Τελευταία Νέα
Διεθνή

Dombrovskis (Κομισιόν): Στον σωστό δρόμο η Ελλάδα, πρέπει όμως να εκπληρώσει όρους

Dombrovskis (Κομισιόν): Στον σωστό δρόμο η Ελλάδα, πρέπει όμως να εκπληρώσει όρους
Αναμένουμε το ΔΝΤ να συνεχίσει να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα και χρηματικά, σημειώνει ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν
Με θετικά λόγια αναφέρεται ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Valdis Dombrovskis, για τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα σχετικά με το πρόγραμμα διάσωσης σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt», ωστόσο σημειώνει ότι ακόμη η Αθήνα μένει να εκπληρώσει ακόμη ορισμένες προϋποθέσεις.
Ειδικότερα, σημειώνει ότι η Ελλάδα έχει κάνει ολική στροφή προς το σωστό δρόμο και επισημαίνει την ξεκάθαρη βούληση της κυβέρνησης να τρέξει το πρόγραμμα διάσωσης, προσθέτοντας ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό.
Αναφερόμενος στην αξιολόγηση του προγράμματος διάσωσης σημειώνει ότι θα ξεκινήσει στις αρχές του 2016, όταν είχε προγραμματιστεί για το φθινόπωρο του 2015 και υπογραμμίζει ότι μένουν να εκπληρωθούν ακόμη ορισμένες προϋποθέσεις.
Σημειώνει, ωστόσο, ότι έχουν ξεκινήσει οι σχετικές προετοιμασίες.
Ερωτηθείς σχετικά με το αν ο Αλέξης Τσίπρας έχει την πολιτική δύναμη να περάσει τις εκκρεμούσες μεταρρυθμίσεις, περιλαμβανομένης αυτής του συνταξιοδοτικού, ο Valdis Dombrovskis σημειώνει ότι υπήρξε μεγάλη κοινοβουλευτική έγκριση του προγράμματος, το οποίο προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% για το 2016.
«Εκτιμούμε ότι η Ελλάδα θα παραμείνει προσκολλημένη στις δεσμεύσεις της», αναφέρει και προσθέτει ότι σε αυτό θα συμβάλει και η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.
Όσον αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και τις πρόσφατες σχετικές δηλώσεις του έλληνα πρωθυπουργού, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν σημειώνει ότι «αναμένουμε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα συνεχίσει να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα και χρηματικά», για να συμπληρώσει ωστόσο ότι η απόφαση αυτή ανήκει στο ίδιο το ΔΝΤ.
Παράλληλα, ο Valdis Dombrovskis σημείωσε ότι η ελληνική κρίση δεν αποτέλεσε κίνδυνο για την Ευρώπη, σημειώνοντας ότι δεν ήταν ευρωπαϊκή κρίση, αλλά ελληνική, κάνοντας μάλιστα λόγο για μεμονωμένη περίπτωση και προσθέτοντας ότι η σταθερότητα του ευρώ ποτέ δεν τέθηκε εν αμφιβόλω.
Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι η ευρωπαϊκή κρίση κατέστησε λιγότερο ελκυστική την επιθυμία άλλων χωρών να ενταχθούν στη ζώνη του ευρώ, κάτι που επιτάθηκε με την ελληνική κρίση.
Σε σχόλιο ότι κινδύνευσε να βρεθεί εκτός ευρώ, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε ότι δεν απειλήθηκαν άλλες χώρες, όπως συνέβη το 2010 και το 2011, κάτι που είναι καλό σημάδι και τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή ένωση είχε τον χρόνο να προετοιμαστεί τα τελευταία χρόνια ώστε να ενδυναμώσει τη ζώνη του ευρώ.

Embedded image permalink

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης