Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Περαιτέρω μέτρα από την ΕΚΤ αναμένουν το 2016 οι αναλυτές, μετά τη νέα πτώση του πετρελαίου

Bloomberg: Περαιτέρω μέτρα από την ΕΚΤ αναμένουν το 2016 οι αναλυτές, μετά τη νέα πτώση του πετρελαίου
Μεταξύ των μέτρων, οι αναλυτές εκτιμούν αύξηση του μηνιαίου ποσού του QE και μείωση του επιτοκίου καταθέσεων
Την ανάληψη περαιτέρω μέτρων από την ΕΚΤ αναμένει το 2016 η πλειονότητα των αναλυτών σε σχετική έρευνα του ειδησεογραφικού δικτύου Bloomberg, εξαιτίας της νέας πτώσης της τιμής του πετρελαίου, που έχει πλήξει τις προοπτικές για τον πληθωρισμό στη ζώνη του ευρώ.
Ειδικότερα, ποσοστό μεγαλύτερο του 60% των αναλυτών εκτιμά ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ανακοινώσει περαιτέρω μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης το 2016, έναντι του 40% σε προηγούμενη ανάλογη έρευνα του Bloomberg τον Δεκέμβριο.
Το 57% εξ αυτών εκτιμά επέκταση του ποσού σε άνω των 60 δισ. ευρώ μηνιαίως, ενώ το 53% εκτιμά περαιτέρω μείωση του επιτοκίου καταθέσεων.
Από τη στιγμή που η ΕΚΤ ξεκίνησε το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) πριν από 10 μήνες, οι τιμές μόλις και μετά βίας έχουν αυξηθεί και το χρονοδιάγραμμα για την επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο που έχει θέσει η κεντρική τράπεζα, ήτοι κοντά στο 2%, έχει ήδη δύο φορές αλλάξει.
Το εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ, που θα συνεδριάσει την Πέμπτη, στη Φρανκφούρτη, ήδη έχει εμφανιστεί διχασμένο όσον αφορά την σωστή πολιτική προσέγγιση, αυξάνοντας τις πιέσεις στον Draghi να πείσει ότι μπορεί ακόμη να εκπληρώσει την εντολή που έχει αναλάβει.
«Αν οι τιμές του πετρελαίου παραμείνουν στα τρέχοντα χαμηλά επίπεδα, η ΕΚΤ δεν θα κάτσει απλώς περιμένοντας και ελπίζοντας για το καλύτερο», σημειώνει ο επικεφαλής αναλυτής για την Ευρώπη της Nordea Markets στην Κοπενγχάγη, Holger Sandte και προσθέτει ότι «μπορεί να δούμε περαιτέρω μέτρα χαλάρωσης το νωρίτερο τον Μάρτιο».
Η ΕΚΤ θα δημοσιεύσει στη συνεδρίαση του Μαρτίου τις ανανεωμένες προβλέψεις της για τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη, όπου ενδεχόμενη αναθεώρησή τους επί τα χείρω θα μπορούσε να παρέχει δικαιολογία για την ανάληψη περαιτέρω δράσης.
Οικονομολόγοι, σε ξεχωριστή έρευνα, προβλέπουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα αυτή την εβδομάδα.

Η ΕΚΤ αναθεώρησε πτωτικά τις εκτιμήσεις της για το πετρέλαιο τον Δεκέμβριο και πιθανόν να το ξανακάνει


Στην έρευνα του Bloomberg, το 45% των οικονομολόγων που προέβλεψαν περαιτέρω μέτρα, εκτιμούν ότι αυτά θα ανακοινωθούν στην συνεδρίαση της 10ης Μαρτίου, με το 45% να προβλέπει ότι η κεντρική τράπεζα θα αναλάβει δράσει τον Ιούνιο.
Το υπολειπόμενο ποσοστό 10% εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει στη λήψη νέων μέτρων τον Σεπτέμβριο.

Μετά τα μέτρα του Δεκεμβρίου, η ΕΚΤ αναμένεται να προχωρήσει σε νέα ποσοτική χαλάρωση το πρώτο 6μηνο του 2016


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης