ αόριστον τα επιτόκια χαμηλά και να αγοράζουν ομόλογα.
Αυτό καθίσταται ιδιαιτέρως προβληματικό στο πλαίσιο μιας ένωσης όπως η Ευρωζώνη, ισχυρίστηκε ο Weidmann.

Υπέρ του φυσικού χρήματος - Κατά της κατάργησης του χαρτονομίσματος των 500 ευρώ
Ο Weidmann τάχθηκε, επίσης, υπέρ του φυσικού χρήματος, τονίζοντας ότι η εκτίμηση του διευθύνοντος συμβούλου της Deutsche Bank, John Cryan, ότι σε δέκα χρόνια δεν θα υπάρχουν μετρητά είναι «μη ρεαλιστική».
Ο ίδιος ανέφερε ότι παραδοσιακά οι Γερμανοί χρησιμοποιούν το φυσικό χρήμα για τις συναλλαγές τους και παρότι θεωρεί σημαντικό να ενισχυθεί η χρήση του φυσικού χρήματος υποστήριξε πως «θέλουμε να επιτρέπουμε στους πολίτες να χρησιμοποιούν τον τρόπο πληρωμής που επιθυμούν».
Μάλιστα, τάχθηκε κατά της κατάργησης του χαρτονομίσματος των 500 ευρώ και της εισαγωγής ορίου 5.000 ευρώ για τις συναλλαγές με μετρητά.
«Πιστεύετε ότι η ποινική δράση θα αποφευχθεί, επειδή δεν θα υπάρχει το χαρτονόμισμα των 500 ευρώ;», διερωτήθηκε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος σημείωσε κατηγορηματικά ότι η κατάργηση του φυσικού χρήματος είναι «λάθος απάντηση» στα νομισματικά προβλήματα.

Πληθωρισμός και Προσφυγικό
Ο Jens Weidmann εμφανίστηκε να ανησυχεί λιγότερο από ό,τι άλλα στελέχη της ΕΚΤ για τον χαμηλό πληθωρισμό στην Ευρωζώνη.
Μάλιστα σημείωσε ότι η πτώση των τιμών του πετρελαίου, που επηρεάζει αρνητικά τον δείκτη τιμών καταναλωτή, είναι θετικό νέο για την ανάκαμψη τόσο της Ευρωζώνης, όσο και ειδικότερα της Γερμανίας.
Δεν εμφανίστηκε το ίδιο αισιόδοξος, όμως, για την παγκόσμια οικονομία, καθώς υποστήριξε ότι οι επιπτώσεις ενδέχεται να είναι σημαντικές για πετρελαιοπαραγωγές χώρες.
Τέλος, ο κεντρικός τραπεζίτης της Γερμανίας αναφέρθηκε και στο προσφυγικό ζήτημα και την οικονομική του πτυχή.
Σημείωσε ότι καταλυτικής σημασίας θα είναι αν οι πρόσφυγες καταφέρουν να ενσωματωθούν στην αγορά εργασίας, ωστόσο υποστήριξε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τα προσόντα τους.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης