Τελευταία Νέα
Διεθνή

Citigroup: Κίνδυνος υποχώρησης του σιδήρου κάτω από τα 30 δολ. το 2016, λόγω πετρελαίου - Κίνας

Citigroup: Κίνδυνος υποχώρησης του σιδήρου κάτω από τα 30 δολ. το 2016, λόγω πετρελαίου - Κίνας
Η αμερικανική τράπεζα αναθεωρεί πτωτικά τις προβλέψεις της για τα τρία χρόνια μέχρι το 2008, εν μέσω της παγκόσμιας υπερπροσφοράς
Πιθανή εκτιμά μια υποχώρηση της τιμής του σιδήρου κάτω από τα 30 δολάρια το 2016 η αμερικανική τράπεζα Citigroup, η οποία προχώρησε σε πτωτική αναθεώρηση των προβλέψεών της για την τριετία μέχρι το 2008.
Το πρώτο μισό του 2016, σύμφωνα με τον επικεφαλής του τμήματος εμπορευμάτων της Citigroup, Ivan Szpakowski, «η μεγαλύτερη πίεση ασκείται από την πλευρά της ζήτησης.
Πρόκειται να έρθει πραγματικά από την αδύναμη ζήτηση για χάλυβα στην Κίνα».
Η τιμή του ακατέργαστου μετάλλου εκτιμάται στα 36 δολάρια το 2016, 12% χαμηλότερα έναντι της προηγούμενης πρόβλεψης της Citigroup, στα 35 δολάρια το 2017 και το 2018, έναντι των 39 και 40 δολαρίων αντίστοιχα προηγουμένως.
Σύμφωνα με το βασικό σενάριο για τριετή ορίζοντα είναι η μείωση της τιμής στα 35 δολάρια από τα 40 δολ., ενώ με βάση το απαισιόδοξο σενάριο στα 28 δολάρια.
Στην έκθεσή της η αμερικανική τράπεζα σημειώνει ότι «δεδομένης της ανάγκης της αγοράς για περαιτέρω περικοπές, βλέπουμε την εξέλιξη του κόστους ως έναν από τους δύο πιο σημαντικούς παράγοντες για την αγορά σιδήρου, παράλληλα με τις αποφάσεις των κινεζικών αρχών που επηρεάζουν τη ζήτηση για χάλυβα».
Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «αναμένουμε πολλές προκλήσεις για το μετάλλευμα εν όψει».
Υπό το απαισιόδοξο σενάριο, η Citigroup εκτιμά ότι οι μεσοπρόθεσμες τιμές θα πρέπει να υποχωρήσουν στα περίπου 28 δολάρια ο τόνος, κυρίως εξαιτίας της υπόθεσης του αδύναμου πετρελαίου και των νομισμάτων των πετρελαιοεξαγωγικών χωρών.
Με βάση το αισιόδοξο σενάριο, η τιμή του σιδήρου θα φθάσει τα 45 δολάρια ο τόνος.
«Αυτές οι μεσοπρόθεσμες προβλέψεις αντιπροσωπεύουν κατά μέσο όρο επίπεδα, με τις τιμές να εκτιμάται ότι θα κυμανθούν κάτω και πάνω από αυτά τα επίπεδα», επισημαίνει η αμερικανική τράπεζα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης