Διεθνή

Μάχες για την κατάληψη τερματικών σταθμών πετρελαίου στη Λιβύη δίνουν τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους

Μάχες για την κατάληψη τερματικών σταθμών πετρελαίου στη Λιβύη δίνουν τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους
Οι τερματικοί σταθμοί που διεκδικούν οι τζιχαντιστές - στο Ες Σίντερ, στο Ρας Λανούφ και στη Μπρέγκα - αποτελούν τις βασικές διόδους εξαγωγής λιβυκού πετρελαίου
Μάχες για τον έλεγχο σημαντικών τερματικών σταθμών πετρελαίου της Λιβύης δίνουν για δεύτερη ημέρα οι διαιρεμένες στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας κατά τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.
Οι τερματικοί σταθμοί που διεκδικούν οι τζιχαντιστές - στο Ες Σίντερ, στο Ρας Λανούφ και στη Μπρέγκα - αποτελούν τις βασικές διόδους εξαγωγής λιβυκού πετρελαίου, λόγος για τον οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικές για τις εξελίξεις στη χώρα της βορείου Αφρικής.
Η εξτρεμιστική οργάνωση επωφελείται από το πολιτικό και στρατιωτικό χάος στη Λιβύη, έχοντας καταλάβει από τον Ιούνιο 2015 τη Σύρτη, δυτικά των περιοχών όπου βρίσκονται οι κυριότερες πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της χώρας.
Όπως είναι φυσικό, η διεθνής κοινότητα - που προκάλεσε το χάος στη Λιβύη - παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις, προωθώντας το σχηματισμό μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας μεταξύ των δύό αντίπαλων κυβερνήσεων που δείχνουν να αδυνατούν να συνεννοηθούν.
Την Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2015, οι τζιχαντιστές κατέστρεψαν ολοσχερώς μια δεξαμενή 420 χιλιάδων βαρελιών αργού πετρελαίου (αξίας περιεχομένου περίπου 15 εκατ. δολαρίων) κοντά στο Ες Σίντερ, την οποία δεν κατάφεραν να προσεγγίσουν εγκαίρως οι πυροσβεστικές δυνάμεις.
Το Ισλαμικό Κράτος ανακοίνωσε χθες, Δευτέρα, ότι κατέλαβε την πόλη Μπεν Τζαουάντ, ανάμεσα στη Σύρτη και το Ες Σίντερ, ισχυρισμός που δεν επιβεβαιώθηκε από τη λιβυκή πλευρά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης