Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο κόκκινο οι ευρωαγορές, μετά το χειρότερο ξεκίνημα 16 ετών για το 2016 – Στο επίκεντρο Κίνα - Μέση Ανατολή

Στο κόκκινο οι ευρωαγορές, μετά το χειρότερο ξεκίνημα 16 ετών για το 2016 – Στο επίκεντρο Κίνα - Μέση Ανατολή
Αν και ξεκίνησαν ανοδικά, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια γύρισαν σε αρνητικό έδαφος
(upd) Οι ελπίδες για ανάκαμψη των ευρωαγορών στην αρχή της συνεδρίασης της Τρίτης διαψεύστηκαν αργότερα, με τους δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων να γυρίζουν στο κόκκινο μετά το μαζικό sell-off της Δευτέρας.
Ύστερα από το χειρότερο ξεκίνημα εδώ και 16 χρόνια για τη νέα χρονιά, οι ευρωπαϊκοί δείκτες φάνηκε να ανακτούν μέρος του εδάφους που έχασαν στη συνεδρίαση της Δευτέρας, όμως ύστερα από δύο ώρες διαπραγμάτευσης διολίσθησαν σε χαμηλότερα επίπεδα, καταγράφοντας απώλειες.
Περί τις 13:00 ώρα Ελλάδος, ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη, καταγράφει απώλειες 0,69%, στις 10.212,30 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο υποχωρεί κατά 0,1%, στις 6.088 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι, σημειώνει πτώση 0,65%, στις 4.492 μονάδες.
Στις αγορές της ευρωπαϊκής περιφέρειας, οι δείκτες έχουν επιστρέψει ξανά σε θετικό έδαφος και συγκεκριμένα ο δείκτης ΙΒΕΧ 35 στη Μαδρίτη κινείται οριακά υψηλότερα στις 9.316,50 μονάδες και τον FTSE MIB στο Μιλάνο να διαπραγματεύεται στο +0,18% και τις 20.772 μονάδες.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600, τέλος, σημειώνει πτώση 0,17%, στις 356,06 μονάδες.
Όπως αναφέρει ο Chris Beauchamp, αναλυτής της IG, «η αρχική αισιοδοξία στην αγορά του Λονδίνου ξεθώριασε καθώς οι επενδυτές εξακολουθούν να ανησυχούν για την κατάσταση στις κινεζικές αγορές» και προσθέτει ότι «το φαινόμενο της πεταλούδας έγινε αισθητό στην Ευρώπη πάλι το πρωί της Τρίτης, με μια αρχική άνοδο που άνοιξε τον δρόμο για περισσότερες πωλήσεις».
Η μεταβλητότητα στις χρηματιστηριακές αγορές έρχεται μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Κίνας να ρίξει ρευστό ύψους περί τα 20 δισ. δολ. στις αγορές χρήματος, το μεγαλύτερο ποσό από τον Σεπτέμβριο.
Το επενδυτικό κλίμα, ωστόσο, πέραν της Κίνας και των ανησυχιών για τις προοπτικές ανάπτυξής της, βαρύνει και η επιδείνωση των σχέσεων Σαουδικής Αραβίας και Ιράν, με το Ριάντ να διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις με την Τεχεράνη.
Την κίνηση αυτή ακολούθησαν και άλλες χώρες, με πρώτο το Μπαχρέιν, το Σουδάν και τελευταίο το Κουβέιτ, που σήμερα ανακάλεσε τον πρεσβευτή του από το Ιράν.
Οι σχέσεις των δύο χωρών επιδεινώθηκαν μετά την εκτέλεση στη Σαουδική Αραβία ενός σιίτη κληρικού, κάτι που προκάλεσε διαδηλώσεις στην Τεχεράνη και την έφοδο διαδηλωτών στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στο Ιράν.
Ο πρεσβευτής της Σαουδικής Αραβίας στα Ηνωμένα Έθνη, Abdallah al-Mouallimi, ανέφερε την Δευτέρα ότι η απόφαση του βασιλείου να διακόψει τους διπλωματικούς δεσμούς με το Ιράν δεν θα επηρεάσει τις δικές του προσπάθειες για τη διασφάλιση της ειρήνης στη Συρία και την Υεμένη.
Εν τω μεταξύ, ο Λευκός Οίκος κάλεσε τη Σαουδική Αραβία και το Ιράν να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, όπως επίσης και ο ΟΗΕ, η Γερμανία, αλλά και η Τουρκία.

(Πρώτη ενημέρωση: 10:36 π.μ., Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2016)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης