Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Περικόπτει εκτάκτως κατά 10% τον προϋπολογισμό της για το 2016 η Ρωσία λόγω πτώσης του πετρελαίου

FT: Περικόπτει εκτάκτως κατά 10% τον προϋπολογισμό της για το 2016 η Ρωσία λόγω πτώσης του πετρελαίου
Περισσότερο από το ήμισυ των κρατικών εσόδων της Ρωσίας συνεχίζει να προέρχεται από τις πωλήσεις πετρελαίου
Στις χώρες οι οποίες αντιμετωπίζουν πρόβλημα εκτέλεσης του προϋπολογισμού τους, συγκαταλέγεται πλέον η Ρωσία, η οποία περικόπτει κατά 10% τον προϋπολογισμό της για το 2016 από την ερχόμενη Παρασκευή 15/1.
Αυτό αναφέρεται σε ρεπορτάζ των βρετανικών Financial Times (FT), το οποίο επισημαίνει ότι στα ρωσικά υπουργεία και στα άλλα τμήματα του κυβερνητικού μηχανισμού δόθηκε διορία μέχρι την Παρασκευή 15/1 να προχωρήσουν σε περικοπές κρατικών δαπανών συνολικής αξίας 9,1 δισ. δολαρίων ΗΠΑ για το τρέχον έτος.
Είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στην οποία η καθίζηση των τιμών του πετρελαίου αναγκάζει τη Ρωσία να προβεί σε περικοπές δαπανών της περιορίζοντας τον προϋπολογισμό της, κάτι που αναδεικνύει την τεράστια σημασία που έχουν οι εξαγωγές ενέργειας στην εξισορρόπηση της οικονομίας της.
putin pensiveΠερισσότερο από το ήμισυ των κρατικών εσόδων της Ρωσίας συνεχίζει να προέρχεται από τις πωλήσεις πετρελαίου, παρά τις προσπάθειες διαφοροποίησης των εσόδων της ρωσικής οικονομίας.
Πάντως, σύμφωνα με τους FT, η περικοπή του ρωσικού προϋπολογισμού κατά 10% αποφασίστηκε από τον πρωθυπουργό Dmitry Medvedev στο τέλος Δεκεμβρίου 2015, όταν το Brent διαπραγματευόταν στο επίπεδο των 37 δολαρίων ΗΠΑ ανά βαρέλι, σε σύγκριση με τρέχουσες τιμές κάτω των 31 δολαρίων σήμερα.
Χαρακτηριστικό του μεγέθους των αστοχιών που αναμένονται στην εκτέλεσή του ρωσικού προϋπολογισμού είναι το γεγονός ότι αυτός προέβλεπε έλλειμμα 3%, λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι η μέση τιμή του αργού πετρελαίου θα διαμορφωθεί στα 50 δολάρια το 2016.
Οι περικοπές που θα πραγματοποιηθούν δεν θα αφορούν στις συντάξεις και στους μισθούς δημοσίων υπαλλήλων και στρατιωτικών, στοχεύοντας στην περικοπή επενδυτικών προγραμμάτων και διοικητικών δαπανών.
Οι FT εκτιμούν ότι η Ρωσία κατέγραψε ύφεση 3,7% το 2015, ενώ αναμένεται να καταγράψουν ύφεση 0,3% για το 2016, με το ρωσικό νόμισμα να εξασθενεί στα 80 ρούβλια ανά δολάριο ΗΠΑ στο πρώτο τρίμηνο 2016.
Η κρατική τράπεζα Sberbank - ο μεγαλύτερος πάροχος δανείων στη Ρωσία - ανακοίνωσε την Τρίτη ότι ήδη διεξήγαγε τεστ «αντοχής» με υπόθεση εργασίας ότι το πετρέλαιο διαπραγματεύεται στα 25 δολάρια, για να διαπιστώσει ότι θα μπορούσε να τα καταφέρει δίχως κρατική βοήθεια σε αυτήν την περίπτωση, παρά τις δυσκολίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης