Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Με ταχείς ρυθμούς επαναπατρίζει το χρυσό της η Γερμανία από Νέα Υόρκη και Παρίσι - 210 τόνοι επέστρεψαν το 2015

FT: Με ταχείς ρυθμούς επαναπατρίζει το χρυσό της η Γερμανία από Νέα Υόρκη και Παρίσι - 210 τόνοι επέστρεψαν το 2015
Τα γερμανικά αποθέματα χρυσού εκτός των συνόρων της ξεκίνησαν να δημιουργούνται τη δεκαετία του 1950, όταν τα εμπορικά της πλεονάσματα ανταλάσσονταν με χρυσό
Με ταχείς ρυθμούς επαναπατρίζει τον χρυσό της από τη Νέα Υόρκη και το Παρίσι η Γερμανία, έχοντας ανακτήσει 210 τόνους ράβδων χρυσού κατά τη διάρκεια του 2015.
Αυτό αναφέρεται σε ρεπορτάζ των βρετανικών Financial Times (FT), σύμφωνα με τους οποίους πλέον η Φρανκφούρτη αποτελεί την πόλη με τα μεγαλύτερα αποθέματα χρυσού της Γερμανίας, μετά την Νέα Υόρκη.
Όπως διαβεβαιώνει τους FT η γερμανική κεντρική τράπεζα Deutsche Bundesbank, κατά το παρελθόν έτος επιτεύχθηκε επιτάχυνση του επαναπατρισμού γερμανικού χρυσού.
Αν σας προκαλεί απορία το πώς βρέθηκε σε Γαλλία και ΗΠΑ τόσος γερμανικός χρυσός, αυτός δεν αποτελεί κάποια συνέπεια της ήττας της Γερμανίας στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά απομεινάρι της εποχής του διεθνούς συστήματος Bretton Woods, που συνέδεε το αμερικανικό νόμισμα με τον χρυσό.
Τα γερμανικά αποθέματα χρυσού εκτός των συνόρων της ξεκίνησαν να δημιουργούνται τη δεκαετία του 1950, όταν τα εμπορικά της πλεονάσματα ανταλάσσονταν με χρυσό στο πλαίσιο του Bretton Woods, κυρίως στη Federal Reserve (Νέα Υόρκη).
Κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, η Bundesbank ήθελε να διατηρεί τον χρυσό της στη Δύση, ως προφύλαξη για την περίπτωση εισβολής στη Γερμανία από τη Σοβιετική Ένωση.
Το 2015 η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας έδωσε στη δημοσιότητα μια αναλυτική έκθεση 2.300 σελίδων με το απόθεμά της μέχρι και την τελευταία μπάρα χρυσού που διαθέτει σε θησαυροφυλάκια στη Φρανκφούρτη, στο Λονδίνο, στο Παρίσι και στη Νέα Υόρκη.
Όπως έχει ανακοινώσει η Bundesbank, επιδιώκει να τηρεί το ήμισυ των αποθεμάτων της σε χρυσό στη Γερμανία, μέχρι το 2020.
Από το 2013 έχει επαναπατρίσει περίπου 366 τόνους χρυσού στη Φρανκφούρτη, περίπου το ήμισυ του χρυσού που στοχεύει να φέρει από εκτός συνόρων θησαυροφυλάκια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης