Τελευταία Νέα
Διεθνή

Krugman (νομπελίστας οικονομολόγος): Αδέξιοι οι χειρισμοί της Fed σχετικά με την αύξηση επιτοκίων

tags :
Krugman (νομπελίστας οικονομολόγος): Αδέξιοι οι χειρισμοί της Fed σχετικά με την αύξηση επιτοκίων
Η Fed έπεσε στην παγίδα της άμεσης εφαρμογής ενός μέτρου, με τα όποια επιχειρήματα εναντίον μίας αύξησης να απορρίπτονται εξαρχής από το τραπέζι
Την άποψή του για την αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων από τη Fed το Δεκέμβριο και κατά πόσον αυτή ήταν η ενδεδειγμένη κίνηση αναλύει σε άρθρο του στην εφημερίδα New York Times ο νομπελίστας οικονομολόγος, Paul Krugman.
Ειδικότερα ο Krugman επισημαίνει τα εξής:
Η αμερικανική ανάπτυξη φαίνεται ότι έχει επιβραδύνει σημαντικά.
Τα στελέχη της Fed ήδη αναρωτιούνται για τις λέξεις που πρέπει να χρησιμοποιήσουν στην επόμενη ανακοίνωσή τους, ώστε να παραδεχτούν την πραγματικότητα, χωρίς όμως να ακουστούν πανικόβλητοι.
Αλλά ο πανικός μπορεί να φανεί.
Δεδομένου του συνδυασμού της επιβραδυνόμενης οικονομίας και της ραγδαίας επιδείνωσης των οικονομικών συνθηκών, γίνεται όλο και περισσότερη συζήτηση σχετικά με το ενδεχόμενο να έκανε η Fed λάθος με την αύξηση των επιτοκίων.
Α, και η αντιστάθμιση της αγοράς για το μελλοντικό πληθωρισμό, ο οποίος μπορεί να μην είναι καλός δείκτης των προσδοκιών, αλλά σίγουρα περιέχει κάποιες πληροφορίες, έχει βυθιστεί.
Μπορεί και πάλι όλα να πάνε καλά.
Αλλά μπορεί και όχι και σίγουρα ο καθένας θα ένοιωθε πιο άνετα εάν η Fed περίμενε και πιθανότατα αποφάσιζε να μην αυξήσει τα επιτόκια για λίγο διάστημα.
Παρόλ’ αυτά, ποιος μπορούσε να το δει όλο αυτό να έρχεται;
Ο Larry Summers, εγώ, ο Brad DeLong.
Βασικά, ο καθένας που πίστευε στους ασύμμετρους κινδύνους.
Δεν γνωρίζαμε ότι τα δεδομένα που αναμένονταν θα εμφανίζονταν πιο αδύναμα από ότι αναμενόταν, αλλά γνωρίζαμε ότι αυτό μπορεί να συνέβαινε και ότι θα ήταν πιο δύσκολο να απαντήσει κανείς σε ένα πτωτικό σοκ από ότι σε θετικές ειδήσεις.
Οπότε, γιατί δεν το είδε έτσι και η Fed;
Δεν έλαβα ποτέ ξεκάθαρη απάντηση και μιλάω συχνά με στελέχη της Fed.
Μοιάζει λες και η διοίκηση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας κάπως εγκλωβίστηκε στη λογική ότι ήταν καιρός να αυξήσουν τα επιτόκια.
Νομίζω επειδή, συνειδητά ή όχι, επειδή ήθελα να ρίξουν ένα κόκαλο στη Wall Street και στο ρεπουμπλικανικό κόμμα.
Έπεσαν έτσι στην παγίδα της άμεσης εφαρμογής ενός μέτρου, εξαιτίας της οποίας το όποια επιχειρήματα εναντίον μίας αύξησης απορρίφθηκαν εξαρχής από το τραπέζι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης