Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNN Money: Οι τρεις λόγοι για τους οποίους «ποντάρει» σε ανάκαμψη των αναδυόμενων οικονομιών το 2016

CNN Money: Οι τρεις λόγοι για τους οποίους «ποντάρει» σε ανάκαμψη των αναδυόμενων οικονομιών το 2016
Μια δύσκολη χρονιά για τις αναδυόμενες οικονομίες φτάνει στο τέλος της
Την εκτίμηση ότι οι αναδυόμενες οικονομίες θα ανακάμψουν το 2016, μετά το δύσκολο 2015, διατυπώνει το αμερικανικό δίκτυο CNN Money.
Το δίκτυο επιχειρεί αρχικά μια ανασκόπηση του 2015, το οποίο χαρακτηρίζει χρονιά «καταιγίδα» για τις αναδυόμενες οικονομίες, όπως το Μεξικό και η Τουρκία.
Μάλιστα, φτάνει σε σημείο να υπογραμμίσει το 2015 ως το χειρότερο έτος από την κρίση του 2009, με τις αναδυόμενες οικονομίες να αναπτύσσονται περίπου 3,9% συνολικά, ρυθμό βραδύτερο κατά 50% σε σύγκριση με το 2010 (στοιχεία ΔΝΤ).
Το 2016 οι προβλέψεις κάνουν λόγο για αύξηση 4,5%, ωστόσο ορισμένες δυσκολίες θα επιμείνουν.
Στα καλά νέα, σύμφωνα με το CNN Money, είναι τρία σημάδια ότι οι αναδυόμενες οικονομίες μπαίνουν σε τροχιά ανάκαμψης:

emerging markets rebound next year

1. Η σταθεροποίηση των τιμών του πετρελαίου και των εμπορευμάτων
Οι τιμές των εμπορευμάτων και του πετρελαίου βρέθηκαν στο ναδίρ το 2015, αναφέρει το CNN Money.
Και ενώ δεν αναμένεται σημαντική ανάκαμψη το 2016, εντούτοις το ενδεχόμενο νέου, απότομου, καθοδικού ράλι φαίνεται να έχει αποκλειστεί.
Οι χαμηλές τιμές των εμπορευμάτων δεν είναι θετικά νέα για τις αναδυόμενες οικονομίες, οι σταθερέ τιμές, όμως, είναι σίγουρα καλύτερες από τις ευμετάβλητες.
Η σταθερότητα θα ενθαρρύνει τους επενδυτές να επιστρέψουν στις αναδυόμενες αγορές.

2. Η επιβράδυνση της Κίνας σταματά
Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου λειτούργησε αρνητικά για τις αναδυόμενες οικονομίες το 2015.
Για χρόνια, η Κίνα ήταν ένας μεγάλος εισαγωγέας πρώτων υλών από τη νοτιοανατολική Ασία, την Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική.
Πλέον η Κίνα μεταβαίνει προς ένα οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης με βάση την κατανάλωση, απόρροια της οποίας μετάβασης είναι η κατακόρυφη πτώση της ζήτησης για αυτά τα αγαθά.
Και η οικονομίας της Κίνας επιβραδύνθηκε πολύ φέτος, καθώς κατέγραψε τη βραδύτερη ανάπτυξη από το 2009.
Ωστόσο, όπως και στην περίπτωση των εμπορευμάτων, πολλοί αναλυτές «βλέπουν» σταθεροποίηση του ρυθμού ανάπτυξης της Κίνας το 2016, κάτι που αποτελεί καλό οιωνό για τις οικονομίες που εξαρτώνται από την αυτή.

3. Ισχυρό δολάριο και αύξηση των επιτοκίων της Fed
Το ισχυρό δολάριο επιτρέπει στις αναδυόμενες οικονομίες να εξάγουν προϊόντα πιο φθηνά, κάτι που τις καθιστά πιο ελκυστικές για τους ξένους αγοραστές.
Επιπλέον, η έκθεση των αναδυόμενων οικονομιών, λόγω χρέους, στο δολάριο είναι μικρότερη από ό,τι στο παρελθόν, κάτι που τις καθιστά λιγότερο ευάλωτες στην ενίσχυση του δολαρίου.
Επίσης, πέραν του ότι η αύξηση των επιτοκίων της Fed οδηγεί σε κέρδη το δολάριο, μειώνει και την αβεβαιότητα στην αγορά, κάτι που πάντα είναι θετικό στοιχείο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης