Τελευταία Νέα
Διεθνή

Guardian: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Βενεζουέλα - Στο 141% εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός

Guardian: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Βενεζουέλα - Στο 141% εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός
O πρόεδρος της Βενεζουέλας, N. Maduro, ζήτησε εθνική ενότητα, αλλά και υπερεξουσίες για δύο μήνες για να βγει η χώρα από την οικονομική κρίση
O πρόεδρος της Βενεζουέλας, Nikolas Maduro, κήρυξε την οικονομία της Βενεζουέλας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και αναζητά υπερεξουσίες για να αντιμετωπίσει την ύφεση, καθώς ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στο 141%, γράφει ο Guardian.
Για να χορηγηθούν στον Maduro αυτές οι έκτακτες εξουσίες για δύο μήνες, προκειμένου να αντιμετωπίσει τα οικονομικά ζητήματα, χρειάζεται, όμως, και η έγκριση της Εθνοσυνέλευσης που ελέγχεται πλέον από την αντιπολίτευση.
Σε τρίωρη ομιλία του ο Maduro ενώ αρχικά επέκρινε την αντιπολίτευση επειδή θέλει να ιδιωτικοποιήσει τη δημόσια στέγαση, στη συνέχεια μίλησε για εθνική ενότητα προκειμένου να αντιμετωπιστεί η οικονομική κρίση.
«Πρέπει να αναγνωρίσουμε τα λάθη μας, ο λαός της Βενεζουέλας περιμένει λύσεις» ανέφερε μεταξύ άλλων ο Maduro.
Επί της ουσίας, πέρα από την ανάγκη για αύξηση των τιμών του πετρελαίου και μεταρρύθμισης του φορολογικού καθεστώτος, ο Maduro δεν φάνηκε να έχει άλλα σχέδια για να βγάλει τη χώρα από την κρίση.
Απλά, επισήμανε για άλλη μία φορά ότι αυτή οφείλεται στην πτώση των τιμών του πετρελαίου και σε έναν οικονομικό πόλεμο που είναι σε εξέλιξη.
Η κεντρική τράπεζα που δεν είχε ανακοινώσει οικονομικά στοιχεία από το τέλος του 2014, ανέφερε την Παρασκευή ότι η οικονομία συρρικνώθηκε κατά -4,5% και πως ο πληθωρισμός εκτοξεύτηκε στο 141,5%.
Ο Maduro χαρακτήρισε αυτά τα νούμερα «καταστροφικά».
Η Βενεζουέλα που εξαρτάται από το πετρέλαιο σε ποσοστό 95% για τις εξωτερικές συναλλαγές της, είδε το εθνικό της εισόδημα να υποχωρεί κατά 62%, καθώς η τιμή του βαρελιού διαμορφώθηκε στα 30 δολάρια.
Και αυτό οδήγησε σε έλλειψη βασικών αγαθών και σε μείωση της αγοραστικής δύναμης των περισσότερων κατοίκων της Βενεζουέλας.
Η έκκληση αυτή του Maduro είχε την ιδιαιτερότητα ότι για πρώτη φορά μετά από 17 χρόνια απευθυνόταν σε μία Εθνοσυνέλευση, όπου την πλειοψηφία έχει πια η κεντροδεξιά.
Ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Henry Ramos Allup υποστήριξε ότι το κοινοβούλιο θα μελετήσει την απόφαση και θα τη θέσει υπό συζήτηση με τα μέλη του οικονομικού επιτελείου, πριν φτάσει στους νομοθέτες.
Η απόφαση είναι να συνεχιστούν οι έλεγχοι στις τιμές, που οι επικριτές της κυβέρνησης θεωρούν ότι είναι ο λόγος που η οικονομία έχει πιάσει πάτο και να δοθούν έκτακτες εξουσίες για 60 μέρες στον Maduro έτσι ώστε να παρέμβει σε επιχειρήσεις με περιορισμένη πρόσβαση σε χρηματοδότηση.
Δίνει επίσης τη δικαιοδοσία για να γίνουν παρεμβάσεις για την ώθηση της ανάπτυξης μέσω της πρόσβασης σε αγαθά – κλειδιά, της διαχείρισης των πόρων των εταιριών και των νομισματικών ελέγχων.
Τη στιγμή, πάντως, που αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Luis Salas αμφισβητεί ακόμα και την ύπαρξη πληθωρισμού, ο Henry Ramos Allup υποστηρίζει ότι τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας δείχνουν ότι οι οικονομικές πολιτικές που ακολουθούνται είναι λανθασμένες και κάλεσε τον πρόεδρο Maduro για αλλαγή πορείας.  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης