Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Ένα ακόμη έτος - πρόκληση για την Κίνα το 2016 λόγω των επισφαλών δανείων

Bloomberg: Ένα ακόμη έτος - πρόκληση για την Κίνα το 2016 λόγω των επισφαλών δανείων
Πέντε πίνακες που δείχνουν ότι το 2016 θα είναι ένα δύσκολο έτος για τις μεγάλες τράπεζες της Κίνας
Τα χαμηλά επιτόκια, η αύξηση των επισφαλών δανείων και η ολοένα αυξανόμενη πρόκληση από τις εταιρείες χρηματοδότησης του Διαδικτύου έρχονται να προστεθούν σε ένα ακόμη δύσκολο έτος για τις μεγαλύτερες τράπεζες της Κίνας το 2016, με την ανάπτυξη των κερδών τους να αυξάνεται μόνον οριακά από τον βραδύτερο ρυθμό εδώ και πάνω από μία δεκαετία το 2015, σημειώνει το Bloomberg.
Μέσω πέντε πινάκων, το Bloomberg δείχνει ότι το 2016 θα είναι ένα ακόμη έτος – πρόκληση για τις μεγάλες τράπεζες της Κίνας.

Τα επισφαλή δάνεια των κινεζικών τραπεζών σε δισ. γουάν


Όπως σημειώνεται, δεν διαφαίνεται το τέλος της αύξησης των επισφαλών δανείων, τα οποία αυξήθηκαν στο υψηλό επτά ετών του 1,2 τρισ. γουάν (184 δισ. δολ.) στα τέλη του Σεπτεμβρίου.
Ως σημάδι των διαγραφών που έπονται, η Κίνα στοχεύει να καθαρίσει τις εταιρείες ζόμπι, που βασίζονται στις επιδοτήσεις του κράτους, αλλά και στην εξυπηρέτηση των επισφαλών δανείων.
Ο Xuanlai He, αναλυτής της Commerzbank, είναι μεταξύ των αναλυτών που προβλέπουν επιδείνωση της ποιότητας των assets το 2016.

Βραδύτερη ανάπτυξη δανεισμού


Η αύξηση των επισφαλών δανείων έχει μετριαστεί από τη χρηματοπιστωτική κρίση.
Η πιστωτική ανάπτυξη της Κίνας, περιλαμβανομένων των δανείων και άλλων μορφών χρηματοδότησης, θα χαλαρώσει στο 13% το 2016 από το περίπου 14% πέρυσι, καθώς επιβραδύνει η οικονομία της χώρας και τα επισφαλή δάνεια ενθαρρύνουν την προσοχή, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Fitch Ratings.

Η «βουτιά» στα επιτόκια πιέζει τα περιθώρια


Το καθαρό περιθώριο επιτοκίων των τραπεζών συρρικνώνεται καθώς η κεντρική τράπεζα της χώρας διατηρεί τα επιτόκια χαμηλά.
Αναλυτές προβλέπουν περισσότερες μειώσεις στα επιτόκια από τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας το 2016, κινήσεις που θα ασκήσουν περαιτέρω πιέσεις στα περιθώρια που προκαλούνται από την απορρύθμιση των επιτοκίων και τον ανταγωνισμό για καταθέσεις από τις ιντερνετικές χρηματοπιστωτικές εταιρείες.

Οριακή αύξηση κερδών για τις πέντε μεγαλύτερες κινεζικές τράπεζες


Ενώ τα κέρδη των μεγαλύτερων κινεζικών τραπεζών είναι τεράστια, δεν αναμένεται ότι θα αυξηθούν περαιτέρω το 2016.
Οι πέντε μεγαλύτερες τράπεζες της Κίνας ίσως να ανακοινώσουν συνδυαστικά κέρδη 936 δισ. γουάν (144 δισ. δολ.) το 2016, μια αύξηση 1,4% έναντι του 2015, σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών σε έρευνα του Bloomberg.
Τα κέρδη θα επηρεαστούν από την οικονομική επιβράδυνση της Κίνας, τα επισφαλή δάνεια και τη συρρίκνωση των περιθωρίων.
Εν τω μεταξύ, η πίεση στις τράπεζες από ένα κύμα βασιζόμενων στην τεχνολογία νεοεισερχομένων στη βιομηχανία χρηματοδότησης, όπως είναι οι peer to peer δανειστές, θα γίνεται ολοένα και αυξανόμενη.
Ενώ οι εκτιμώμενες συναλλαγές peer-to-peer των 800 δισ. γουάν το 2015 αντιπροσώπευαν μόλις ένα μικρό μέρος της χρηματοδότησης της Κίνας, το ποσό είναι πάνω από διπλάσιο για το σύνολο του 2014.

Οι συναλλαγές δανείων peer-to-peer


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης