Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNN: Σκηνικό κοινωνικών εντάσεων και αναταραχών προκαλεί σε 5 χώρες-παραγωγούς η πτώση των τιμών του πετρελαίου

CNN: Σκηνικό κοινωνικών εντάσεων και αναταραχών προκαλεί σε 5 χώρες-παραγωγούς η πτώση των τιμών του πετρελαίου
Οι χώρες-παραγωγοί που έχουν πληγεί περισσότεροι είναι οι εξής: Βενεζουέλα, Σαουδική Αραβία, Νιγηρία, Ρωσία και Ιράκ
Η κατακρήμνιση των τιμών του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές έχει τόσο μεγάλη δύναμη, που κατάφερε να μετατρέψει σε ελλείμματα τους ισχυρά πλεονασματικούς προϋπολογισμούς μιας πλειάδας χωρών που παράγουν «μαύρο χρυσό», προκαλώντας την περικοπή γενναιόδωρων κοινωνικών προγραμμάτων, τα οποία πλέον αντικαθίστανται από λιτότητα.
Αυτά αναφέρει σε άρθρο του το ειδησεογραφικό δίκτυο CNN, το οποίο επισημαίνει πως ενώ η τιμή ανά βαρέλι πετρελαίου έχει κατέλθει στα 37 δολάρια ΗΠΑ - από περισσότερα των 100 δολαρίων στο μέσον του 2014 - δεν υπάρχει προοπτική ανάκαμψης, καθώς το διεθνές πετρελαϊκό καρτέλ OPEC συνεχίζει να παράγει πετρέλαιο «σαν να μην υπάρχει αύριο», ενώ η ζήτηση στην Κίνα και σε άλλες χώρες εξασθενεί.
Οι χώρες-παραγωγοί που έχουν πληγεί περισσότεροι είναι οι εξής: Βενεζουέλα, Σαουδική Αραβία, Νιγηρία, Ρωσία και Ιράκ.

Βενεζουέλα
Η Βενεζουέλα διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα πετρελαίου στον πλανήτη, με την κυβέρνηση της χώρας να χρησιμοποιεί για χρόνια τα πετρελαϊκά έσοδα για την κάλυψη του κόστους των συντάξεων, της ιατρο-φαρμακευτικής περίθαλψης, των κοινωνικών επιδομάτων, ακόμα και στεγαστικών επιδοτήσεων.
Τώρα, η οικονομία της Βενεζουέλας είναι στα όρια της κατάρρευσης, με τον πληθωρισμό 150% του 2015 να αναμένεται να εκτιναχθεί περαιτέρω σε 200% το 2016, ενώ τρόφιμα και βασικές προμήθειες στη χώρα είναι σε έλλειψη.
Η κατάσταση έχει οδηγήσει σε πολιτική αναταραχή, με την αντιπολίτευση να κερδίζει τις εκλογές για πρώτη φορά τα τελευταία 17 χρόνια.

Σαουδική Αραβία
Το πετρέλαιο συνιστά το 75% των εσόδων της Σαουδικής Αραβίας, που πλήττεται ιδιαίτερα ισχυρά από την πτώση των διεθνών τιμών του, στις οποίες παραδόξως συμβάλλει η ίδια με πρωταγωνιστικό ρόλο.
Για το 2015, η χώρα κατέγραψε ένα δυσθεώρητο έλλειμμα προϋπολογισμού περίπου 100 δισ. δολαρίων, που βεβαίως οδήγησε σε ανακοινώσεις μέτρων λιτότητας.

Νιγηρία
Ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου της Αφρικής - η Νιγηρία - αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα λόγω της πτώσης των τιμών του πετρελαίου, καθώς ο «μαύρος χρυσός» αποτελεί το 75% των κρατικών εσόδων και το 90% της αξίας των εξαγωγών της χώρας.
Ως αποτέλεσμα, η χώρα εμφανίζεται να μην καταβάλλει μισθούς δημοσίων υπαλλήλων για μήνες σε κάποιες περιοχές, ενώ καταγράφονται διαρκείς διακοπές ρεύματος και έλλειψη καυσίμων.

Ρωσία
Περίπου το ήμισυ των κρατικών εσόδων της Ρωσίας προέρχεται από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, με τη χώρα να πλήττεται επιπλέον λόγω των οικονομικών κυρώσεων εναντίον της από χώρες της Δύσης στο πλαίσιο του ρόλου που διαδραμάτισε η Ρωσία στη χερσόνησο της Κριμαίας - την οποία προσάρτησε - και στον πόλεμο της ανατολικής Ουκρανίας.
Η ύφεση στη ρωσική οικονομία το 2015 αναμένεται να συνεχιστεί και το 2016, αν και σε επίπεδο κατώτερο του 1%.

Ιράκ
Η κάθετη πτώση των πετρελαϊκών εσόδων της κυβέρνησης του Ιράκ επηρεάζει αρνητικά μεταξύ άλλων τη χρηματοδότηση του πολέμου που διεξάγει κατά του τρομοκρατικού χαλιφάτου της ISIS.
Κατά τη διάρκεια του 2015, το Ιράκ παρήγαγε πετρέλαιο σε επίπεδο-ρεκόρ, αλλά η αύξηση της παραγωγής δεν στάθηκε ικανή να αντισταθμίσει την απώλεια εσόδων της χώρας από την πτώση των τιμών πετρελαίου.
Αν και το Ιράκ διαθέτει τεράστια αποθέματα πετρελαίου, χρειάζεται επειγόντως νέες επενδύσεις σε παραγωγική υποδομή για να τα αντλήσει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης