Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μέτρα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής από τις πολυεθνικές ετοιμάζει η Ε.Ε., μετά το σκάνδαλο LuxLeaks

Μέτρα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής από τις πολυεθνικές ετοιμάζει η Ε.Ε., μετά το σκάνδαλο LuxLeaks
Τα μέτρα θα βασίζονται σε διεθνείς προτάσεις από τον ΟΟΣΑ
Σε μια προσπάθεια να καλύψει τα κενά που αποκαλύφθηκαν με το σκάνδαλο LuxLeaks, η Ε.Ε. ετοιμάζει μια σειρά μέτρων καταπολέμησης της φοροδιαφυγής από τις πολυεθνικές εταιρείες.
Ο γάλλος επίτροπος, Pierre Moscovici, υπεύθυνος για Οικονομικές Υποθέσεις, θα ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα μέτρα για τον περιορισμό τέτοιων πρακτικών, όπως της χρήσης της πληρωμής τόκων χρέους για να μειώσουν τους φόρους ή μετατόπιση κερδών σε μικρές θυγατρικές σε χώρες με χαμηλή φορολογία, σύμφωνα με αντίγραφο των προτάσεων που έχει στα χέρια της η βρετανική εφημερίδα Financial Times.
Τα σχέδια αυτά αφορούν καταστάσεις όπου οι φορολογούμενοι ενεργούν εναντίον του πραγματικού σκοπού του νόμου, λαμβάνοντας πλεονέκτημα από τις διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των διαφορετικών εθνικών συστημάτων, σημειώνεται στο κείμενο που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα.
Τέτοιου είδους τεχνικές σημαίνουν ότι οι φορολογούμενοι μπορεί να επωφεληθούν από τα χαμηλά επιτόκια ή τις διπλές εκπτώσεις ή να διασφαλίσουν ότι το εισόδημά τους θα παραμείνει αφορολόγητο.
Τα μέτρα αυτά έχουν οικοδομηθεί σε διεθνείς προτάσεις που έχει αναπτύξει ο ΟΟΟΣΑ και είναι ένα από τα πιο εκτεταμένα βήματα της Ε.Ε. προκειμένου να επέμβει στον απόηχο του σκανδάλου LuxLeaks.
Οι αποκαλύψεις του LuxLeaks εμφανίστηκαν λίγο μετά την ανάδειξη του Jean Claude Juncker ως προέδρου της Κομισιόν τον Νοέμβριο του 2014, μόλις λίγες ημέρες από την ανάληψη των καθηκόντων του.
Όπως αποκαλύφθηκε, κατά τη διάρκεια της θητείας του για δύο δεκαετίες ως πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου, μέχρι και 340 πολυεθνικές εταιρείες, από την Ikea μέχρι την Pepsi, διοχέτευαν τα κέρδη τους στη μικρή αυτή χώρα προκειμένου να μειώσουν τη φορολογία μέχρι το 1%.
Το σκάνδαλο ήταν ιδιαίτερα ηχηρό σε μια στιγμή που αυξανόταν η λαϊκή οργή στην Ευρώπη και η αίσθηση μεταξύ των πολιτών ότι ο πόνος από τα μέτρα λιτότητας δεν είχε μοιραστεί ανάλογα.
Οι προτάσεις του Moscovici, οι οποίες θα απαιτήσουν την ομόφωνη υποστήριξη των 28 κυβερνήσεων της Ε.Ε. για να γίνουν νόμος, περιλαμβάνουν την προσπάθεια περιορισμού της έκτασης που μια πολυεθνική εταιρεία μπορεί να μειώσει τους φόρους της χρηματοδοτώντας ορισμένα τμήματα δραστηριοτήτων της μέσω χρέους σε θυγατρικές εταιρείες σε χώρες με χαμηλή φορολόγηση.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης