Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNN: Οι 5 χειρότερες συναλλαγματικές «επιδόσεις» του 2015 - Οι λόγοι πίσω από την πτώση

CNN: Οι 5 χειρότερες συναλλαγματικές «επιδόσεις» του 2015 - Οι λόγοι πίσω από την πτώση

Το πέσο Αργεντινής έχασε το 34,6% της αξίας του έναντι του δολαρίου ΗΠΑ σε μόλις ένα έτος

Το πέσο Αργεντινής, το ρεάλ Βραζιλίας, το ραντ Νοτίου Αφρικής, η λίρα Τουρκίας και το ρούβλι Ρωσίας ήταν τα πέντε χειρότερα νομίσματα παγκοσμίως το 2015, έχοντας απωλέσει μεγάλο μέρος της αξίας τους έναντι του δολαρίου ΗΠΑ.
Αυτά αναφέρει σε ρεπορτάζ του το ειδησεογραφικό δίκτυο CNN, σύμφωνα με το οποίο το πέσο έχασε το 34,6% της αξίας του σε μόλις ένα έτος, κάτι στο οποίο συνέβαλε και η απελευθέρωση της διακύμανσης της ισοτιμίας του από τη νέα κυβέρνηση της χώρας, που κατήργησε το «κλείδωμά» της έναντι του δολαρίου σε μια προσπάθεια να πείσει τη διεθνή κοινότητα να επενδύσει ξανά στην Αργεντινή.
Η μεγάλη πτώση 33,59% του ρεάλ έναντι του δολαρίου οφείλεται στην κατακρήμνιση των τιμών των πρώτων υλών κατά τη διάρκεια του 2015, καθώς η Βραζιλία είναι μεγάλη χώρα-εξαγωγός πρώτων υλών όπως το πετρέλαιο, η ζάχαρη, ο καφές και πολλά μέταλλα.
Στην απώλεια εμπιστοσύνης προς τη χώρα συνέβαλε και το σκάνδαλο διαφθοράς που έχει ξεσπάσει, στο οποίο εμπλέκονται κορυφαία κυβερνητικά στελέχη και ο πετρελαϊκός κολοσός Petrobras.
Το ραντ απώλεσε το 26,15% της αξίας του σε μόλις ένα χρόνο κυρίως λόγω της μεγάλης υποχώρησης των τιμών των πρώτων υλών διεθνώς αλλά και των ατυχών πολιτικών επιλογών της Νοτίου Αφρικής, με τη χώρα να καταγράφει ανεργία 25% και τον πληθωρισμό της να προβλέπεται ότι θα ανέλθει σε 5,6% το 2016.
Η Νότιος Αφρική πραγματοποιεί το 50% των κερδών της σε ξένο νόμισμα από τη βιομηχανία ορυχείων της, που έχει πληγεί από τις διεθνείς εμπορικές εξελίξεις.
Η τουρκική λίρα έχασε το 21,4% της αξίας της το 2015 έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, στο πλαίσιο ενός συνδυασμού πολιτικής αβεβαιότητας και επιδείνωσης της κατάστασης ασφαλείας στη γειτονική Συρία, στην οποία μαίνεται πενταετής εμφύλιος πόλεμος.
Οι οικονομικοί αναλυτές βλέπουν να αναδύεται και πρόβλημα αναχρηματοδότησης του τεραστίου εξωτερικού χρέους της Τουρκίας - που είναι κυρίως βραχυπρόθεσμο - λόγω της αύξησης των επιτοκίων της Federal Reserve.
Μια κακή οικονομική χρονιά αφήνει πίσω της η Ρωσία, με το ρούβλι να καταγράφει ευμεγέθεις απώλειες 16,73% έναντι του δολαρίου το 2015 και την οικονομία της χώρας να πλήττεται σημαντικά από την κάθετη πτώση των τιμών του πετρελαίου, στο οποίο βασίζονται τα κρατικά της έσοδα.
Αν και μεγάλη, η εξασθένηση του ρουβλίου του 2015 ήταν μικρότερη από τις απώλειες 41% που κατέγραψε το 2014.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης