Τελευταία Νέα
Διεθνή

Schaeuble: Η Σένγκεν είναι στα πρόθυρα κατάρρευσης όσο οι χώρες-μέλη τσακώνονται για το προσφυγικό

tags :
Schaeuble: Η Σένγκεν είναι στα πρόθυρα κατάρρευσης όσο οι χώρες-μέλη τσακώνονται για το προσφυγικό
Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, προειδοποιεί πως η ΕΕ θα αντιμετωπίσει μια τεράστια απειλή αν η Γερμανία αναγκαστεί να επαναφέρει τους συνοριακούς ελέγχους
Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble, προειδοποίησε πως η ελεύθερη ζώνη της Σένγκεν είναι στα πρόθυρα κατάρρευσης όσο τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης τσακώνονται για το πως θα αντιμετωπίσουν την τόσο μεγάλη εισροή προσφύγων.
Η Σένγκεν είναι κοντά στην κατάρρευση και η ΕΕ θα αντιμετωπίσει μια τεράστια απειλή αν η Γερμανία αναγκαστεί να επαναφέρει τους συνοριακούς ελέγχους και να πάρει μέτρα παρόμοια με αυτά της Σουηδίας, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Schaeuble σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, μετά τη συνάντηση που είχε με τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ.
"Θα μπορούσαμε να αποφύγουμε μια τέτοια εξέλιξη αν λύσουμε τα προβλήματα γρηγορότερα, με καλύτερη και πιο αποτελεσματική προστασία των εξωτερικών μας συνόρων, μέσω μιας πιο εντατικής υποστήριξης και συνεργασίας", είπε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, και συμπλήρωσε πως για κάτι τέτοιο θα χρειαστούν περισσότερα χρήματα.
Η ΕΕ, σημειώνει πως οι Ευρωπαίοι πραγματοποιούν πάνω από 1,26 δις ταξίδια μέσω της ζώνης της Σένγκεν κάθε χρόνο, η οποία περιλαμβάνει 26 χώρες από τη θάλασσα του Μπάρεντς προς την Ανατολική Μεσόγειο, μια διαδρομή που περιλαμβάνει την Ισλανδία και τη Νορβηγία, που δεν είναι μέλη της ΕΕ.
Η διάλυση της θα στείλει το μήνυμα στις αγορές ότι το ευρωπαϊκό σχέδιο, συμπεριλαμβανομένου και του ευρώ, μπορεί να είναι αναστρέψιμη, σύμφωνα με τους αναλυτές, συμπεριλαμβανομένου και του Wolfango Piccoli, Διευθύνων Σύμβουλος της Teneo Intelligence στο Λονδίνο.
Η επικεφαλής εκπρόσωπος της Καγκελαρίου Angela Merkel, Steffen Seibert, είπε στους δημοσιογράφους πως "η Σένγκεν θα μπορούσε να λειτουργήσει μακροπρόθεσμα μόνο αν βρούμε μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση στην πρόκληση της μετανάστευσης".
"Ο χρόνος εξαντλείται", δήλωσε ο Schaeuble και συνέχισε τονίζοντας πως ο προϋπολογισμός της ΕΕ, δεν θα επαρκεί για να υπάρξει αύξηση της χρηματοδότησης για τη βοήθεια στους πρόσφυγες και θα χρειαστεί να καλυφθεί το κενό από έναν "συνασπισμό πρόθυμων", (χορηγών), στο πλαίσιο ενός άτυπου συντονισμού της ΕΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης