Τελευταία Νέα
Διεθνή

El-Erian: Οι κεντρικές τράπεζες ξεμένουν από «πυρομαχικά» - Σε εξέλιξη διαδικασία νέων αποτιμήσεων στις αγορές διεθνώς

tags :
El-Erian: Οι κεντρικές τράπεζες ξεμένουν από «πυρομαχικά» - Σε εξέλιξη διαδικασία νέων αποτιμήσεων στις αγορές διεθνώς
«Όλα τα σοκ στις αγορές θα χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αντιστραφούν»
Οι κεντρικές τράπεζες «ξεμένουν από πυρομαχικά», προειδοποίησε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Allianz - πρώην (συν)διευθύνων σύμβουλος του επενδυτικού κολοσού PIMCO - Mohamed El-Erian μιλώντας στο ειδησεογραφικό δίκτυο CNBC, επισημαίνοντας ότι οι αγορές αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι οι κεντρικές τράπεζες δεν μπορούν πλέον να θέσουν υπό έλεγχο τις χρηματο-οικονομικές διακυμάνσεις.
Βεβαίως, ο έγκριτος El-Erian στάθηκε βραχυπρόθεσμα στις αρνητικές χρηματιστηριακές εξελίξεις των τελευταίων ημερών με πηγή την οικονομική αβεβαιότητα που πηγάζει από την Κίνα, όμως κατά τη γνώμη του βρίσκεται σε εξέλιξη στις αγορές μια μεγαλύτερης διάρκειας διαδικασία νέων αποτιμήσεων και ισορροπιών, οι οποίες αρχίζουν να ενσωματώνουν το νέο μοτίβο μεγάλων διακυμάνσεων.

el-erian-mohamed

Ο ίδιος τόνισε, ότι πλέον «όλα τα σοκ στις αγορές θα χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αντιστραφούν...κάθε φορά που θα συμβαίνει κάτι στον κόσμο θα απαιτείται περισσότερος χρόνος για να αποκατασταθεί η σταθερότητα».
«Αυτό βλέπουμε να συμβαίνει στην Κίνα τώρα», πρόσθεσε.
Κατά την άποψη του El-Erian, αποτέλεσε ευπρόσδεκτη εξέλιξη η είδηση της έναρξης αύξησης των επιτοκίων της Federal Reserve το Δεκέμβριο 2015, «καθώς διαπιστώνει [η Fed] ότι δεν μπορεί να καταπιέζει τις χρηματο-οικονομικές διακυμάνσεις».
Συμπληρώνει όμως, ότι «αυτό που δεν είναι καλό πράγμα, είναι ότι δεν κάνουμε τα άλλα που απαιτούνται για να απελευθερωθεί η παραγωγική δυναμικότητα της οικονομίας» των ΗΠΑ, με τον El-Erian να καλεί την αμερικανική κυβέρνηση να βελτιώσει τα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας «για να προσδώσει αξία στις χρηματο-οικονομικές τοποθετήσεις (assets)».
Ζήτησε μεταρρυθμίσεις σε τομείς όπως οι φόροι επιχειρήσεων, η μείωση του δημόσιου χρέους και η υιοθέτηση συνεργασιών δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την ανακαίνιση παλαιών υποδομών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης