Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bin Salman (διάδοχος της Σ.Αραβίας) στον Economist: Ένας πόλεμος με το Ιράν θα είναι μια μεγάλη καταστροφή για τον κόσμο

Bin Salman (διάδοχος της Σ.Αραβίας) στον Economist: Ένας πόλεμος με το Ιράν θα είναι μια μεγάλη καταστροφή για τον κόσμο
Προσπάθεια της Σαουδικής Αραβίας να βρει έσοδα κι από άλλες πηγές πέραν του πετρελαίου - Εξετάζεται αξιοποίηση για το "φιλέτο" της Μέκκα
Εστιάζοντας στις σχέσεις της Σαουδικής Αραβίας με το Ιράν, ο Muhammad bin Salman, ξεκαθαρίζει πως δεν επιθυμεί να έρθει σε ανοιχτή σύγκρουση, καθώς κάτι τέτοιο θα σημαίνει μια μεγάλη καταστροφή για τον κόσμο.
Με συνέντευξη του στον Economist, ο πρώτος διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, αποκαλύπτει πως η χώρα βρίσκεται σε αναζήτηση νέων εσοδών, πέραν του πετρελαίου.
Ο bin Salman, ερωτηθείς για την πρόσφατη εκτέλεση του σιίτη κληρικού, τόνισε πως υπήρχε καταδικαστική απόφαση του δικαστηρίου, και πιο συγκεκριμένα τόνισε πως στο κατηγορητήριο, υπήρχε κι αυτή περί συμμετοχής του κληρικού σε τρομοκρατική οργάνωση.
Παράλληλα, είπε πως οι πόρτες του δικαστηρίου, κατά τη διάρκεια της δίκης του κληρικού ήταν ανοιχτές τόσο για το κοινό, όσο και για τους δημοσιογράφους.
Τέλος, σημείωσε ότι το δικαστήριο, σε τέτοιες υποθέσεις δεν μπορεί να κάνει διακρίσεις μεταξύ των ατόμων είτε είναι Σιίτες ή Σουνίτες.
Για τις σχέσεις με το Ιράν, μετά την εκτέλεση του κληρικού και τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων της Σαουδικής Αραβίας, ο πρίγκιπας τόνισε, πως υπάρχει φόβος για κλιμάκωση των σχέσεων των δύο χωρών κυρίως εξαιτίας των συνεχόμενων διαμαρτυριών που συμβαίνουν στο Ιράν ενάντια στη χώρα του.
Εκφράζει παράλληλα, τους φόβους του για τους Σαουδάραβες που παραμένουν στον Ιράν, ειδικά μετά την πρόσφατη επίθεση στη διπλωματική αποστολή της Σ.Αραβίας.
Σε ερώτηση για το αν υπάρχει ενδεχόμενο ανοιχτής σύγκρουσης με το Ιράν, ο υπουργός Άμυνας, διευκρίνισε πως κάτι τέτοιο δεν είναι επιθυμητό, ειδικά τώρα που η κλιμάκωση είναι ήδη υψηλά και πως η Σαουδική Αραβία θα ασχοληθεί μονάχα με τα μέτρα που ελήφθησαν σε βάρος της και τίποτα περισσότερο.
Ξεκαθαρίζει πως δεν σκοπεύει η χώρα του να μπει σε πόλεμο με τον Ιράν, και "όποιος πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση δεν είναι και πολύ καλά στα μυαλά του.
Ένας πόλεμος μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν θα είναι η αρχή για μια μεγάλη καταστροφή της περιοχής, αλλά και τους υπόλοιπου κόσμου", σημειώνει χαρακτηριστικά.
Για την Υεμένη, τόνισε πως ο ίδιος δεν είναι ο αρχιτέκτονας του πολέμου, σημειώνοντας πως οι αποφάσεις παίρνονται από κοινού με το υπουργείο Εξωτερικών, το υπουργείο Άμυνας, το συμβούλιο των υπουργών, το συμβούλιο ασφαλείας και τον Βασιλιά.
"Η δουλειά μου ως υπουργός, είναι να εφαρμόζονται οι αποφάσεις του και να προετοιμάζω το βασίλειο για ενδεχόμενες απειλές", σημείωσε χαρακτηριστικά και συνέχισε λέγοντας πως η απόφαση των επιχειρήσεων ενάντια στην Υεμένη, ξεκίνησαν όταν εκείνος ανέλαβε το υπουργείο, αλλά δεν θα "πρέπει να ξεχνάτε το γεγονός πως οι Χούτι, προσπάθησαν να σφετεριστούν την εξουσία, μόλις η Αυτού Μεγαλειότητα έγινε βασιλιάς".
Καταλήγοντας, σημείωσε πως πλέον το 80% της Υεμένης ελέγχεται από τη νόμιμη κυβέρνηση και τόνισε ότι "ο κόσμος σήμερα έχει μάθει τα παιχνίδια που παίζονται από τους Χούτις και ειδικά με την ανθρωπιστική βοήθεια".
Στην ερώτηση για το ενδεχόμενο μιας επερχόμενης οικονομικής κρίσης στη Σαουδική Αραβία εξαιτίας της πτώσης του πετρελαίου, ο Muhammad bin Salman, απαντάει πως κάτι τέτοιο δεν διαφαίνεται στο μέλλον.
Δεν υπάρχει φόβος για μια οικονομική κατάσταση όπως κατά τη διάρκεια των '80 ή '90, καθώς "είμαστε η τρίτη χώρα με το μεγαλύτερο αποθεματικό στον κόσμο.
Ήμασταν σε θέση να αυξήσουμε τα έσοδα της χρονιάς κατά 29% εκτός πετρελαίου και μόνο, καταφέρνοντας να αποκομίσουμε περισσότερα θετικά πράγματα απ'ότι πίστευαν οι περισσότεροι για την οικονομία της Σαουδικής Αραβίας, τόσο για το έλλειμμα, όσο και για τις δαπάνες".
Ερωτηθείς για το έλλειμμα το 2015 που ήταν στο 15% του ΑΕΠ, δήλωσε χαρακτηριστικά, πως "έχουμε σαφή προγράμματα για τα επόμενα 5 χρόνια, με ορισμένα από αυτά να τα έχουμε ήδη ανακοινώσει και έπονται κι άλλα στο εγγύς μέλλον.
Εκτός από αυτό, το χρέος προς το ΑΕΠ μου είναι μόνο 5% και άρα έχω πολλές ευκαιρίες να αυξήσω τα έσοδά μου εκτός πετρελαίου σε πολλούς τομείς".
Αναφερόμενος σε ορισμένους από τους τομείς που θα αποφέρουν επιπλέον έσοδα, είπε, πως πέραν του ΦΠΑ και του φόρου εισοδήματος, υπάρχει και ο τομέας της εξόρυξης όπου το απόθεμα του ουρανίου είναι περισσότερο από το 6% των παγκόσμιων αποθεμάτων.
Μεταξύ των άλλων προγραμμάτων που σχεδιάζει για να αυξηθούν τα έσοδα είναι και η επέκταση του θρησκευτικού τουρισμού με αύξηση του του αριθμού των τουριστών - προσκυνητών και στη Μέκκα και τη Μεδίνα.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στην μελλοντική εκμετάλλευση της κρατικής γης στη Μέκκα, (περίπου τέσσερα εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα), για τα οποία θα μπορούσε να υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον.
"Πιστεύουμε ότι θα μπορούσαμε να φτάσουμε τα έσοδα της Σαουδικής Αραβίας στα 100 δισ δολ. για τα επόμενα πέντε χρόνια, χωρίς το πετρέλαιο. Πρόκειται για μια προσπάθεια που θα ξεκινήσει τέλη του 2016, αρχές του 2017", τόνισε.
Για την πώληση των μετοχών στην Saudi Aramco, αναφέρει πως κάτι τέτοιο εξετάζεται, αν και ο ίδιος θα το ήθελε, καθώς είναι προς το συμφέρον της αγοράς της Σαουδική Αραβίας και της Aramco και θα βοηθήσει στην καταπολέμηση της διαφθοράς.
Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη του τόνισε πως "το κάθε καθεστώς πρέπει πρώτα να εκπροσωπεί το λαό του, διαφορετικά θα καταρρεύσει" και συνέχισε τονίζοντας πως τα πράγματα θα είναι καλύτερα στη Σαουδική Αραβία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης