Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΟΠΕΚ: Μικρή μείωση της παραγωγής πετρελαίου τον Δεκέμβριο – Επιμένουν οι πτωτικές πιέσεις στην τιμή του

ΟΠΕΚ: Μικρή μείωση της παραγωγής πετρελαίου τον Δεκέμβριο – Επιμένουν οι πτωτικές πιέσεις στην τιμή του
Η πτώση οφείλεται στη μείωση παραγωγής από Νιγηρία, Σαουδική Αραβία, Ιράκ και Κουβέιτ, σύμφωνα με έκθεση του Οργανισμού
Μικρή μείωση καταγράφηκε στην παραγωγή πετρελαίου από τις χώρες μέλη του ΟΠΕΚ, σύμφωνα με έκθεση του Οργανισμού, μια πτώση που οφείλεται στη μείωση της παραγωγής από Νιγηρία, Σαουδική Αραβία, Ιράκ και Κουβέιτ.
Ο ΟΠΕΚ ανακοίνωσε ότι τον Δεκέμβριο παρήχθησαν 32,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως.
Αν και η πτώση είναι μικρή έναντι των 32,4 εκατ. βαρελιών ημερησίως τον Νοέμβριο, εξακολουθεί να παραμένει ισχυρή και να διατηρεί την υπερπροσφορά πετρελαίου, που έχει οδηγήσει τις τιμές του «μαύρου χρυσού» σε χαμηλό 12 ετών, κάτω από τα 28 δολάρια το βαρέλι.
Τα στοιχεία περιλαμβάνουν και το νέο μέλος του ΟΠΕΚ, την Ινδονησία, η οποία επέστρεψε στον Οργανισμό στην τελευταία συνεδρίασή του στις 4 Δεκεμβρίου.
Ο ΟΠΕΚ ανέφερε ότι η ζήτηση για αργό πετρέλαιο από τον Οργανισμό έφθασε στα 29,9 εκατ. βαρέλια την ημέρα, παρά το γεγονός ότι η παραγωγή του επιταχύνθηκε στα 31,85 εκατ. βαρέλια ημερησίως πέρυσι.
Σε μηνιαία βάση, τον Δεκέμβριο, η παραγωγή της Νιγηρίας υποχώρησε κατά 77.000 βαρέλια ημερησίως, στο 1,8 εκατ., της Σαουδικής Αραβίας μειώθηκε κατά 58.000 βαρέλια, στα 10,1 εκατ., του Ιράκ υποχώρησε κατά 31.000, στα 4,3 εκατ. και η παραγωγή πετρελαίου του Κουβέιτ μειώθηκε κατά 23.000 βαρέλια, στα 2,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως.
Ο Οργανισμός εκτιμά ότι θα υπάρξει μεγαλύτερη ζήτηση για αργό πετρέλαιο από τον ΟΠΕΚ το 2016, που θα φθάσει τα 31,65 εκατ. βαρέλια ημερησίως.
Όπως ανέφερε, «η επίμονη υπερπροσφορά στην αγορά πετρελαίου σε συνδυασμό με τα αυξανόμενα σημάδια επιβράδυνσης στην κινεζική οικονομία άσκησαν πιέσεις στις αγορές πετρελαίου».
Σημειώνεται ότι περί τις 14:10 ώρα Ελλάδας, η τιμή του πετρελαίου Brent σημειώνει άνοδο 1,02%, στα 29,22 δολάρια το βαρέλι και αυτή του αμερικανικού αργού ενισχύεται κατά 0,56%, στα 30,56 δολάρια το βαρέλι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης