Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κέρδη 8% ή 2,5 δολ. ανά βαρέλι στο πετρέλαιο λόγω κρύου και short covering - Πάνω από τα 31 δολ. το Brent

Κέρδη 8% ή 2,5 δολ. ανά βαρέλι στο πετρέλαιο λόγω κρύου και short covering - Πάνω από τα 31 δολ. το Brent
Παραμένει η πλημμυρίδα» υπερπροσφοράς πετρελαίου, με προοπτική επιδείνωσής της, παράλληλα με την εξασθένηση της ζήτησης «μαύρου χρυσού»
Εντυπωσιακή ανάκαμψη 2,5 δολαρίων ανά βαρέλι ή 8,30% καταγράφει αυτήν την ώρα (17:40, Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016) το πετρέλαιο διεθνούς αναφοράς Brent στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων ICE του Λονδίνου, του οποίου η προθεσμιακή τιμή Απριλίου 2016 έχει μέχρι στιγμής ανέλθει στο υψηλό ημέρας των 32,29 δολαρίων ΗΠΑ ανά βαρέλι, περιορίζοντας σε περίπου 16% τις συνολικές του απώλειες από την αρχή του νέου έτους.
Αντίστοιχα κέρδη 2,41 δολαρίων ή 8,24% καταγράφει και το συμβόλαιο Μαρτίου 2016 του Brent, στα 31,66 δολάρια ανά βαρέλι.
Το συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης (future) Μαρτίου 2016 του αργού πετρελαίου αναφοράς των ΗΠΑ West Texas Intermediate (WTI) στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων NYMEX καταγράφει κέρδη 7,25% ή 2,14 δολαρίων και διαπραγματεύεται στα 31,67 δολάρια.
Οι αναλυτές αποδίδουν τη δυναμική ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου εν μέρει στην επέλαση ενός κύματος κρύου στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη, το οποίο αύξησε σημαντικά τη ζήτηση πετρελαίου θέρμανσης, αλλά και στην κάλυψη ανοιχτών θέσεων πωλητού (short covering) που είχαν ανοιχτεί σε χαμηλότερες τιμές.
Οι περισσότεροι εξ αυτών όμως συμφωνούν, ότι τα θεμελιώδη τρέχοντα στοιχεία της αγοράς - «πλημμυρίδα» υπερπροσφοράς πετρελαίου, με προοπτική επιδείνωσής της, παράλληλα με την εξασθένηση της ζήτησης «μαύρου χρυσού» λόγω επιβράδυνσης της παγκόσμιας ανάπτυξης - σε καμία περίπτωση δεν θα επιτρέψουν την αντιστροφή της πτωτικής τάσης των τιμών του πετρελαίου.
Οιωνό θετικών εξελίξεων αργότερα στο έτος, αποτελεί η διάθεση δικαιωμάτων προαίρεσης αγοράς πετρελαίου στα 40 δολάρια ανά βαρέλι στο τέλος του 2016 σε κάποιους επενδυτές, γεγονός που ίσως σημαίνει ότι η πτώση του πετρελαίου έχει «πιάσει πάτο» περί τα 30 δολάρια.
Πάντως, προτού έρθει η βελτίωση στην αγορά, πολλές εταιρείες ενέργειας θα χρεοκοπήσουν παγκοσμίως, όπως εκτίμησε χθες σε ομιλία του στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός ο πρόεδρος του κρατικού πετρελαϊκού κολοσσού Aramco της Σαουδικής Αραβίας, Khalid al-Falid.
«Η Σαουδική Αραβία είναι ο πιο προσαρμοστικός παραγωγός πετρελαίου που υπάρχει και μπορεί να αντέξει πολύ χαμηλές τιμές για πάρα πολύ καιρό», είπε χαρακτηριστικά, για να προσθέσει ότι «το βασίλειο [της Σαουδικής Αραβίας] μπορεί να ανθέξει οτιδήποτε του σερβίρει η αγορά».
Με δεδομένο ότι η Σαουδική Αραβία - εκ των μεγαλύτερων παραγωγών πετρελαίου παγκοσμίως και το ισχυρότερο μέλος του πετρελαϊκού καρτέλ OPEC - αρνείται πεισματικά και «παράλογα» να μειώσει την παραγωγή της, η στρατηγική εξώθησης ανταγωνιστών εκτός αγοράς που ακολουθεί καθίσταται σαφέστερη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης