Τελευταία Νέα
Διεθνή

WSJ: Σε υψηλό 3ετίας τα spreads των «υγιών» εταιρικών ομολόγων στην ευρωζώνη - Παραπέμπουν σε ύφεση

WSJ: Σε υψηλό 3ετίας τα spreads των «υγιών» εταιρικών ομολόγων στην ευρωζώνη - Παραπέμπουν σε ύφεση
Η αύξηση του κόστους εταιρικού δανεισμού μέσω ομολογιακών εκδόσεων αποτελεί εξέλιξη δυσοίωνη για τις υγιείς επιχειρήσεις που αναζητούν πηγές χρηματοδότησης
Ανησυχητικά είναι τα νέα από την ευρωπαϊκή αγορά εταιρικών ομολόγων υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης, οι αποδόσεις των οποίων έχουν οδηγηθεί σε επίπεδα που ταιριάζουν περισσότερο σε ύφεση παρά σε ανάκαμψη, ως αποτέλεσμα των μαζικών πωλήσεων που καταγράφηκαν στον τομέα την τελευταία περίοδο.
Αυτό αναφέρει σε άρθρο της η έγκυρη αμερικανική εφημερίδα Wall Street Journal (WSJ), που προειδοποιεί ότι φαινόμενα όπως αυτό παραπέμπουν σε ενδεχόμενη «μετάδοση» της παγκόσμιας χρηματιστηριακής αναταραχής του νέου έτους στην ευρύτερη οικονομία της Ευρώπης.
Συγκεκριμένα, στην ευρωζώνη η διαφορά απόδοσης (spread) των υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης εταιρικών ομολόγων (high-grade corporate bonds) από τα ασφαλέστερα κρατικά ομόλογα έχει διευρυνθεί στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών - πάνω από 1,5% ή 150 μονάδες βάσης - σύμφωνα με ομολογιακούς δείκτες της Barlcays.
Όμως, πριν από μία τριετία, η ευρωπαϊκή οικονομία βρισκόταν σε ύφεση στο πλαίσιο της κρίσης χρέους.
Η αύξηση του κόστους εταιρικού δανεισμού μέσω ομολογιακών εκδόσεων αποτελεί εξέλιξη δυσοίωνη για τις υγιείς επιχειρήσεις που αναζητούν πηγές χρηματοδότησης των επενδυτικών τους σχεδίων - εν μέσω υποτιθέμενης ανάκαμψης - αλλά και αναχρηματοδότησης του υφισταμένου δανεισμού τους.
Πάντως, για τον James Sym, διαχειριστή μετοχικών αμοιβαίων κεφαλαίων στην Schroders PLC - με υπό διαχείριση ενεργητικό 295 δισ. στερλίνων - η κατάσταση δημιουργεί περισσότερο μια ευκαιρία αγοράς εταιρικών ομολόγων ευρωζώνης, καθώς δεν συμφωνούν όλοι ότι η πτώση των τιμών τους θα επιμείνει.
Οι εξελίξεις στα υψηλής ποιότητας εταιρικά ομόλογα ευρωζώνης συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των αναλυτών - πέρα από τις κεφαλαιαγορές και τα χρηματιστήρια εμπορευμάτων - ως έναν από τους δείκτες οικονομικής υγείας της εν εξελίξει ανάκαμψης της οικονομίας της ευρωζώνης.
Η άνοδος της διαφοράς απόδοσης των εταιρικών ομολόγων στην ευρωζώνη συνάδει με κατάσταση ύφεσης, αντικατοπτρίζοντας μια επιβράδυνση στην παγκόσμια μεταποίηση και πτώση στις τιμές των εμπορευματικών αγαθών, αν και δύσκολα μπορούν να γενικευτούν τα συμπεράσματα που εξάγονται.
Σε κάθε περίπτωση, αντίστοιχα με τα σημερινά ήταν τα spreads των εταιρικών ομολόγων την περίοδο της κρίσης του 2008 και της κρίσης της ευρωζώνης μεταξύ 2010 και 2012.
Στις ΗΠΑ, άνοδος των spreads εταιρικών ομολόγων καταγράφεται μόνο στο τμήμα των απαξιωμένων εκδόσεων εξαιρετικά χαμηλής (junk) διαβάθμισης.
Ακόμα και στην αντιπέρα όχθη του Ατλαντικού όμως, τα spreads εταιρικών ομολόγων υψηλής διαβάθμισης είναι πάνω από τις 150 μ.β. από τον Ιούλιο 2015.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης