Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Η BIS οριοθέτησε την αύξηση των κεφαλαιακών απαιτήσεων για τα εμπορικά χαρτοφυλάκια των τραπεζών

FT: Η BIS οριοθέτησε την αύξηση των κεφαλαιακών απαιτήσεων για τα εμπορικά χαρτοφυλάκια των τραπεζών
Η τελική αύξηση των κεφαλαιακών απαιτήσεων για το εμπορικό χαρτοφυλάκιο επενδύσεων θα διαμορφωθεί σε 22% σε διάμεσο επίπεδο
Καλά νέα για τις απανταχού επενδυτικές τράπεζες και τα τραπεζικά τμήματα επενδύσεων, επεφύλασσε την Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016 η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS) - κεντρική τράπεζα των κεντρικών τραπεζών - η οποία περιόρισε τις αυξημένες απαιτήσεις διακράτησης κεφαλαίου που θα χρειάζονται από το 2019 με στόχο την προστασία του εμπορικού τους χαρτοφυλακίου επενδύσεων, ως αποτέλεσμα της χρηματο-πιστωτικής κρίσης.
Σύμφωνα με άρθρο των Financial Times, η εξέλιξη έρχεται ως αποτέλεσμα τεράστιων πιέσεων που άσκησε η τραπεζική βιομηχανία στη BIS και αναμένεται να απελευθερώσει ρευστότητα στις επενδυτικές τράπεζες.
Με βάση τις νέες απαιτήσεις, οι επενδυτικές τράπεζες και τα τραπεζικά τμήματα επενδύσεων θα χρειαστεί να αυξήσουν σε μέσο σταθμισμένο ποσοστό κατά 40% τα κεφαλαιακά τους αποθέματα έναντι του επενδυτικού τους χαρτοφυλακίου - δηλαδή, των τοποθετήσεων που πραγματοποιούν για λογαριασμό των πελατών τους - έναντι μέσης σταθμισμένης αύξησης 74% που προέβλεπε προηγούμενο προσχέδιο των νέων κανόνων της Επιτροπής Βασιλείας για την Τραπεζική Εποπτεία.
Η τελική αύξηση θα διαμορφωθεί σε 22% σε διάμεσο επίπεδο.
Στη βελτίωση συνέβαλε ο περιορισμός των κεφαλαιακών απαιτήσεων που πλέον χρειάζεται να διενεργηθούν έναντι επενδύσεων σε πιστωτικά προϊόντα και τιτλοποιημένες απαιτήσεις - ιδιαίτερα στεγαστικής πίστης - σημεία στα οποία είχαν εστιάσει ιδιαίτερα οι μεγάλες αμερικανικές τράπεζες.
Η εφαρμογή των νέων κανόνων αναμένεται να κοστίσει στις τράπεζες 100 έως 150 εκατ. δολάρια ΗΠΑ στην ερχόμενη τριετία, δηλαδή μέχρι την έναρξη εφαρμογής των νέων κανόνων.
Η προοπτική αυξημένων κεφαλαιακών απαιτήσεων έναντι του επενδυτικού τους χαρτοφυλακίου, οδήγησε πολλές μεγάλες τράπεζες στην Ευρώπη - όπως η Deutsche Bank και η Credit Suisse - στη συρρίκνωση των τμημάτων τους πώλησης μετοχών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης