Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ρωσία κινείται νομικά κατά της Ουκρανίας διεκδικώντας 3 δισ. δολάρια σε αγγλικό δικαστήριο

Η Ρωσία κινείται νομικά κατά της Ουκρανίας διεκδικώντας 3 δισ. δολάρια σε αγγλικό δικαστήριο
Πρόκειται για ρώσικο ομόλογο που δεν συμπεριλήφθηκε στην αναδιάρθρωση του χρέους της Ουκρανίας
Στα αγγλικά δικαστήρια θα διεκδικήσει η Ρωσία τα 3 δισ. δολάρια που δεν της αποπλήρωσε η Ουκρανία επεκτείνοντας και σε ένα ακόμα μέτωπο τη διαμάχη των δύο χωρών, όπως γράφουν οι Financial Times.
Ήταν μάλλον μία αναμενόμενη εξέλιξη από τη στιγμή που η Ουκρανία προχώρησε σε αναδιάρθρωση χρέους 18 δισ. δολαρίων με όλους τους πιστωτές της, εκτός από τη Ρωσία.
Αυτή η διαμάχη έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά από άλλες, όπως για παράδειγμα τη διακοπή της παροχής ενέργειας από την Ουκρανία στην Κριμαία, που η Ρωσία έχει προσαρτήσει από τον Μάρτιο του 2014.
Και τους εμπορικούς περιορισμούς στους οποίους προχώρησε η Μόσχα σε βάρος του Κιέβου, κάνοντας εμπάργκο στις εισαγωγές διάφορων ουκρανικών προϊόντων.
Το ομόλογο των 3 δισ. δολαρίων ήταν η πρώτη πληρωμή από τα 15 δισ. δολάρια που είχε υποσχεθεί ο Putin ότι θα δώσει η Ρωσία στην προβληματική κυβέρνηση του Yanukovich.
H Ρωσία αρνήθηκε στη συνέχεια να συμμετάσχει στην αναδιάρθρωση του ουκρανικού χρέους, που συμφωνήθηκε τον Σεπτέμβριο, προκειμένου να πάρει η Ουκρανία δάνειο 40 δισ. δολαρίων από το ΔΝΤ.
Τη στιγμή που η Μόσχα αρχικά αξίωνε όλο το ποσό άμεσα, τον Νοέμβριο ο Putin πρότεινε να πληρωθεί σε τρεις ετήσιες δόσεις του 1 δισ. δολ.
Το Κίεβο επέμεινε, όμως, ότι δεν μπορούσε να προσφέρει διαφορετικούς όρους στη Ρωσία απ’ ό,τι στους άλλους πιστωτές.
Το ρώσικο υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει, όμως, ότι αυτή η στάση του Κιέβου, το αποκλείει από την περαιτέρω χρηματοδότηση από το ΔΝΤ.
Το ΔΝΤ, πάντως, άλλαξε την πολιτική του τον Δεκέμβριο και πλέον επιτρέπεται να συνεχίζει το πρόγραμμα στήριξής του σε μία χώρα που χρωστάει σε άλλο κράτος – μέλος του.
Κάτι που ισχύει και για την περίπτωση της Ουκρανίας με την προϋπόθεση να δείξει «καλή θέληση» στις διαπραγματεύσεις της με τη Ρωσία που θα συνεχιστούν, έτσι ώστε να γίνει ένας εποικοδομητικός διάλογος και να φτάσουν σε έναν κοινά αποδεκτό διακανονισμό για το χρέος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης