Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Cameron - Βρυξέλλες 1-0 - Η Βρετανία θα μπορεί να διακόπτει τα επιδόματα σε εσωτερικούς μετανάστες για 4 χρόνια

Reuters: Cameron - Βρυξέλλες 1-0 - Η Βρετανία θα μπορεί να διακόπτει τα επιδόματα σε εσωτερικούς μετανάστες για 4 χρόνια
Μεγάλου ελληνικού ενδιαφέροντος το δικαίωμα εναντίωσης χωρών της Ε.Ε. εκτός ευρώ απέναντι σε μέτρα της ευρωζώνης που θεωρούν ότι εισάγουν διακρίσεις εναντίον τους
Η Ευρωπαϊκή Ένωση «υποκλίθηκε» στις απαιτήσεις της Βρετανίας για την εφαρμογή «φρένου ασφαλείας» στις κοινωνικές παροχές προς μετανάστες που επιλέγουν το Ηνωμένο Βασίλειο, προσφέροντας την πολυπόθητη αυτή υποχώρηση ως μέρος της συμφωνίας επαναδιαπραγμάτευσης της σχέσης της Βρετανίας με την Ε.Ε., με φόντο το επικείμενο δημοψήφισμα για την παραμονή της σε αυτήν.
Αυτά αναφέρει σε αποκλειστικό του ρεπορτάζ το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, σύμφωνα με το οποίο η είδηση είναι καλή για τον Βρετανό πρωθυπουργό, David Cameron, που τώρα θα έχει στα χέρια του ένα εργαλείο με το οποίο θα μπορέσει να μετριάσει την κακοπροαίρετη μετανάστευση στη Βρετανία από το εσωτερικό της Ε.Ε. με μοναδικό σκοπό το «σαφάρι κοινωνικών επιδομάτων».
Σύμφωνα με το Reuters, ένα άλλο στοιχείο - μεγάλου ελληνικού ενδιαφέροντος - της εκκολαπτόμενης συμφωνίας φαίνεται πως θα είναι και το δικαίωμα εναντίωσης (όχι όμως και βέτο) χωρών της Ε.Ε. εκτός ευρωζώνης απέναντι σε οποιαδήποτε μέτρα της ευρωζώνης θεωρούν ότι εισάγουν διακρίσεις εναντίον τους.
Σε αυτήν την περίπτωση θα λαμβάνει χώρα ειδική συνεδρίαση του Ecofin (και οι 28 υπουργοί Οικονομικών) για επίλυση των ζητημάτων.
Αναφορικά με το ζήτημα της περικοπής επιδομάτων, κατά την ευρωπαϊκή παράδοση, για να μην δείξει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι υποχώρησε στις απαιτήσεις συγκεκριμένης χώρας (και μάλιστα στον εκβιασμό της Βρετανίας) παρουσιάζει την εξέλιξη ως πρόταση που θα ισχύσει για όλες τις χώρες της Ε.Ε. που θα μπορούν να αποδείξουν ότι το σύστημα πρόνοιάς τους υπόκειται σε ακραίες πιέσεις.
Τότε, θα μπορούν και αυτές να προχωρούν - όπως η Βρετανία - στην άρνηση παροχής κοινωνικών επιδομάτων έως και για τέσσερα χρόνια, στους νεο-αφιχθέντες μετανάστες από άλλες χώρες της Ε.Ε..
Η διαρκής ισορροπιστική άσκηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθίσταται εμφανής από το γεγονός, ότι δεν θα θιγούν τα (συμπληρωματικά του μισθού) επιδόματα Πολωνών, Ρουμάνων και άλλων εθνικοτήτων που ήδη εργάζονται στη Βρετανία.
Η νίκη του Cameron επί των Βρυξελλών είναι αδιαμφισβήτητη, όμως υποτίθεται ότι παραμένει μισή, καθώς θα πρέπει να αποδείξει στις Βρυξέλλες ότι το κύμα μετανάστευσης που δέχθηκε η Βρετανία τα τελευταία 12 χρόνια δικαιολογεί την επίκληση του «φρένου ασφαλείας» λόγω πρόκλησης υπερβολικού φόρτου στις επιδοματικές δομές της χώρας.
Είναι εξαιρετικά δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς θα μπορούσαν οι Βρυξέλλες να παραχωρήσουν στη Βρετανία τη συγκεκριμένη νίκη δίχως να συμφωνούν εκ των προτέρων στη χρήση του συγκεκριμένου εργαλείου από αυτήν.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός θα συναντηθεί αύριο Παρασκευή 29/1 με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Juncker, ενώ την Κυριακή θα συναντήσει τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk.
Αν όλα πάνε καλά, ένα προσχέδιο συμφωνίας της νέας σχέσης της Βρετανίας με την Ε.Ε. θα μπορούσε να είναι έτοιμο εντός της ερχόμενης εβδομάδος, αυξάνοντας καθ'αυτόν τον τρόπο την πιθανότητα επίτευξης αντίστοιχης συμφωνίας στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. που έχει προγραμματιστεί για τις 18 και 19 Φεβρουαρίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης