Τελευταία Νέα
Διεθνή

Reuters: Οι προκλήσεις του Obama για το 2016 - Είναι το τελευταίο έτος της προεδρικής του θητείας

tags :
Reuters: Οι προκλήσεις του Obama για το 2016 - Είναι το τελευταίο έτος της προεδρικής του θητείας
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, B. Obama,  θέλει να μειώσει την οπλοκατοχή, να κλείσει τις φυλακές του Γκουαντανάμο και να μεταρρυθμίσει τον ποινικό κώδικα
Μεγαλύτερος έλεγχος στην οπλοκατοχή, κλείσιμο των στρατιωτικών φυλακών στην Κούβα και μεταρρύθμιση του ποινικού κώδικα βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας του Barack Obama, καθώς αρχίζει η τελευταία χρονιά της προεδρικής του θητείας, αναφέρει το Reuters.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του πρακτορείου, ο Obama επιστρέφει από διακοπές δύο εβδομάδων αυτό το Σαββατοκύριακο και προετοιμάζει την ομιλία του τόσο στη Γερουσία, όσο και στο Κογκρέσο με στόχο η τελευταία του χρονιά στον προεδρικό θώκο να συνδυαστεί με περισσότερες όσο το δυνατόν περισσότερο επιτυχημένες κινήσεις.
Νυν και πρώην σύμβουλοί του στον Λευκό Οίκο θεωρούν ότι το 2015 σημείωσε δύο από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του με την υπογραφή της συμφωνίας για τα πυρηνικά του Ιράν και τη διεθνή συνθήκη για την κλιματική αλλαγή.
«Περιμένω το 2016 να μοιάζει με το 2015 και ο πρόεδρος και το επιτελείο του να συνεχίσουν να αποτελούν μία κληρονομιά σταθερότητας, τη στιγμή που η πολιτική σκηνή εστιάζει στον Donald Trump και τους άλλους» ανέφερε ο Den Pfeiffer, πρώην σύμβουλος του Λευκού Οίκου.
Η ομιλία του Obama θα δώσει έμφαση στην κλιματική αλλαγή και την Κούβα, υπογραμμίζοντας τις πολιτικές που θέλει να ολοκληρώσει.
Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν και τον έλεγχο της οπλοκατοχής.
«Γνωρίζουμε ότι δεν μπορούμε να σταματήσουμε κάθε πράξη βίας, αλλά αν προσπαθούσαμε να σταματούσαμε έστω μία;  Αν το Κογκρέσο έκανε κάτι, ό,τι κι αν ήταν αυτό, για να προστατέψει τα παιδιά μας από τη βία των όπλων»;
Τάδε έφη Obama στην εβδομαδιαία ραδιοφωνική του συνέντευξη την Παρασκευή, ανήμερα της Πρωτοχρονιάς.
Ο Αμερικάνος πρόεδρος θα συναντήσει τη Δευτέρα 4/1 τον Γενικό Εισαγγελέα Loretta Lynch για να συζητήσουν επιλογές για το συγκεκριμένο θέμα και σύντομα θα ανακοινώσει τις πρωτοβουλίες του.
Παράλληλα, θέλει να αναλάβει δράση και για ένα ακόμα ζήτημα πριν το τέλος της θητείας του και αυτό είναι το κλείσιμο της φυλακής του Γκουαντανάμο Μπέι  στην Κούβα.
Ο Λευκός Οίκος θα παρουσιάσει ένα αναθεωρημένο σχέδιο για το κλείσιμο των κακόφημων φυλακών, αλλά δεν υπάρχει και μεγάλη αισιοδοξία ότι τα μέλη του Κογκρέσο θα συναινέσουν στη μεταφορά των κρατούμενων σε σωφρονιστικά ιδρύματα των ΗΠΑ.
Παρόλα αυτά ο πρόεδρος θα το παλέψει όσο μπορεί μέχρι το τέλος του έτους και φαίνεται αποφασισμένος να χρησιμοποιήσει οποιαδήποτε νομική εξουσία έχει για να ανταποκριθεί στις προκλήσεις που έχει θέσει, σύμφωνα με τον David Axelrod που είχε αναλάβει τις προεκλογικές εκστρατείες του Obama το 2008 και το 2012.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης