Τελευταία Νέα
Διεθνή

Draghi (ΕΚΤ): Στόχος να συνεχιστεί η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη, παρά το αβέβαιο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον

Draghi (ΕΚΤ): Στόχος να συνεχιστεί η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη, παρά το αβέβαιο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον
Το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων έχει αποτελέσματα, υποστήριξε ο πρόεδρος της ΕΚΤ
Η Ευρωζώνη δέχεται το 2016 δύο αντίρροπες δυνάμεις, την ενίσχυση της εσωτερικής οικονομίας και την αποδυνάμωση της παγκόσμιας, υποστήριξε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Mario Draghi, σε ομιλία του στη Γερμανίας.
Ειδικότερα ανέφερε ότι στην Ευρωζώνη καταγράφεται ανάκαμψη, με την κατανάλωση να αποτελεί κύριο μοχλό αυτής και τη νομισματική πολιτική, την πτώση των τιμών στην ενέργεια και την ουδέτερη δημοσιονομική πολιτική να λειτουργούν ως αρωγοί.
Η απασχόληση βελτιώνεται με 2 εκατ. περισσότερους πολίτες να εργάζονται σε σύγκριση με το 2013, πρόσθεσε ο Draghi.
Ωστόσο στην παγκόσμια οικονομία υπάρχει έντονη αβεβαιότητα, σημείωσε, διευκρινίζοντας ότι οι εξελίξεις στην Κίνα και άλλες αναδυόμενες αγορές έχουν οδηγήσει σε διολίσθηση της παγκόσμια οικονομία και σε αβεβαιότητα τις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Οι εκτιμήσεις για την παγκόσμια οικονομία υποβαθμίζονται, συμπλήρωσε ο ευρωπαίος αξιωματούχος.
Το κλειδί για την Ευρωζώνη το 2016 είναι ποια από τις δύο αυτές αντίρροπες δυνάμεις θα υπερισχύσει, σύμφωνα με τον ίδιο.
Στη συνέχεια κατέστησε σαφές πως «η υπ 'αριθμόν ένα πρόκληση για μας, ως ένωση, είναι να βεβαιωθούμε ότι η εγχώρια δύναμη θα υπερισχύει της παγκόσμιας αδυναμίας.
Η ικανότητά μας να επηρεάσουμε την παγκόσμια οικονομία είναι περιορισμένη.
Αλλά μπορούμε να επηρεάσουμε το τι συμβαίνει στη ζώνη του ευρώ.
Μπορούμε να λάβουμε τα αναγκαία μέτρα για την ενίσχυση των οικονομιών μας και να τις καταστήσουμε περισσότερο ανθεκτικές στις παγκόσμιες κρίσεις.
Γι 'αυτό, όλοι οι φορείς χάραξης πολιτικής πρέπει να παίξουν το ρόλο τους.
Το βασικό στοιχείο είναι η εμπιστοσύνη.
Εμπιστοσύνη στην ανάπτυξη, εμπιστοσύνη στη σταθερότητα και εμπιστοσύνη στο μέλλον της ζώνης του ευρώ.
Μόνο με τη δημιουργία εμπιστοσύνης μπορούμε να μετατρέψουμε την τρέχουσα κυκλική ανάκαμψη σε μια ισχυρή, δομική αποκατάσταση».

Ο ρόλος της ΕΚΤ, σύμφωνα με τον M. Draghi

Η ΕΚΤ καλείται να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στη στήριξη του κλίματος εμπιστοσύνης, είπε ο κεντρικός τραπεζίτης της Ευρωζώνης.
«Και θα το κάνουμε αυτό με το να πετύχουμε τον στόχο μας για τον πληθωρισμό, κάτω αλλά κοντά στο 2%», σημείωσε, προσθέτοντας πως για αυτόν τον σκοπό η ΕΚΤ ξεκίνησε το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.
Ο ίδιος, μάλιστα, σχολίασε ότι η ΕΚΤ αποφάσισε να παρατείνει το πρόγραμμα, καθώς διαπίστωσε ότι υπάρχουν καθοδικοί κίνδυνοι που απειλούν τη σταθερότητα στις τιμές.
Οι κίνδυνοι αυτοί, είπε, συνδέονται κυρίως με εξωτερικούς παράγοντες, παράγοντες που δεν είναι και τόσο προσωρινοί.
«Αποφασίσαμε να παρατείνουμε το πρόγραμμα, διότι είδαμε με αποδείξεις ότι λειτουργεί», τόνισε ο Draghi.
Παράλληλα υπογράμμισε ότι ο χαμηλός πληθωρισμός μπορεί να έχει βραχυπρόθεσμα οφέλη, ωστόσο αν παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα για πολύ καιρό λειτουργεί βλαπτικά, ιδίως σε περιβάλλοντα έπειτα από κρίση, όπως η Ευρωζώνη του σήμερα.
«Ο χαμηλός πληθωρισμός οδηγεί σε αύξηση της ανεργίας, σε επιδείνωση του δείκτη ανταγωνιστικότητας των χωρών και σε επιδείνωση του χρέους, μεταξύ άλλων», σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΚΤ.
Επιπλέον, σημείωσε χαρακτηριστικά ο Draghi, «η τήρηση του στόχου μας είναι ζήτημα αξιοπιστίας
Αν η κεντρική τράπεζα θέτει ένα στόχο, δεν μπορεί απλώς να κινεί τα τέρματα όταν αποτυγχάνει.
Η εμπιστοσύνη έρχεται όταν κάθε ένας εκπληρώνει τον στόχο - εντολή του».

Στις αμφιβολίες για την πολιτική που ασκεί η ΕΚΤ απαντά ο Draghi

«Η ΕΚΤ παίζει και συνεχίζει να παίζει τον ρόλο της στη στήριξη της εμπιστοσύνης, των σταθερών τιμών και της εύρωστης ανάκαμψης.
Ωστόσο γνωρίζω ότι οι πολιτικές μας έχουν εγείρει προβληματισμούς.
Το περιβάλλον των χαμηλών επιτοκίων και τα ασυνήθιστα μέτρα μας αποτελούν για πολλούς πηγή ανησυχίας», σημείωσε στην ομιλία του ο Draghi.
Στη συνέχεια προσπάθησε να απαντήσει σε ορισμένες από τις κατηγορίες που δέχεται η ΕΚΤ για τις πολιτικές της.
Αρχικά τόνισε ότι είναι λανθασμένη η εντύπωση ότι τα χαμηλά επιτόκια πλήττουν τους αποταμιευτές ή τους αναγκάζουν να αποταμιεύουν περισσότερα.
Το ζήτημα, είπε, είναι η αξία των χρημάτων τους και αυτή έχει βελτιωθεί, ενώ σύμφωνα με έρευνες τα επιτόκια σε πολύ μεγάλο βαθμό δεν επηρεάζουν τις αποταμιευτικές συνήθειες των πολιτών.
«Αν αυξάναμε σήμερα τα επιτόκια η Ευρωζώνη θα βυθιζόταν ξανά στην ύφεση», είπε χαρακτηριστικά.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του τόνισε ότι η πολιτική που ασκεί η ΕΚΤ δεν απειλεί την χρηματοπιστωτική σταθερότητα και δεν δημιουργεί «τράπεζες ζόμπι».
Ο ίδιος υπογράμμισε πως δεν υπάρχουν ανησυχητικά σημάδια σημαντικής χρηματοπιστωτικής αστάθειας, ενώ πρόσθεσε ότι η Ευρωζώνη είναι σε πορεία επίτευξης των μακροοικονομικών στόχων της και όχι δημιουργίας «φουσκών».
Τέλος σημείωσε ότι η κατηγορία πως η ΕΚΤ ασκεί πιέσεις στις κυβερνήσεις για εφαρμογή δομικών μεταρρυθμίσεων έχει «πολλά προβλήματα».
Ειδικότερα κατέστησε σαφές πως η ΕΚΤ δεν έχει αυτή την εντολή και θα ήταν παράνομο να το κάνει αυτό, δεδομένου ότι αποτελείται από μη εκλεγμένους τραπεζίτες.
Είπε ακόμα ότι και εμπειρικά η κατηγορία δεν στέκει, καθώς «δεν υπάρχει απαραίτητα σύνδεση μεταξύ των επιτοκίων και των μεταρρυθμίσεων».
Τόνισε, δε, πως η κατηγορία δεν στέκει και λογικά, καθώς οι μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται να κάνουν οι ευρωπαϊκές χώρες είναι δύσκολες και θα χρειαστούν χρόνο για να υλοποιηθούν, οπότε αν κάποια στιγμή τα επιτόκια είναι υψηλότερα ή χαμηλότερα δεν παίζει και τόσο ρόλο.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης