Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι αναλυτές προειδοποιούν: Τα θεμελιώδη στο πετρέλαιο δεν έχουν αλλάξει – Αναπότρεπτη η πτώση του στα 20 δολ.

Οι αναλυτές προειδοποιούν: Τα θεμελιώδη στο πετρέλαιο δεν έχουν αλλάξει – Αναπότρεπτη η πτώση του στα 20 δολ.
Παραμένει η υπερπροσφορά στην αγορά πετρελαίου
Αναπότρεπτη θεωρούν οι αναλυτές την πτώση της τιμής του πετρελαίου στα 20 δολάρια το βαρέλι, παρά ορισμένα «bullish» σημάδια, επισημαίνοντας ότι παραμένει η υπερπροσφορά στις αγορές πετρελαίου και δεν θα καταστεί δυνατό να διατηρηθεί η τιμή του «μαύρου χρυσού» πάνω από τα 30 δολάρια το βαρέλι.
Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν άλμα 10% την Παρασκευή, καθώς οι επενδυτές κάλυψαν στοιχήματά του ότι το πετρέλαιο θα υποχωρούσε περαιτέρω και καθώς οι τιμές του κινήθηκαν ανοδικά εν όψει της χιονοθύελλας που θα χτυπούσε την Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ το σαββατοκύριακο.
Όπως σημειώνει ο Kevin Book, αναλυτής της ClearView Energy Partners, σε δηλώσεις του στο CNBC, «τα θεμελιώδη δεν έχουν αλλάξει εξαιτίας μιας χιονοθύελλας» και προσθέτει ότι είναι ασαφές πού βρίσκεται ο σωστός αριθμός για την τιμή του πετρελαίου, όμως «αν τα 20 δολ. είναι αυτά που θα έπρεπε να βρίσκεται, τότε στα 20 δολ. πιθανόν να επιστρέψει».
Σημειώνει ακόμη ότι υπάρχει υπερπροσφορά πετρελαίου κατά 1 με 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα, κάτι που θα συνεχίσει να υφίσταται το πρώτο ήμισυ του 2016 και πιθανόν η κατάσταση να αρχίσει να εξισορροπεί το τελευταίο τρίμηνο του 2016.
Από την πλευρά της ζήτησης, επισημαίνει ο Book, η πρόβλεψη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας για ανάπτυξη της κατανάλωσης αργού πετρελαίου στο 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως, είναι αισιόδοξη.
«Μακροπρόθεσμα, αυτό που κάνεις με τις χαμηλές τιμές είναι να ενθαρρύνεις τη ζήτηση, όμως βραχυπρόθεσμα αυτό είναι μη ρεαλιστικό», αναφέρει και συμπληρώνει ότι «απαιτείται μεγαλύτερο διάστημα να χτίσεις δρόμους, να πουλήσεις αυτοκίνητα, να επενδύσεις σε νέα βιομηχανική αποδοτικότητα».
Από την πλευρά της προσφοράς, κάθε 100.000 βαρέλια ημερησίως από το Ιράν, θα αυξάνουν τις πιέσεις για επαναεξισορρόπηση των τιμών.
Το Ιράν στοχεύει να διοχετεύσει επιπλέον 500.000 βαρέλια ημερησίως στην αγορά το ταχύτερο δυνατόν, μετά την άρση των κυρώσεων για το πυρηνικό του πρόγραμμα, όμως ο Book εκτιμά ότι το Ιράν θα μπορέσει να αυξήσει τις εξαγωγές του στις 300.000 βαρέλια ημερησίως το επόμενο τρίμηνο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης