Τελευταία Νέα
Διεθνή

Forbes: Η τράπεζα που θέλει να πρωταγωνιστήσει στη Wall Street, με την υπογραφή έλληνα CEO

tags :
Forbes: Η τράπεζα που θέλει να πρωταγωνιστήσει στη Wall Street, με την υπογραφή έλληνα CEO
Ο Koudounis γνωρίζει, ωστόσο, καλά ότι το Τόκιο θα φανεί σκληρότατο αν κάνει κάποιο λάθος
«Θέλουμε να είμαστε οι νέοι πρωταγωνιστές της Wall Street», λέει εμφατικά ο διευθύνων σύμβουλος (CEO) της Mizuho Securities USA, του αμερικανικού βραχίονα της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Ιαπωνίας, Mizuho Financial Group, John Koudounis (Γιάννης Κουδούνης).
Μιλώντας στο έγκριτο, οικονομικό περιοδικό Forbes από το γραφείο του στο Μανχάταν της Νέα Υόρκης, ο ελληνικής καταγωγής John Koudounis υπερηφανεύεται για τις νίκες του στην κεφαλαιακή αγορά:
«Είμαστε στην κορυφαία δεκάδα με βάση την πιστοληπτική αξιολόγηση και των καλυμμένων ομολογιών μας, ενώ κορυφαίοι managers μας έχουν επιλεγεί σε 147 περιπτώσεις».
Αυτά σχολιάζει αναφερόμενος στις νέες δραστηριότητες της χρηματιστηριακής το 2015, που είχαν ως αποτέλεσμα τον διπλασιασμό των εσόδων, με κέρδη πάνω από 300 εκατ. δολάρια από την αναδοχή ομολόγων στα 300 εκατ. δολάρια.
Και συνεχίζει:
«Είμαστε το νέο πρόσωπο στις κορυφαίες επενδυτικές τράπεζες.
Οι ανταγωνιστές μας φοβούνται».
Σίγουρα, επισημαίνει το Forbes, η Goldman Sachs, η JP Morgan και οι άλλοι κολοσσοί των χρηματοικονομικών δεν θα πέσουν αμαχητί, όμως ο Koudounis, ένας 49χρονος άνδρας πρώην παίκτης του ράγκμπι, είναι άκρως πειστικός.
Το 2008 η Mizuho ήταν ο περίγελος της αγοράς ομολόγων, γνωστότερη για το στοίχημα και τελικά την απώλεια 7 δισ. ευρώ σε τιτλοποιήσεις στεγαστικών δανείων χαμηλής αξιολόγησης, μεταξύ των οποίων στο Aardvark.
Επτά χρόνια αργότερα και η Mizuho Securities USA έχει επιστρέψει, λέει ο Koudounis, με περίπου 30 δισ. δολάρια σε assets και 700 υπαλλήλους, και μεγαλώνει γρήγορα.
Ο Koudounis είναι ένας από τους ελάχιστους CEOs στη Wall Street που αυτή τη στιγμή έχει κάτι που μοιάζει σε σχέδιο ανάπτυξης, την ώρα που οι συνάδελφοί του CEOs μετρούν ακόμα απώλειες.
Για παράδειγμα σε Λονδίνο (Barclays) και Φρανκφούρτη (Deutsche Bank) οι CEOs προχωρούν σε απολύσεις.
Ο Koudounis σίγουρα επιθυμεί διακαώς να μπει στο πάνθεον της Wall Street, δίπλα στα ονόματα αυτών που μεγαλούργησαν στις ένδοξες ημέρες των επενδύσεων, ωστόσο προς το παρόν παραμένει ανώνυμος στις τάξεις των μεγαλοεπενδυτών και τραπεζιτών.
Στη συνέχεια το Forbes αναφέρεται στην ταπεινή καταγωγή του Koudounis.
Οι παππούδες του μετανάστευσαν στις ΗΠΑ από την Σπάρτη Λακωνίας το 1900 και κατάφεραν να επιβιώσουν πουλώντας hot dogs, επιχείρηση που ο πατέρας του George επέκτεινε φτιάχνοντας καντίνα drive-in.
Ο Koudounis μεγάλωσε σε μια μεσοαστική οικογένεια και αργότερα έγινε αστέρι του ράγκμπι και πρόεδρος της σχολικής τάξης, ενώ έγινε δεκτός στο Harvard, το Yale και το Princeton, επιλέγοντας τελικά το Brown.
Το 1988 ξεκίνησε να εργάζεται στη Merrill Lynch, ως πωλητής junk ομολόγων, με το Forbes να σημειώνει ότι μια από τις πρώτες δουλειές που ανέλαβε ήταν η αγορά του Taj Mahal Casino από τον Donald Trump.
Μετά τη Merrill Lynch ο Koudounis πήρε μεταγραφή για την ολλανδική ABN Amro, ενώ επέλεξε να συνεχίσει την καριέρα του στη Mizuho ακριβώς μετά το φιάσκο Aardvark.
Η στρατηγική του στη Mizuho είναι απλή - δεν θέλει να μετατραπεί σε ιαπωνική, κάτι που σημαίνει ότι δίνει bonus ύψους Wall Street, κάτι ανήκουστο στην Ιαπωνία.
Για παράδειγμα όλοι οι εργαζόμενοί του παίρνουν στο σπίτι μέρος από τα κέρδη που παράγουν για την τράπεζα.
Ο Koudounis γνωρίζει, ωστόσο, καλά ότι το Τόκιο θα φανεί ασυγχώρητο αν κάνει κάποιο λάθος.
Ο ίδιος είναι ενεργός στο trading floor της Mizuho, ενώ είναι γνωστός για τις συγκρούσεις του με τους traders, πιέζοντάς τους να επιλέξουν θέσεις (positions).
«Υπήρξαν φορές που αναγκάστηκαν να χτυπήσω το τραπέζι, ώστε να μην έχουμε προβλήματα, ιδίως στα παράγωγα», παραδέχεται ο τραπεζίτης μιλώντας στο Forbes.
Παράλληλα καθιστά σαφές πως: «Είμαστε αληθινοί.
Οι άνθρωποι δεν μας γνωρίζουν διότι δεν είμαστε λιανική τράπεζα και δεν βρισκόμαστε σε κάθε γωνία του δρόμου.
Ωστόσο αν θέλεις να κάνεις μια από τις μεγαλύτερες συμφωνίες στον κόσμο πρέπει να έρθεις σε εμάς», προσθέτει.
Πριν από λίγες εβδομάδες, ο Koudounis ολοκλήρωσε το δεύτερο βήμα του αναπτυξιακού σχεδίου του.
Η Mizuho αγόρασε ένα χαρτοφυλάκιο δανείων από την RBS, ύψους 36,5 δισ. δολαρίων, για μόλις 3 δισ. δολάρια, κάτι που έδωσε νέες δυνατότητες πρόσβασης στην τράπεζα.
Το επόμενο βήμα είναι οι μετοχές, λέει ο Koudounis.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης