Τελευταία Νέα
Διεθνή

Stiglitz (νομπελίστας οικονομολόγος): Δεν είναι αντιμέτωπη με «κατακλυσμιαία» οικονομική επιβράδυνση η Κίνα

Stiglitz (νομπελίστας οικονομολόγος): Δεν είναι αντιμέτωπη με «κατακλυσμιαία» οικονομική επιβράδυνση η Κίνα
Αυτό που συμβαίνει στην Κίνα είναι μια καθ' όλα επιβράδυνση. Είναι μια αργή διαδικασία επιβράδυνσης, όμως δεν είναι κατακλυσμιαία, τονίζει ο νομπελίστας οικονομολόγος
Η Κίνα δεν είναι αντιμέτωπη με μια «κατακλυσμική» οικονομική επιβράδυνση, σημειώνει ο νομπελίστας οικονομολόγος, Joseph Stiglitz, σε δηλώσεις του στην τηλεόραση του Bloomberg και αποδίδει τις αναταραχές στα κινεζικά χρηματιστήρια την περασμένη εβδομάδα στον κακό σχεδιασμό του μηχανισμού διακοπής συνεδριάσεων.
«Πάντα υπήρχε ένα κενό μεταξύ του τι συνέβαινε στην πραγματική οικονομία και της χρηματοπιστωτικές αγορές», σημείωσε ο Stiglitz και πρόσθεσε ότι «αυτό που συμβαίνει στην Κίνα είναι μια καθ' όλα επιβράδυνση. Είναι μια αργή διαδικασία επιβράδυνσης, όμως δεν είναι κατακλυσμιαία».
Οι κινεζικές αρχές την περασμένη εβδομάδα ανέφεραν ότι ο μηχανισμός διακοπής συνεδριάσεων ενέτεινε παρά καθησύχασε τον πανικό στις χρηματιστηριακές αγορές και γι' αυτό την Πέμπτη αποφάσισε να τον τερματίσει.
Τα γεγονότα, σημείωσε ο Stiglitz, καταδεικνύουν ότι οι κανόνες στις αγορές ενδιαφέρουν και μπορούν είτε να εξαλείψουν τη μεταβλητότητα είτε να την εντείνουν.
Παράλληλα, τόνισε ότι η νέα εστίαση της κυβέρνησης στις οικονομικές μεταρρυθμίσεις θα μπορούσε να επιταχύνει μια βαθύτερη ύφεση, αν δεν συνοδεύεται και από μέτρα για την τόνωση της ζήτησης.
«Η εστίαση μόνο σε μέτρα ελέγχου της προσφοράς δεν συνάδει με ό,τι συμβαίνει στην παγκόσμια οικονομία», είπε ο νομπελίστας οικονομολόγος, προσθέτοντας ότι «αυτό που συμβαίνει είναι ένα έλλειμμα στην παγκόσμια ζήτηση».
«Η Κίνα έχει βυθιστεί – απορροφηθεί στην παγκόσμια οικονομία», σημειώνει και συμπληρώνει ότι υπάρχουν εγχώρια θέματα που την επηρεάζουν και την επιδεινώνουν, όμως αν δεν υπάρχουν αρκετά μέτρα σχετικά με τη ζήτηση θα μπορούσε να υπάρξει βαθύτερη πτωτική πορεία».
Τέλος, ο Joseph Stiglitz σημείωσε ότι το ταραχώδες ξεκίνημα του 2016 υποστηρίζει την άποψή του ότι δεν υπάρχει λόγος να αναμένει κανείς ότι η παγκόσμια οικονομία θα είναι ισχυρότερη φέτος έναντι του 2015.
Ακόμη και πριν τις αναταράξεις στις αγορές την περασμένη εβδομάδα, επισήμανε, η αμερικανική FED θα ανέστελλε ούτως ή άλλως τις αυξήσεις επιτοκίων, διότι «η αμερικανική οικονομία δεν έχει εξυγιανθεί».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης