Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σταθερή η ανάπτυξη της μεταποίησης στην EE τον Δεκέμβριο - Σε υψηλό 19μήνου στην Ελλάδα

Σταθερή η ανάπτυξη της μεταποίησης στην EE τον Δεκέμβριο - Σε υψηλό 19μήνου στην Ελλάδα
Ρεκόρ στην ανάπτυξη της παραγωγής και τη δημιουργία θέσεων εργασίας σε όλα τα μέλη της ζώνης του ευρώ
Συνεχίστηκε η σταθερή πρόοδος του μεταποιητικού τομέα της Ευρωζώνης στα τέλη του 2015, καθώς τα ποσοστά ανάπτυξης σε παραγωγή, νέες παραγγελίες και νέες εξαγωγικές επιχειρήσεις βελτιώθηκαν όλα.
Αν και τα κόστη εισαγωγών και τα τέλη στην παραγωγή υποχώρησαν εκ νέου, η τάση και στα δύο παρέχουν περαιτέρω ενδείξεις χαλάρωσης των αποπληθωριστικών πιέσεων.
Σύμφωνα με τη Markit, ο μεταποιητικός δείκτης PMI στην Ευρωζώνη ενισχύθηκε στις 53,2 μονάδες τον Δεκέμβριο του 2015, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2014, ελαφρώς υψηλότερα από τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις για διαμόρφωσή του στις 53,1 μονάδες.
Με τον ελληνικό ΡΜΙ να διαμορφώνεται εκ νέου πάνω από τις 50 μονάδες τον Δεκέμβριο, όλα τα στοιχεία για τον μεταποιητικό δείκτη PMI σε όλες τις περιοχές καταδεικνύουν επέκταση για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2014.

pmi.jpg

Σημειώνεται ότι ο μεταποιητικός ΡΜΙ στην Ελλάδα αναρριχήθηκε σε υψηλό 19 μηνών, διαμορφούμενος πάνω από τις 50 μονάδες, που υποδηλώνουν επέκταση και συγκεκριμένα στις 50,2 μονάδες.
Όπως σημειώνει ο οικονομολόγος της Markit, Rob Dobson, «το τέλος του 2015 είδε η ανάκαμψη του μεταποιητικού κλάδου στην Ευρωζώνη να αποκτά περαιτέρω ρυθμό, με τα ποσοστά επέκτασης της παραγωγής και των νέων παραγγελιών το τελευταίο τρίμηνο να είναι πολύ καλύτερα έναντι του τρίτου τριμήνου του 2015.
Ο κλάδος επομένως, σημειώνει ο Rob Dobson, είναι πιθανόν να συμβάλει θετικά στο ΑΕΠ τετάρτου τριμήνου του 2015.
Παράλληλα, τα στοιχεία της έρευνας καταδεικνύουν ότι η ανάπτυξη της μεταποιήσης το 2015 συνολικά ήταν μεγαλύτερη αυτής που επιτεύχθηκε σε κάθε ένα από τα τρία προηγούμενα χρόνια.
Επιπλέον, σημειώνεται, με τον ελληνικό PMI να αυξάνεται πάλι σε περιοχή ανάπτυξης τον Δεκέμβριο, ήτοι πάνω από τις 50 μονάδες, βλέπουμε να καταγράφεται επέκταση του μεταποιητικού τομέα σε όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2014.
Ωστόσο, επισημαίνεται ότι παρά τα θετικά αυτά στοιχεία, η εικόνα που σκιαγραφείται είναι ακόμη μιας μη θεαματικής επέκτασης, με τον κλάδο να έχει ακόμη να διανύσει πολύ δρόμο πριν ανακάμψει πλήρως στα επίπεδα που ήταν προ κρίσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης