Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γενοκτονία στο Ιράκ από το ISIS καταγγέλλει ο ΟΗΕ – Περίπου 19.000 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους σε δύο χρόνια

Γενοκτονία στο Ιράκ από το ISIS καταγγέλλει ο ΟΗΕ – Περίπου 19.000 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους σε δύο χρόνια
Στην έκθεση εκφράζεται θλίψη για το γεγονός ότι οι δυνάμεις ασφαλείας στο Ιράκ δεν κατάφεραν να προστατεύσουν, όπως θα έπρεπε, τους αμάχους
Οι παραβιάσεις των δικαιωμάτων από την τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στο Ιράν συνιστούν «πιθανή γενοκτονία», σύμφωνα με έκθεση που δόθηκε σήμερα, Τρίτη, στη δημοσιότητα από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και την αποστολή του Οργανισμού (UNAMI) στη χώρα αυτή.
Το Ισλαμικό Κράτος συνεχίζει με τρόπο συστηματικό και γενικευμένο παραβιάσεις και καταχρήσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και του διεθνούς νόμου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, σημειώνεται στην έκθεση, στην οποία αναφέρεται ότι αυτές οι πράξεις μπορούν να υποδηλώσουν, σε ορισμένες περιπτώσεις, εγκλήματα πολέμου, εγκλήματα ενάντια στην ανθρωπότητα και πιθανή γενοκτονία.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΟΗΕ, 18.802 άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους από την 1η Ιανουαρίου του 2014 μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2015.
Στην έκθεση σημειώνεται ότι το ISIS έχει δολοφονήσει και απαγάγει μεγάλο αριθμό αμάχων.
«Στα θύματα περιλαμβάνονται όσοι αντιτίθενται στο ISIS, όπως και άτομα που συνδέονται με την κυβέρνηση, όπως μέλη των δυνάμεων ασφαλείας, αστυνομικοί, δημόσιοι υπάλληλοι, επαγγελματίες όπως δικηγόροι, γιατροί και δημοσιογράφοι, καθώς και θρησκευτικοί ηγέτες», σημειώνεται.
Η UNAMI περιγράφει πώς η τζιχαντιστική οργάνωση εφαρμόζει το δικό της δικαστικό σύστημα, προχωρώντας σε καταδίκες σε θάνατο σε πολλαπλές περιπτώσεις, πέραν της εφαρμογής απάνθρωπων ποινών, όπως οι ακρωτηριασμοί και ο λιθοβολισμός, ενώ διηγείται και πολλά παραδείγματα δημοσίων εκτελέσεων, με πυροβολισμούς, αποκεφαλισμούς, καίγοντας ζωντανούς ανθρώπους ή πετώντας τους από κτήρια.
Παράλληλα, η UNAMI κατηγορεί της ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας και τους συμμάχου τους –μαχητές, φυλετικές ομάδες και πεσμεργκά– για παράνομες δολοφονίες και απαγωγές.
«Πολλά από αυτά τα περιστατικά σχετίζονται με ανθρώπους τους οποίους θεωρούν υπόπτους για συνεργασία με τον ISIS», επισημαίνεται στην έκθεση, στην οποία εκφράζεται θλίψη για το γεγονός ότι οι δυνάμεις ασφαλείας δεν κατάφεραν να προστατεύσουν, όπως θα έπρεπε, τους αμάχους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης