Τελευταία Νέα
Διεθνή

Mersch (ΕΚΤ): Δεν αποκλείει νέα μείωση του αρνητικού επιτοκίου - Ζητάει τη συνδρομή των κυβερνήσεων της ευρωζώνης

Mersch (ΕΚΤ): Δεν αποκλείει νέα μείωση του αρνητικού επιτοκίου - Ζητάει τη συνδρομή των κυβερνήσεων της ευρωζώνης
Η τρέχουσα κατάσταση στην ευρωζώνη δεν μπορεί να συγκριθεί με τα ισχύοντα στην Ελβετία, παρά τα αρνητικά επιτόκια των δύο κεντρικών τραπεζών
Τα νέα μέτρα που έλαβε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) το Δεκέμβριο 2015 υπερασπίστηκε ως «επαρκή» σε συνέντευξή του στο International Bankers Forum ο Yves Mersch, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του για τον τρόπο με τον οποίο οι επενδυτικές προσδοκίες περί των αποφάσεων της ΕΚΤ «εκτοξεύτηκαν στα ύψη».
Ο ίδιος τόνισε ότι ολόκληρο το Συμβούλιο γνωρίζει καλά τις ενδεχόμενες αρνητικές συνέπειες των αποφάσεων αυτού, ενώ σε κάθε του συνεδρίαση το Συμβούλιο συνεχίζει να αποτιμά τη σχέση κόστους-ωφέλειας από τις αποφάσεις που καλείται να λάβει.
Ο Mersch επισημαίνει ότι, θεωρητικά, το αρνητικό επιτόκιο -0,3% αποδοχής καταθέσεων «δεν αποτελεί απαραίτητα το χαμηλότερο όριο που μπορεί να φτάσει», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για αύξηση στο μέλλον της «ποινής» που επιβάλλει η ΕΚΤ στις τράπεζες που επιλέγουν να καταθέτουν κεφάλαια σε αυτήν, αντί να τα δανείζουν στην αγορά.
Η τρέχουσα κατάσταση στην ευρωζώνη δεν μπορεί να συγκριθεί με τα ισχύοντα στην Ελβετία τόνισε ο ίδιος, παρά το γεγονός ότι τόσο η ΕΚΤ όσο και η SNB - η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας - έχουν καταστήσει τα παρεμβατικά τους επιτόκια αρνητικά.
Για τον Mersch, υπάρχουν ακόμα περιθώρια έντασης της χρήσης των νομισματικών εργαλείων που χρησιμοποιεί η ΕΚΤ αν αυτό απαιτηθεί από τις συνθήκες, ενώ υπενθύμισε ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα συνεχίσει να εφαρμόζεται «για όσο χρειαστεί», ούτως ώστε να επιτευχθεί ο καταστατικός στόχος της ΕΚΤ (πληθωρισμός περί του 2%) με βιώσιμο τρόπο.
Ο ίδιος ζήτησε μεγαλύτερη συμβολή από τις εκλεγμενές κυβερνήσεις υπέρ του στόχου της υγιούς ανάκαμψης της ευρωζώνης, μεταξύ άλλων μέσω της επιτάχυνσης της εφαρμογής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Ο Mersch επεσήμανε, ότι κατά τη γνώμη του οι χώρες της ευρωζώνης - μεταξύ άλλων και η Γερμανία - δεν χρησιμοποιούν όλες τις υφιστάμενες δημοσιονομικές διευκολύνσεις που παρέχονται.
Μάλιστα, ζήτησε να επιτραπεί στις κυβερνήσεις της ευρωζώνης να αντιμετωπίσουν τον επόμενο κύκλο ύφεσης μέσω μεγαλύτερων ελλειμμάτων στους προϋπολογισμούς τους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης