Τελευταία Νέα
Διεθνή

Citigroup: Παρά το σύντομο ράλι, περαιτέρω πτωτικό ρίσκο για το πετρέλαιο το α' 6μηνο του 2016

Citigroup: Παρά το σύντομο ράλι, περαιτέρω πτωτικό ρίσκο για το πετρέλαιο το α' 6μηνο του 2016
Μνημειώδες λάθος η στρατηγική του ΟΠΕΚ
Οι τιμές του αργού πετρελαίου αντιμετωπίζουν περαιτέρω πτωτικό ρίσκο στο πρώτο μισό του 2016, με τον ΟΠΕΚ να στηρίζει τις ελπίδες του στην άντληση πετρελαίου προκειμένου να «εξοντώσει» τον ανταγωνισμό, σύμφωνα με τον αναλυτή της Citigroup, Tim Evans.
Σε δηλώσεις του στο αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNBC, ο Evans σημείωσε ότι «έχουμε ένα φυσικό πλεόνασμα προσφοράς-ζήτησης», κάτι που «ταιριάζει με το θέμα των τιμών, ότι οι τιμές θα είναι χαμηλά για μακρύτερο διάστημα».
Οι τιμές του πετρελαίου βρίσκονται ακόμη σε χαμηλά πολλών ετών, όμως, η παραγωγή του ΟΠΕΚ είναι πολύ πάνω απ' ό,τι έναν χρόνο πριν, σημειώνει ο αναλυτής της Citigroup, αναφέροντας ως παράδειγμα ότι τον Νοέμβριο, η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα του ΟΠΕΚ, η Σαουδική Αραβία άντλησε 7% περισσότερο πετρέλαιο σε σχέση με ένα χρόνο πριν, αντισταθμίζοντας τη μείωση από την ανάπτυξη της προσφοράς του αμερικανικού αργού.
«Αυτό το έξτρα πετρέλαιο από τον ΟΠΕΚ είναι που μας διατηρεί σε μια πλεονάζουσα αγορά», πρόσθεσε ο Evans.
Από την πλευρά του ο επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της Investing Daily, Robert Rapier, ανέφερε στο CNBC ότι η στρατηγική του ΟΠΕΚ αποτελεί μνημειώδες λάθος, που έχει κοστίσει στο καρτέλ πετρελαίου με βάση εκτιμήσεις περίπου 500 δισ. δολάρια συνολικά, ενώ προχωρώντας και ξαναβάζοντας μπροστά αυτή τη στρατηγική, είναι πιθανόν να του κοστίσει επιπλέον 500 δισ. δολ. το επόμενο έτος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης