Τελευταία Νέα
Διεθνή

FT: Η εξαγορά 48 δισ. ευρώ του BG Group αναμένεται να λάβει το «πράσινο φως» από τους μετόχους της Royal Dutch Shell

FT: Η εξαγορά 48 δισ. ευρώ του BG Group αναμένεται να λάβει το «πράσινο φως» από τους μετόχους της Royal Dutch Shell
Η εξαγορά έχει ήδη λάβει τις απαραίτητες εγκρίσεις από τις εποπτικές αρχές σε ολόκληρο τον κόσμο (όπου αυτή χρειαζόταν), περιλαμβανομένης της Κίνας
Την έγκριση της εξαγοράς του ανταγωνιστικού ομίλου ενέργειας BG Group έναντι 36 δισ. στερλίνων (περίπου 48 δισ. ευρώ) αναμένεται να προσφέρει η πλειοψηφία των μετόχων του πετρελαϊκού κολοσού Royal Dutch Shell στην επικείμενη γενική της συνέλευση αργότερα τον Ιανουάριο 2016.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ των Financial Times, ο έγκριτος συμβουλευτικός οργανισμός Institutional Shareholder Services (ISS) - του οποίου οι προτάσεις λαμβάνονται σοβαρά υπ'όψιν από την επενδυτική κοινότητα - αναμένεται να ταχθεί υπέρ της εξαγοράς, που θα ήταν η μεγαλύτερη της τελευταίας δεκαετίας στον κλάδο ενέργειας.

Η διεθνής παρουσία του ομίλου ενέργειας BG Group σε κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου

BG at a glance map Dec15

Ο διευθύνων σύμβουλος της Shell, Ben van Beurden, μαζί με υψηλόβαθμα στελέχη του ομίλου, πραγματοποιεί τις τελευταίες ημέρες ένα γύρο προσωπικών συναντήσεων με μεγάλους επενδυτές του ομίλου Shell, με στόχο να πειστούν ότι η εξαγορά του BG Group έχει νόημα και αξία για τη Shell ακόμα και στο τρέχον περιβάλλον ιδιαίτερα χαμηλών τιμών πετρελαίου.
Μάλιστα, στο ίδιο πλαίσιο, ο van Beurden δεσμεύτηκε τον περασμένο μήνα να προχωρήσει σε επιπλέον περικοπές επενδύσεων και άλλων δαπανών, στην προσπάθειά του να μεταπείσει τους επενδυτές για την ορθότητα της εξαγοράς.
Επισημαίνεται, ότι αυτή, έχει ήδη λάβει τις απαραίτητες εγκρίσεις από τις εποπτικές αρχές σε ολόκληρο τον κόσμο (όπου αυτή χρειαζόταν), περιλαμβανομένης της Κίνας.
Για να υλοποιηθεί η εξαγορά, τώρα απαιτείται η έγκρισή της από την πλειοψηφία των μετόχων της Shell, αλλά και του 75% των μετόχων του BG Group.

bg group

Η μεγαλύτερη ανησυχία όσων υποστηρίζουν ότι η εξαγορά δεν πρέπει να πραγματοποιηθεί είναι ότι η πτώση στις τιμές του πετρελαίου δεν θα επιτρέψει στη Shell να διατηρήσει τις συνήθεις μερισματικές της αποδόσεις.
Οι μετοχές του BG Group διαπραγματεύονται περίπου 10% κάτω από την τρέχουσα αξία της συμφωνίας εξαγοράς, αντικατοπτρίζοντας τις αμφιβολίες των επενδυτών για το αν αυτή θα προχωρήσει ή όχι.
Ο όμιλος BG Group δραστηριοποιείται σε 20 χώρες του κόσμου και είναι ιδιαίτερα ισχυρός στην αναζήτηση γιγαντιαίων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, αλλά και στην εξόρυξη φυσικού αερίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης