Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Ο Draghi υπερασπίζεται τη Fed για τους χειρισμούς και τις αυξήσεις των επιτοκίων της

FT: Ο Draghi υπερασπίζεται τη Fed για τους χειρισμούς και τις αυξήσεις των επιτοκίων της
Μιλώντας στο Νταβός, ο επικεφαλής της ΕΚΤ υπογράμμισε την αβέβαιη κατάσταση της οικονομικής ανάκαμψης της ευρωζώνης
Ο Mario Draghi υπερασπίζεται σθεναρά την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ εναντίον των επιθέσεων που δέχεται ότι προχώρησε σε αύξηση επιτοκίων πολύ νωρίς, λέγοντας ότι η κίνησης της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας το Δεκέμβριο «εκτελέστηκε άψογα».
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, μιλώντας στο Davos την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2016, έστειλε το μήνυμα ότι και η «δική του» τράπεζα είναι πιθανό να προχωρήσε σε περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής της πολιτικής τους επόμενους μήνες.
Καθώς ο κ. Draghi μιλούσε σε ένα κλειστό κοινό από μάνατζερ, υπογράμμισε την αβέβαιη κατάσταση της οικονομικής ανάκαμψης της ευρωζώνης.
Αν και η αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων, η πρώτη μέσα σε σχεδόν 10 χρόνια, δεν προκάλεσε κάποια άμεση αναστάτωση στις αγορές, η αναταραχή στις χρηματιστηριακές αγορές και η πτώση στις τιμές του πετρελαίου από την αρχή του έτους έχει εγείρει ερωτήματα σχετικά με την απόφαση της Fed, με τους επικριτές να υποστηρίζουν ότι οι χαράσσοντες την πολιτική έπρεπε να περιμένουν μέχρις ότου η παγκόσμια οικονομία να πατήσει πιο γερά στα πόδια της.
Οι ιθύνοντες της Fed συναντώνται την επόμενη εβδομάδα, με τους επενδυτές να βρίσκονται σε επιφυλακή για οποιοδήποτε σημάδι για το εάν η Ομοσπονδιακή Τράπεζα σχεδιάζει να επιβραδύνει τις αυξήσεις επιτοκίων.
Στην Ευρώπη, ο Draghi επαναβεβαίωσε το μήνυμα που έστειλε την Πέμπτη 21 Ιανουαρίου ότι η διοικούσα επιτροπή της ΕΚΤ θα εξετάσει και πιθανότατα ξανασκεφτεί την πολιτική της.
«Έχουμε την αποφασιστικότητα και τη θέληση και τις δυνατότητες της κεντρικής τράπεζας να δράσει», είπε, προσθέτοντας ότι υπήρχαν αρκετά εργαλεία διαθέσιμα στην ΕΚΤ προκειμένου να τονώσει τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη, ενόψει των παγκόσμιων οικονομικών πιέσεων.
«Για τις οικονομικές αγορές αυτό μπορεί να είναι ένα καλό μίγμα νέων: ο δείκτης PMI ενισχύει τη θέση της ΕΚΤ για περαιτέρω χαλάρωση, χωρίς όμως να σηματοδοτεί κάποιο σοβαρό οικονομικό πρόβλημα», σημειώνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank, Holger Schmieding.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης