Τελευταία Νέα
Διεθνή

Guardian: Αναβλήθηκαν επ’ αόριστον οι εκλογές στην Αϊτή λόγω ταραχών - Δεν ορίστηκε νέα ημερομηνία

Guardian: Αναβλήθηκαν επ’ αόριστον οι εκλογές στην Αϊτή λόγω ταραχών - Δεν ορίστηκε νέα ημερομηνία
Η αντιπολίτευση είχε κάνει καταγγελίες για νοθεία στον πρώτο γύρο
Στην Αϊτή αναβλήθηκαν οι προεδρικές εκλογές δύο μέρες πριν τη διεξαγωγή τους εξαιτίας της κλιμακούμενης βίας, όπως μεταδίδει ο Guardian.
H πέτρα του σκανδάλου ήταν η άρνηση του υποψηφίου της αντιπολίτευσης να πάρει μέρος σε μία ψηφοφορία με έντονη την οσμή της απάτης και της νοθείας.
 Η επίσημη δικαιολογία για την αναβολή των εκλογών ήταν ότι «υπάρχει πολλή βία σε όλη τη χώρα», όπως ανακοινώθηκε σε συνέντευξη τύπου.
Τις προηγούμενες μέρες πολλά εκλογικά γραφεία κάηκαν και στην πρωτεύουσα έγιναν πολλές διαδηλώσεις από οπαδούς της αντιπολίτευσης που ζητούσαν να μη γίνει η ψηφοφορία.
Νέα ημερομηνία για τις εκλογές δεν ορίστηκε, αλλά ούτε και κάποια μεταβατική κυβέρνηση για μετά τις 7 Φεβρουαρίου, οπότε και λήγει η θητεία του προέδρου Michel Martelly.
Ο Martelly  επρόκειτο να απευθυνθεί στο έθνος την Παρασκευή το βράδυ 22/1, αλλά η ομιλία του ακυρώθηκε, καθώς διαδηλωτές είχαν βάλει πύρινα οδοφράγματα, είχαν σπάσει αυτοκίνητα και πετούσαν πέτρες στο αστυνομικό τμήμα του Port-au-Prince.
Οι αντίπαλοι της κυβέρνησης επιμένουν ότι στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 25 Οκτωβρίου είχε γίνει νοθεία υπέρ του Jovenel Moise, τον οποίο επιθυμεί για διάδοχό του ο νυν πρόεδρος.
Οι επαναληπτικές εκλογές είχαν αρχικά οριστεί για τις 27 Δεκεμβρίου, αλλά κατόπιν μετατέθηκαν για την Κυριακή 24 Ιανουαρίου.
 Μετά την αναβολή τους, οι διαδηλωτές επιδόθηκαν σε έξαλλους πανηγυρισμούς σπάζοντας και μερικά παράθυρα και αυτοκίνητα σε μία πλούσια συνοικία της Αϊτής, ενώ πέταξαν πέτρες και σε αστυνομικούς, οι οποίοι απάντησαν με πυροβολισμούς στον αέρα.
Το βράδυ υπήρχαν ακόμα πύρινα οδοφράγματα σε διάφορους δρόμους της πρωτεύουσας Πορτ Ο’ Πρενς για να αποδειχτεί για άλλη μία φορά ότι οι εκλογές είναι μία δύσκολη υπόθεση στην Αϊτή.
Αν και όπως δήλωσε ένας υποψήφιος της αντιπολίτευσης ο Jude Celestin «αυτή δεν ήταν εκλογή, αλλά επιλογή διαδόχου».
Ο πρόεδρος Martelly ανέφερε από την πλευρά του ότι η αναβολή των εκλογών παραμένει και κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι θέλει να εκτροχιάσει την ψηφοφορία με ψεύτικες κατηγορίες έτσι ώστε μία μεταβατική κυβέρνηση που θα κυριαρχήσει να μπορεί να σχηματιστεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης