Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι δύο μεγαλύτεροι βαρόνοι ναρκωτικών στον κόσμο Escobar (νεκρός) και El Chapo (συνελήφθη)

Οι δύο μεγαλύτεροι βαρόνοι ναρκωτικών στον κόσμο Escobar (νεκρός) και El Chapo (συνελήφθη)
Ο Joaquin El Chapo Guzman ανέφερε ότι αποτελεί τον μεγαλύτερο έμπορο ηρωίνης, μεθαμφεταμίνης, κοκαΐνης και μαριχουάνας από οποιονδήποτε άλλον στον κόσμο.
H νέα σύλληψη του μεγαλύτερου εμπόρου ναρκωτικών στον πλανήτη Joaquin "El Chapo" Guzman στο Μεξικό (μετά τον θάνατο του Pablo Escobar) φέρνει στο προσκήνιο για μια ακόμη φορά το φαινόμενο της ραγδαίας αύξησης του εμπορίου ναρκωτικών ουσιών διεθνώς.
Σε μια συνέντευξη που πήρε τον Οκτώβριο για το περιοδικό Rolling Stone ο ηθοποιός Sean Penn και δημοσιεύθηκε το Σάββατο 9 Ιανουαρίου του 2016, ο Joaquin El Chapo Guzman ανέφερε ότι αποτελεί τον μεγαλύτερο έμπορο ηρωίνης, μεθαμφεταμίνης, κοκαΐνης και μαριχουάνας από οποιονδήποτε άλλον στον κόσμο.
Η συνέντευξη αυτή ίσως ήταν η αιτία της σύλληψης του El Chapo του νούμερο 1 καταζητούμενου στον πλανήτη.
Με βάση τον Γενικό Εισαγγελέα του Μεξικού η επιθυμία El Chapo να πραγματοποιηθεί μια ταινία για την ζωής του βοήθησε τις δυνάμεις ασφαλείας να τον συλλάβουν στις 8 Ιανουαρίου του 2016.
Δεν είναι σαφές αν τον κάρφωσε ο Penn αλλά ο Μεξικανός εισαγγελέας τόνισε πως η αμερικανική Υπηρεσία Δίωξης Ναρκωτικών γνώριζε το ταξίδι του αμερικανού ηθοποιού στο Μεξικό.
Ο S. Penn λέει ότι η συνάντηση με τον El Chapo έγινε μέσω της μεξικανίδας ηθοποιού Kate del Castillo, ωστόσο η μεξικανίδα ηθοποιός το αρνείται.
Τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης έδωσαν μεγάλη βαρύτητα στην σύλληψη του μεξικανού εμπόρου ναρκωτικών καθώς το μεγαλύτερο μέρος των ναρκωτικών καταλήγει στις ΗΠΑ.

Ο Sean Penn με τον μεγαλύτερο έμπορο ναρκωτικών στον κόσμο τον Μεξικανό El Chapo (συνέντευξη για το Rolling Stone)
Embedded image permalink

Η σύλληψη του Μεξικανού εμπόρου ναρκωτικών El Chapo


Η ηθοποιός Kate del Castillo που αρνείται την εμπλοκή της...
Kate del Castillo Reina del Sur

Οι δύο μεγαλύτεροι βαρόνοι  ναρκωτικών στον κόσμο ήταν ο Pablo Escobar από την Κολομβία που σκοτώθηκε και ο Joaquín "El Chapo" Guzmán από το Μεξικό που συνελήφθηκε.
Το μήνυμα είναι ότι οι παράνομοι καταλήγουν ή στα χώματα ή στην φυλακή όπως λέει ο θυμόσοφος λαός.

Από τα τέλη της δεκαετίας του 1970, δύο άνδρες είχαν αναδειχθεί ως οι πιο ισχυροί και πιο επικίνδυνοι βαρώνοι ναρκωτικών στον κόσμο.
Ο Pablo Escobar, ήταν γιος ενός αγρότη από τις αγροτικές περιοχές της Κολομβίας και ο Joaquín "El Chapo" Guzmán (Γκουσμάν), προερχόταν από την ορεινή περιοχή των βουνών της Sierra Madre του Μεξικού....

Pablo Escobar

Γεννημένος από μια ταπεινή αγροτική οικογένεια κοντά στην πόλη Μεντεγίν στη κεντρική Κολομβία, ο Pablo Escobar ξεκίνησε την καριέρα του....με την διάπραξη διαφόρων ήσσονος σημασίας αδικημάτων.
Ασχολήθηκε αρχικά με το λαθρεμπόριο και στη συνέχεια άρχισε την διακίνηση μαριχουάνας.
Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1970, ο ίδιος και αρκετοί συνεργάτες του είχαν διακινήσει κοκαΐνη από την Κολομβία (η οποία παραμένει ένας από τους κύριους παραγωγούς κοκαΐνης στον κόσμο) προς την αδηφάγο αγορά των ΗΠΑ.
Τα εισοδήματα και ο πλούτος του Esocbar είναι δύσκολο να μετρηθούν, ωστόσο κάποιοι υποστηρίζουν ότι συγκέντρωνε 420 εκατομμύρια την εβδομάδα από τα μέσα της δεκαετίας του 1980, που σημαίνει περίπου 22 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο.
Μέχρι το τέλος του 1980, προμήθευε το 80% της παγκόσμιας αγοράς κοκαΐνης.
Π.χ. διακινούσε 15 τόνους στις ΗΠΑ κάθε μέρα.
Στην Κολομβία έκανε μεγάλες δωρρεές σε διαμερίσματα, γήπεδα ποδοσφαίρου ενώ έδινε μετρητά στους φτωχούς.
Με αυτές τις πράξεις φιλανθρωπίας κέρδισε τη λαϊκή υποστήριξη χαρακτηριζόταν ως άνθρωπος του λαού.
Ο Pablo Escobar κέρδιζε τόσα πολλά που κάθε χρόνο έχανε το 10% των χρημάτων, επειδή οι αρουραίοι έτρωγαν τα πακέτα των δεσμίδων με δολάρια που είχαν αποθηκευθεί ή καταστρέφονταν από το νερό ή χάνονταν ανέφερε ο αδελφός του Escobar, Roberto, σε ένα βιβλίο του το 2009.
Η παράνομη αυτοκρατορία του Escobar μπήκε στο στρόχαστρο της κυβέρνησης της Κολομβίας και έτσι ξεκίνησε ένα μακράς διάρκειας κύμα βίας στην Κολομβία.
Η κολομβιανή κυβέρνηση, με τη βοήθεια των ΗΠΑ, κατάφεραν να χτυπήσουν το Καρτέλ μέχρι ότου ο Escobar να διαπραγματευτεί μια συμφωνία, να φυλακιστεί σε φυλακή που είχε σχεδιάσει.... κοντά στο Μεντεγίν της Κολομβίας.
Ο Escobar ωστόσο έλεγχε το καρτέλ μέσα από την φυλακή, ενώ κάποια στιγμή δραπέτευσε.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο ίδιος και η οικογένειά του ταξίδευαν από κρησφύγετο σε κρησφύγετο, ποτέ δεν έμεναν στο ίδιο μέρος για περισσότερο από δύο ημέρες.
Σε ένα κρησφύγετο μάλιστα ο Escobar έκαψε 2.000.000 δολάρια σε μετρητά καθώς το κρύο ήταν πολύ και έπρεπε να ζεστάνει την οικογένεια του έτσι έριξε στην φωτιά 2 εκατ δολάρια.
Στις 2 Δεκεμβρίου του 1993, οι δυνάμεις ασφαλείας της Κολομβίας κατάφεραν μέσα από ένα δίκτυο πληροφοριών να βρουν το κρησφύγετο 
του.
Όταν έσπασαν την πόρτα, ο Escobar έτρωγε ομελέτα έξω στη βεράντα του τελευταίου ορόφου.
Όπως πολλές από τις λεπτομέρειες της ζωής του, παρέμειναν ασαφείς ποιος πυροβόλησε και σκότωσε τον πιο ισχυρό - και πιο επικίνδυνο - βαρόνο ναρκωτικών στον κόσμο;

Joaquín "El Chapo" Guzmán

Ο Joaquín "El Chapo" Guzmán δεν ήταν ο πρώτος βαρόνος ναρκωτικών από τα βουνά της Sierra Madre της πολιτείας Sinaloa στο βορειοδυτικό Μεξικό.
Ως επικεφαλής του καρτέλ Σιναλόα, ο Guzmán ηγείται της μαριχουάνα και της καλλιέργειας παπαρούνας καλύπτοντας πάνω από 23 χιλιάδες μίλια μέσα στο Μεξικό, μια περιοχή μεγαλύτερη από την Κόστα Ρίκα, καθώς και ένα δίκτυο με πράκτορες σε 17 από 32 πολιτείες του Μεξικού και ένα δίκτυο πληροφοριών σε σχεδόν 50 χώρες, μεταξύ των οποίων και τις ΗΠΑ.
Πιστεύεται ότι ελέγχει το 35% της κοκαΐνης που παράγεται στην Κολομβία (ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο πλέον) και σύμφωνα με την DEA, το 2013 προμήθευσε το 80% της ηρωίνης, κοκαΐνης, μαριχουάνα και μεθαμφεταμίνης στο Σικάγο των ΗΠΑ κάθε χρόνο.

BI_Graphics_el patron vs el chapo


cartel drug map

UNODC, responses to annual report questionnaire and individual drug seizure database

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης