Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τα αποτελέσματα της Shell για το 2015 θα αποκαλύψουν πόσο η πτώση του πετρελαίου έχει πλήξει τις πετρελαικές εταιρίες

Τα αποτελέσματα της Shell για το 2015 θα αποκαλύψουν πόσο η πτώση του πετρελαίου έχει πλήξει τις πετρελαικές εταιρίες
Η Shell θα ανακοινώσει αποτελέσματα χρήσης 2015 και θα καταγραφεί η επίδραση της μεγάλης πτώσης των τιμών του πετρελαίου
Τα οικονομικά αποτελέσματα χρήσης 2015 που θα ανακοινώσει εντός της εβδομάδας η βρετανική Royal Dutch Shell αναμένεται να αποκαλύψει σε ποιο βαθμό έχει επιδράσει η πτώση του πετρελαίου στις χρηματοοικονομικές επιδόσεις των πετρελαιακών εταιριών.
Παράλληλα, όπως αναφέρει το Bloomberg, η Shell, θα είναι η πρώτη από τις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρίες, που θα δώσει στη δημοσιότητα τα ετήσια κέρδη 2015, καθώς εισέρχεται στο τελευταίο στάδιο εξαγοράς της BG Group Plc, τη μεγαλύτερη βιομηχανική συμφωνία εδώ και χρόνια.
Οι επενδυτές πρόκειται να εξετάσουν εξονυχιστικά τα προκαταρκτικά νούμερα, προκειμένου να εντοπίσουν ενδείξεις πως η Shell έχει πράξει τα δέοντα ώστε να προστατέψει τον ισολογισμό της από την μεγάλη πτώση του πετρελαίου στα 30 δολάρια το βαρέλι.
Η Shell έχει προχωρήσει στην περικοπή χιλιάδων θέσεων εργασίας και στη μείωση δαπανών, καθώς ο διευθύνων σύμβουλος, Ben Van Beurden, προετοιμάζει την εταιρία του για μια παρατεταμένη πτώση εσόδων και κερδών.
Η 18μηνη πτώση του αργού, η μεγαλύτερη από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 και μετά, έχει καθυστερήσει επενδύσεις ύψους 380 δισ. δολαρίων σε όλη τη βιομηχανία, έχει πιέσει πάρα πολύ τα κέρδη και έχει εξαλείψει πάνω από 2,7 τρισ. δολάρια χρηματιστηριακής αξίας των εταιριών.
«Οι εταιρίες πετρελαίου κόβουν πολύ τις δαπάνες, στην προσπάθεια να αντιδράσουν στις χαμηλότερες τιμές πετρελαίου», τόνισε ο Jason Gammel, αναλυτής στην Jefferies International.
«Αλλά η βουτιά έχει σταθεί τόσο απότομη που δεν έχουν καταφέρει να ανταποκριθούν», σημείωσε.
Οι τιμές του πετρελαίου έχουν πέσει στα χαμηλότερα επίπεδα 12 ετών και η Goldman Sachs Group Inc και Citigroup Inc., λένε ότι υπάρχουν δυνατότητες για περαιτέρω μειώσεις.
Το Brent, έχει υποχωρήσει 24%αυτό το έτος, επεκτείνοντας το 35% στις απώλειες του περασμένου έτους.
Αυτό ώθησε τους αναλυτές, να μειώσουν το το τέταρτο τρίμηνο του 2015 και το πρώτο τρίμηνο του 2016 τα αναπροσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή για τις Exxon Mobil Corp., Chevron Corp., Shell, Total SA, Eni SpA, Statoil ASA και Repsol SA, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Bloomberg.
Τα κέρδη της Shell για το τελευταίο τρίμηνο του 2015 μειώθηκαν κατά πάσα πιθανότητα -39% σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο του 2014 όπως δείχνουν οι εκτιμήσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης