Τελευταία Νέα
Διεθνή

Telegraph: Τι σημαίνει η διολίσθηση των τιμών του πετρελαίου για την παγκόσμια οικονομία

Telegraph: Τι σημαίνει η διολίσθηση των τιμών του πετρελαίου για την παγκόσμια οικονομία
Τα νέα χαμηλά για το πετρέλαιο και η πιθανή περαιτέρω πτώση του αυξάνουν τις πιέσεις στους πετρελαιοπαραγωγούς σε ΗΠΑ και Μέση Ανατολή
Τη χειρότερη πορεία από το 1970 διαγράφει το πετρέλαιο, με την τιμή του Brent να διολισθαίνει από τα 115 δολ. το βαρέλι στο καλοκαίρι του 2014 σε χαμηλό 11 ετών, κάτω από τα 32 δολάρια.
Η βουτιά αυτή, επισημαίνεται σε άρθρο της βρετανικής «Telegraph», έχει προκαλέσει αναταράξεις στις παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές, αλλά και στους εξαγωγείς πετρελαίου, όμως για πολλούς από τους πολίτες, το φθηνό πετρέλαιο είναι θετική είδηση.
Ωστόσο, η τάση φθηνού αργού πετρελαίου αρχίζει να συσσωρεύεται, επισημαίνεται στο άρθρο, με την Telegraph να διερωτάται ποιοι θα είναι οι νικητές και οι ηττημένοι αν οι τιμές του πετρελαίου παραμείνουν χαμηλά.

Γιατί έχουν υποχωρήσει οι τιμές του πετρελαίου;

Οι τιμές των εμπορευμάτων, όπως και άλλα, καθορίζονται από δύο παράγοντες: την προσφορά και τη ζήτηση.
Το sell off στο πετρέλαιο οφείλεται στην αύξηση της προσφοράς, καθώς η παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ αυξήθηκε.
Πιο πρόσφατα, η αποτυχία του καρτέλ πετρελαίου, ΟΠΕΚ, τον περασμένο μήνα να συμφωνήσει σε ένα νέο «ταβάνι» όσον αφορά την παραγωγή, κατέδειξε ότι οι εξαγωγείς πετρελαίου δεν είναι βέβαιοι πώς θα διαχειριστούν τις χαμηλές τιμές.
Εν τω μεταξύ, η ζήτηση για αργό έχει μειωθεί, καθώς η Κίνα, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως, στρέφεται από την ενεργοβόρο βιομηχανική ανάπτυξη σε ένα μοντέλο ανάπτυξης που βασίζεται περισσότερο στην κατανάλωση και όλα αυτά εν μέσω ενδείξεων αδυναμίας στις αναδυόμενες αγορές, κάτι που υποδηλώνει ότι η ζήτηση για πετρέλαιο θα είναι χαμηλή.

Θα συνεχιστεί η διολίσθηση των τιμών του πετρελαίου;

Ένας αριθμός πιθανόν καταλυτών θα μπορούσε να οδηγήσει το πετρέλαιο ακόμη χαμηλότερα.
Ορισμένοι αναλυτές έχουν πει ότι δεν αποκλείεται το πετρέλαιο να φθάσει στα 20 δολ. το βαρέλι ή ακόμη χαμηλότερα.
Πολλοί που παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Κίνα εκτιμούν ότι η οικονομική επιβράδυνση του ασιατικού γίγαντα θα μπορούσε να προκαλέσει περαιτέρω αποδυνάμωση της τιμής του πετρελαίου, όπως επίσης και ο πρόσφατος θερμός καιρός.
Επίσης, είναι πολύ πιθανόν να αυξηθεί η προσφορά πετρελαίου, καθώς το Ιράν προσπαθεί να εκπληρώσει τους στόχους που έχει θέσει, ενώ ανθεκτική είναι και η παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ.
Ακόμη όμως και αν δεν αναπτυχθεί η παραγωγή πετρελαίου στις ΗΠΑ, αλλά απλώς δεν υποχωρήσει, αυτό θα ήταν αρνητικό για το πετρέλαιο.
Ένας συνδυασμός όλων αυτών των παραγόντων θα μπορούσε να σημαίνει περαιτέρω υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου, σημειώνει η «Telegraph».

Ποιος έχει υποστεί τις μεγαλύτες συνέπειες από τις χαμηλές τιμές πετρελαίου;

Πολλοί εξαγωγείς πετρελαίου έχουν ήδη δεχθεί σημαντικές πιέσεις από τη βουτιά των τιμών του πετρελαίου.
Μεταξύ αυτών, είναι η Ρωσία και χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπως η Βενεζουέλα, η Κολομβία και το Εκουαδόρ.
Υπό πίεση, όμως, έχουν βρεθεί και οι χώρες του Κόλπου, με τη Σαουδική Αραβία να αποκαλύπτει ρεκόρ ελλείμματος ύψους 367 δισ. ριάλ ή 67 δισ. δολ. για το 2015.
Αναλυτές της Deutsche Bank σημειώνουν ότι «η ιστορία δείχνει ότι η πιθανότητα γεωπολιτικών εντάσεων στη Μέση Ανατολή ωθεί τις τιμές του πετρελαίου υψηλότερα» και η πιθανότητα αστάθειας στην περιοχή θα μπορούσε να προκαλέσει διακοπές στην παραγωγή πετρελαίου.
Οι χαμηλές τιμές από μόνες τους θα μπορούσαν να αποτελέσουν καταλύτη, καθώς το φθηνό πετρέλαιο υπονομεύει τις προοπτικές των οικονομιών της Μέσης Ανατολής.

Απομένει ακόμη πολύς πόνος για τον αναπτυγμένο κόσμο;

Τα μεγαλύτερα… θύματα μέχρι τώρα υπήρξαν οι αναδυόμενες αγορές.
Ενώ το φθηνό πετρέλαιο ήταν οδυνηρό για ορισμένους κλάδους στις αναπτυγμένες οικονομίες, αυτό έχει εξουδετερωθεί από τα οφέλη για τους καταναλωτές.
Οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου έχουν διατηρήσει τον πληθωρισμό κοντά στο μηδέν, ενεργώντας ως μια αποτελεσματική περικοπή φόρων για πολλούς.
Ωστόσο, αναλυτές προειδοποιούν ότι οι τιμές θα μπορούσαν να προσεγγίζουν ένα σημείο καμπής για την οικονομία των ΗΠΑ, όπου πολλοί παραγωγοί πετρελαίου θα μπορούσαν να κινδυνεύσουν με χρεοκοπία.
Η Danske Bank χαρακτήρισε την πτώση του αργού πετρελαίου ως κίνδυνο για την αμερικανική οικονομία, καθώς οι χαμηλές τιμές ασκούν πιέσεις στον πετρελαϊκό κλάδο.
Οι χρεοκοπίες στον κλάδο το δεύτερο ήμισυ του 2015 ξεπέρασαν τα επίπεδα που ειδώθηκαν κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης, σύμφωνα με την Bank of America, καθώς οι χαμηλές τιμές είχαν ως αποτέλεσμα τεράστια μείωση των επενδύσεων.
Αν και ο αρνητικός αντίκτυπος από το πετρέλαιο φθάνει άμεσα, τα θετικά αποτελέσματα απαιτούν περισσότερο χρόνο για να υλοποιηθούν.
Για τις οικονομίες της ζώνης του ευρώ, οι προοπτικές είναι πιο ρόδινες.
Η Deutsche Bank εκτιμά ότι το νέο sell off θα μπορούσε να προσδώσει περαιτέρω ώθηση στην ανάπτυξη των οικονομιών της ζώνης του ευρώ το 2016.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης